Mühür bozma suçu savunma dilekçesi, mühür bozma ya da diğer adı ile mühür fekki suçu işleyen kişinin hazırlaması gereken bir dilekçe olmaktadır. Bu suç kasten işlenen suçlar arasında sayılmaktadır. Ayrıca kamu güvenine karşı suçlar arasında düzenlenmektedir. Mühür bozma suçu, bir şeyin muhafaza edilmesi ya da varlığının mevcut olduğu şekilde korunması için yetkili makamlarca konulan mührün kaldırılması ya da mührün konulma amacına aykırı olan hareketler yapılması anlamına gelmektedir.
Mühürleme yetkisi olan birçok kamu kurumu bulunmakta ve bu kurumların mühürlerinin kaldırılması durumunda suç işlenmiş kabul edilerek işleyen kişi cezalandırılmaktadır. Mühürleme yetkisi olmayan durumlarda ise mühür hükümsüz sayılmaktadır ve mührün kaldırılmasında herhangi bir suç işleme durumu bulunmamaktadır.
Mühür Bozma Suçu Nedir?
Mühür bozma suçu nedir sorusu ve yaptırımının ne olduğu mühür işlemi gören iş yerlerinin merak ettikleri bir soru olmakta ve mühür bozma suçu sık işlenen hukuka aykırı eylemler arasında olmaktadır. Mühür bozma eyleminin amacı ne olursa olsun suç genel olarak kast ile işlenmiş hükmü taşımaktadır.
Mühür Bozma suçunun diğer adı ile mühür bozma fekkinin oluşması için kanun ya da yetkili bir makamın emri ile mühürleme işlemi yapılması gerekmektedir. Mühürleme yetkisi olan kurumlar,
- Belediye
- Kaymakamlık
- Valilik
- Sağlık bakanlığı
- Tarım ve ilçe müdürlüğü
Şeklinde sayılmaktadır ve birçok kamu kurumunun kanuna dayalı olarak kullandığı bir yetki olmaktadır. Mühürleme yetkisi olmayan bir makamın mühür koyması ya da kanunda mühürleme yetkisi hiçbir şekilde tanınmadığı halde mühürleme yapılması durumlarında bu mührün kaldırılması ile mühür bozma suçu işlenmiş olmamaktadır. bir belediye imar müdürlüğünün yemek şirketinin üretim yerini mühürlemesi kanuni olarak usule aykırı sayılmaktadır ve bu işlem hükümsüz işlem olmaktadır. Burada iş yeri sahibinin mührü sökmesi ya da kaldırması herhangi bir suç teşkil etmemektedir.

Mühür Bozma Suçu Savunma Dilekçesi: Mühür Fekki
Mühür bozma suçu savunma dilekçesi dışında bu konuda da bilgi vermek istiyoruz. Mühür fekki iki şekilde kasten işlenen suç tipi olmaktadır. Bunlardan ilki, yetkili makamın koyduğu mührün kaldırılması ile mühür fekki suçunun oluşmasıdır ve mührün bozulma şeklinin yani sökülmesi ya da yırtılması şeklinin önemi bulunmamaktadır. Bir diğeri ise mührün konulma gayesine aykırı kullanılması olmaktadır. Burada mühür bozulmasa ya da kaldırılmasa bile konulma amacına aykırı hareket edilmesi suçun gerçekleşmesi ile aynı duruma denk gelmektedir. Bir inşaat alanına mühür konulmasının ardından mührün sökülmeden ya da bozulmadan inşaatın devam etmesi mühür suçunu doğurmaktadır. İnşaat alanına mühür konulmasının amacı inşaatı durdurmak iken mühürlü alanda inşaatın devam etmesi mühür bozma suçunu teşkil etmektedir.
Mühürlenen İş Yerinin İzinsiz Açılması
Mühürlenen iş yerinin izinsiz açılması suç teşkil etmektedir. Mühür bozma suçu 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ya da adli para cezası olarak karşılık görmektedir. Suçu işleyen hakkında ya hapis cezası verilmekte ya da adli para cezası verilmektedir. İki ceza suçu işleyene aynı anda verilememektedir.
Mühürlenen iş yerinin izinsiz açılması ile verilen cezanın hapis cezası olması karar verildikten sonra bu ceza adli para cezasına artık çevrilememektedir. Yalnızca hüküm verilen hapis cezası için hüküm açıklanmasının geri bırakılması ya da cezanın ertelenmesi kararı verilebilmektedir.
Mührün Kaldırılması Talebi
Mühür bozma suçu savunma dilekçesi dışında bu konuyu da detaylı bir şekilde bilmek gerekiyor. İş yerindeki işin durdurulmasına neden olan durumları düzelten işveren Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne mührün kaldırılması talebi yapmaktadır. Durdurmaya neden olan durumları gidermeye yönelik yapılan çalışmaların, alınan ya da revize edilen iş ekipmanlarına ait bilgilerin, belgeleri ve yeterlilik sertifikalarının, tedbirlerin alındığı alanların fotoğrafların ve iş yeri risk değerlendirmesinin de bulunduğu dosya talebin ekine konulmaktadır. Ayrıca bu dosyanın elektronik ve benzeri ortama aktarılmış şekli de Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iletilmektedir. Kurul, tarafına iletilmiş olan dosyaları incelemesi için müfettiş görevlendirmektedir. Yapılan inceleme ile durdurmaya neden olan durumların giderilmesi belirtilirse ilgili mülk amir aracılığı ile mühür sökülmekte ve iş yeri yeniden faaliyete geçmiş olmaktadır.
Evraklar