Nafaka Davası : Pek çok farklı sebeplerle mahkemeler tarafından boşanan eşlere verilen Nafakanın Artırılması – Azaltılması – Kaldırılması Davaları yaşanabilmektedir. Nafaka, boşanan kişilerin belli ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve boşanmanın ardından mağdur kalmaması adına hâkim tarafından belirlenecek miktarda ödemenin yapılmasıdır. Nafaka hakkı kazanma için belli şart ve koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar da yine devlet tarafından anayasa da yazmakta ve kurallara göre hukuki işlemler gerçekleştirilmektedir.
NAFAKA NEDİR?
Türk Medeni Kanununda yer alan belli koşulların oluştuğu durumlarda nafaka ödemesi gereken yani nafaka yükümlüsü olarak belirlenen kişi ya da kişiler tarafından ödenmesi gereken, kanun tarafından belirtilen belli kişilerin geçimlerini sağlayabilmeleri adına asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda hakim tarafından belirlenen belli bir miktar parasal katkıya ‘Nafaka’ adı verilmektedir.
Hakim nafaka olarak verilecek rakamı hesaplarken çocuğun yaşını, eğitim durumunu, o anki günün ve genel olarak dönemin şartları göz önünde bulundurularak her iki tarafın da ekonomik koşullarını, tarafların aynı şekilde sosyal ve ekonomik durumlarını dikkate alarak, çocuğun da ihtiyacı ve giderleri düşünülerek nafakanın miktarı belirlenecektir.
Nafaka her iki tarafı da zor durumda bırakmayacak şekilde, nafaka verilecek tarafın belli ihtiyaçlarını karşılayabilecek olduğu miktar verilecektir. Her iki tarafın da zor durumda kalmaması adına, genel kurallara ve genel toplum ve aile yapısına bakarak nafaka ödemesi gerçekleştirilmektedir.
Nafaka verilmesindeki genel amaç, nafaka verilen kişinin boş yere para alması değil, kendini idare edebilecek kadar ve temel ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılayabilmesi adına, tek başına ve yalnız kalıp düşkün bir durumda kalmasın diye verilen belli bir miktardır.
NAFAKA DAVALARI NELERDİR?
Nafaka davalarını açmak isteyen eşler, boşanma davasının sonucuna ve eşlerin anlaşıp anlaşmamasına bağlı olarak farklı şekillerde verilmektedir. Eşlerin boşanma davasında anlaşmalı olarak boşanmaları ve bu boşanma esnasında eşlerin kendi aralarında anlaşmış oldukları belli bir tutar nafaka verilirken, çekişmeli boşanma davalarında ise hakimin vereceği karara göre nafaka ödemeleri yapılacaktır.
Hakim nafaka ödemelerine karar verirken o anki günün koşullarını ve genel olarak ihtiyaç seviyelerini belirleyerek belli bir miktara karar verecektir.
Mahkemeye başvurarak, güncel şartlara göre nafaka arttırılabilir, azaltılabilir veya tamamen kaldırılabilmektedir. Nafakanın artırılıp azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması yine hakim tarafından karar verilecek ve bu durumlarda o anki yaşam şartları da göz önünde bulundurulacaktır.
Nafaka davaları;
- Nafakayı azaltma davaları,
- Nafakayı arttırma davaları,
- Nafakayı kaldırma davaları,
olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir.
NAFAKANIN ARTTIRILMASI DAVASI NEDİR?
Mahkemenin o zamanın koşullarına göre vermiş olduğu belli bir nafaka miktarının, şu anki günümüz şartlarında yetersiz kalması ve zorluk içinde yaşamalar olduğunda nafakanın arttırılması gerekmektedir ve böyle bir durumda yine hakim kararıyla nafaka miktarında artış sağlanacaktır.
Günümüz koşullarına göre ödenen nafaka miktarının, ödenen kişinin hayatını idare edebileceği ve yoksulluk çekmeyeceği bir miktarda olmalıdır. İhtiyaçlarına ve geçimini sağlayabileceği miktara göre nafaka miktarı düşük olduğunda, dava açılarak yeni bir mahkeme kararıyla fiyat yükseltilebilecektir. Nafaka Davası

NAFAKANIN AZALTILMA DAVASI NEDİR?
Nafaka azaltma davası, günümüzün şartlarının normalleşmesi ve hayat şartlarının iyileşmesiyle ve nafaka ödeyen tarafın hayat şartlarının kötüleşmesiyle nafaka miktarında azalma görülecektir. Günün şartlarına göre nafaka veren kişinin normal hayat şartlarını idare edememesiyle ortaya çıkacak sorunları önlemek ve sosyal yaşamına zarar verirse, dava açılarak bunun önlenmesi için mahkeme tarafından karar verilir ve hakim yeni miktarı belirleyecektir. Nafaka Davası
Hakim her iki tarafın da yaşam şartlarını düşünerek karar verecek ve o günün şartlarına göre en uygun ödemeyi ve her iki taraf içinda adil olanı sağlayacaktır.
NAFAKANIN KALDIRILMASI DAVASI
Boşanma davaları sonucunda verilen nafaka ücretleri belli durumlarda kaldırılabilmektedir. Çocuk için nafaka veriliyorsa, çocuk ergin bir birey olduğunda veya öğrenimini bitirip mezun olduğunda bu nafaka ortadan kalkacaktır. Boşanma davaları sonucunda verilen bu nafakaların kaldırılmasında belli etkenler vardır. Örneğin;
- Eşlerden birisinin ölmesi durumunda nafaka ortadan kalkacaktır.
- Nafaka alan kişinin tekrardan evlenmesiyle nafaka ücreti ortadan kalkacaktır.
- Nafaka alan eşin evli olmasa bile evli gibi hayat yaşıyor olması da nafakanın kalkmasına sebep olacaktır.
- Nafaka alan eşin, ahlaki kurallara aykırı bir yaşam sürmesi,
- Nafakaya ihtiyacı olmayacak şekilde, nafaka alan tarafın nafakaya ihtiyacının olmaması
gibi durumlara nafaka ortadan kalkacaktır.
Bu gibi durumlarda genel hatlarıyla nafaka arttırılabilir, azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.
Evraklar