“Mobil imza nedir?” sorusu şu şekilde açıklanabilir: Elektronik ortamda kullanılan mobil imza; çeşitli başvuru yöntemleri ve aktivasyon aşamalarının tamamlanmasıyla birlikte edinebilen, mobil imza sahiplerinin, istediği an evrak imzalamada kullanabilecekleri bir yöntemdir. Başka bir ifade ile elektrik ortamdaki parmak izi anlamına da gelmektedir. Mobil GSM şirketleri üzerinden ücret karşılığı alınabilen bu uygulama, SIM kart üzerinden 5070 sayılı mevzuata uygun olarak, ıslak imza yerine geçiyor.
- Mobil İmza Nasıl Alınır?
- Mobil İmza Başvurusu
- Mobil İmza Ücretli Mi?
- Mobil İmza İle E-Devlete Giriş
- Mobil İmzayı Nasıl Kullanabilirim?
- Mobil İmza İçin Gerekli Evraklar
- Mobil İmza Kaç Günde Alınır?
- Mobil İmza İle Yapılabilecek İşlemler
- Mobil İmza E-İmza Farkı?
- Mobil İmza Nasıl Kullanılır ? (Videolu Anlatım)
- Mobil İmza İle E Devlet Şifresi Alma
- Mobil İmza Nasıl Alınır ?
Mobil İmza Nasıl Alınır?
“Mobil imza nedir?” sorusunun ardından genellikle bu hizmetin nasıl alınabileceğine ilişkin sorular gelmektedir. Türkiye’de hizmet sağlayan; Turkcell, Turk Telekom ve Vodafone operatörleri tarafından bu hizmet sağlanmaktadır. Her operatörde küçük farklılıklar olmak üzere başvuru adımları ve evrakları büyük oranda aynıdır. Gerekli ödemeler yapılıp, evrakların gönderilmesinden sonra; operatörlere bağlı olarak değişen süreler içerisinde mobil imza alınması mümkündür. Mevcut SIM Kart’ın uyumlu olmaması durumunda, mobil imza destekli bir kart alındıktan sonra dileyen kullanıcılar, bu uygulamadan yararlanabilmektedir.
Mobil İmza Başvurusu
“Mobil imza başvuruş nasıl yapılır?” sorusuna genel olarak açıklama yapılması gerekirse, operatörlerin müşteri hizmetleri, online işlemler veya mobil uygulamaları üzerinden, ilgili kanalları seçerek, ön başvuru işlemi yapılabilmektedir. Bu aşamalara ilişkin detaylar ve süreçler Vodafone, Turkcell ve Turk Telekom’da şu şekilde olmaktadır:
Vodafone üzerinde faturalı veya faturasız aboneler, 542 nolu müşteri hizmetlerini arayarak veya Vodafone Self Servis üzerinden başvuru yaparak ilk adımı gerçekleştirebilirler. Ayrıca, kurumsal taleplerde, ilgili noktalarda kurumsal satış kanalı kullanılmalıdır. Ön başvuru işleminizin operatör tarafından onaylanmasının ardından, gerekli evraklar ve imzalanması gereken sözleşmeler ile ilgili bilgilendirilme yapılacaktır. Sizlerden talep edilen evrakları sunup, sözleşmeleri imzalanmasının ardından başvuru tamamlanacaktır. Bu aşamadan sonra, eğer gerekliyse SIM Kart değişimi gerçekleştikten sonra 7 gün içerisinde kullanıcılar aranarak kimlik doğrulaması gerçekleştirilir ve mobil imza aktivasyon kodu bu aşamada teslim edilir.
Turk Telekom kullanıcılarında ise faturalı hat sahibi kişiler mobil imza hizmetinden faydalanabilmektedir. Müşteri hizmetlerini arayarak, mobil imza işlemi yapmada görevli olan şubelerin konumunu öğrenebilir ve bu şubelere kimliğiniz ile birlikte bireysel başvuru yapmanız gereklidir. Sizden talep edilen evrakları iletip, sözleşme imzalama aşamalarını tamamladıktan sonra bir haftalık süre içerisinde mobil imza aktivasyon işlemi gerçekleştirilmektedir.
Turkcell kullanıcıları ise faturalı veya faturasız aboneliklerde bu hizmetten yararlanabilmektedir. Kimlik ve gerekli evraklar ile iletişim merkezleri üzerinden, online işlemler veya mobil uygulama üzerinden ön başvuru yapılabilmektedir. Gerekli kontroller sağlanıp, servis sağlama adımları tamamlandıktan sonra, iki haftalık bir süre içerisinde mobil imza aktivasyonu gerçekleştirilmektedir.
Mobil İmza Ücretli Mi?
Mobil imza kullanmak isteyen kişiler, “mobil imza ücretli mi?” sorusunu sormaktadır. Bu soruya ilişkin, üç farklı operatörde de farklı fiyatlandırmaların uygulandığını belirtmek mümkün olacaktır.
Vodafone’da faturalı hatlar için belirlenen mobil imza ücreti aylık 5 TL’dir. Ön ödemeli hat sahiplerinde ise bu tutar haftalık 1,5TL olmaktadır.
Turkcell aboneleri için mobil imza ücreti ise; faturalı hatlarda standart mobil imza ücreti aylık 8 TL olurken, KamuSM sertifikalı taleplerde ise bu tutar aylık 4 TL olmaktadır. Turkcell tarafından avukat abonelere özel olarak sunulan Avukat Paketi Mobil imza ise aylık 6 TL üzerinden fiyatlandırılmakta. Hazır Kart kullanıcıları ise standart hizmeti haftalık 2 TL, KamuSM Sertifikalı hizmeti haftalık 1 TL ve Avukat Paketi imza servisini ise haftalık 1,5TL üzerinden fiyatlar ile kullanabilmektedir.
Turk Telekom’da ise mobil imza ücretlendirmesi aylık 4,85 TL’dir. Bu ücrete ek olarak, başvuruş sırasında tek seferlik olmak üzere 4 TL işlem ücreti alınmaktadır.

Mobil İmza İle E-Devlete Giriş
E-Devlet’e mobil imza ile giriş yapmak için ilk olarak giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresi ziyaret edildikten sonra karşınıza gelecek olan menüde “mobil imza ile giriş” bölümüne tıklanır. Gelecek olan ekranda TC Kimlik no girildikten sonra, daha önce mobil imza servisinin aktif edildiği GSM numarası girilip, “gönder” butonuna basılır.
Açılacak olan sayfada, imza metni özeti ve sözleşme gelecektir. Aynı zamanda girişte kullanılan GSM numarasına da ilgili imza metninin özeti gelecektir. Ekrana gelecek olan sözleşmeyi okuyarak, cep telefonunuz üzerinden imzalayabilirsiniz. Mobil imza ile giriş tamamlanmak istenmezse yine aynı aşamada iptal butonu kullanılarak ana sayfaya dönüş yapılabilmektedir.
Telefona gönderilen imza metni özetinin imzalanmasının ardından, bilgisayar ekranındaki “işleme devam butonu” kullanılarak ilgili işlem tamamlanmaktadır.
Mobil İmzayı Nasıl Kullanabilirim?
Mobil imza servisinin, bu servisi entegre etmiş tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılması mümkündür. Bu noktada operatörlerin farklı kurumlarla anlaşmaları olabilmektedir. Mobil imza servisi almakta olduğunuz operatörün, hangi kurumlarda bu servisin kullanımını desteklemekte olduğuna ilişkin bilgileri, operatörlerin internet sayfaları üzerinden görüntülenmesi mümkündür. Genel olarak bahsetmek gerekirse; çeşitli sağlık uygulamaları, vergi ödemeleri, kurumlar arasında gerçekleştirilen işlemlerde mobil imza kullanılmaktadır.
Küçük farklılıklarla ayrılmakla birlikte, genel olarak tüm operatörlerde mobil imza kullanım aşamaları aynı olmaktadır. Almakta olduğunuz mobil imza servisini destekleyen bir uygulamada, bu şekilde imzalama yapabilmek için ilgili uygulamanın ekranında bulunan “imzala” butonuna basılır. Butonun aktif edilmesiyle birlikte, gerekli bilgiler hazırlanarak, kişinin cep telefonuna gönderilir. İşleme ait açıklama metni, kullanıcı tarafından okunduktan sonra “tamam” butonu yardımıyla onay gönderilidir. İlgili uygulamada imza gerektiren işlemi onaylamak için telefonunuza gönderilen parmak izi onayını; bilgisayar monitöründen kontrol ettikten sonra onay butonuna basılır. Ardından, son bir aşama olarak mobil imza şifresi girilerek, onaylanır ve mobil imza bu şekilde kullanılmış olur.

Mobil İmza İçin Gerekli Evraklar
Mobil imza uygulamasından yararlanmak için başvuru esnasında operatörlere bazı evrakların ibraz edilmesi gereklidir. İlgili evrakların başında; başvuru yapacak kişinin kimlik belgesi gelir. Ayrıca, kurumsal olarak gerçekleştirilecek başvurularda; vergi levhası, şirket yetkilisine ait kimlik fotokopisi, imza sirküleri gibi şirket evrakları talep edilir.
Kullanıcıdan talep edilen evrakların yanı sıra, başvuru esnasında imzalanması gereken; NES sertifika taahhütnamesi, mobil imza hizmet taahhütnamesi gibi evraklar da bulunmaktadır.
Mobil İmza Kaç Günde Alınır?
Tüm operatörlerde mobil imza için gerekli başvuru ve kimlik onay işlemlerinin tamamlanmasının ardından, başvurunun yapıldığı telefonda bulunan SIM Kart’ın mobil imza desteği bulunuyorsa, Turk Telekom ve Vodafone üzerinde yedi gün, Turkcell’de ise yoğunluğa bağlı olarak en geç iki haftalık süre içerisinde mobil imza alınmaktadır. Bu bağlamda, “mobil imza nedir ve kaç günde alınır” sorusuna böyle bir açıklama yapılabilmektedir.
Mobil İmza İle Yapılabilecek İşlemler
Yayıncılık, kamu, bankacılık, finans ve e-ticaret uygulamalarında bu şekilde mobil imza kullanılabilmektedir. Mobil imza, çeşitli dijital platformlar, e-devlet ve internet bankacılığı işlemlerinde, “mobil imza ile giriş” seçeneği seçilerek kullanılabilmekte ve bu kurumlar üzerinde çeşitli işlemler yapılabilmektedir.
Mobil İmza E-İmza Farkı?
Elektronik ortamda kimliğinizi onaylamanızı, imza atmanızı mümkün kılan mobil imza, e-imzadan belirli farklılıklara sahiptir.
Mobil imza, çeşitli operatörler üzerinden alınabilen ve bu operatörlere yapılan aylık veya haftalık ödemeler ile kullanılan, cep telefon ve sim kart üzerinden kimlik doğrulaması gerçekleştirilmesi suretiyle kullanılabilen bir uygulamadır.
E-imzada ise başvuru aşamaları tamamlandıktan ve gerekli ücret ödendikten sonra kişiye CD veya dijital ortamda, elektronik imza uygulaması iletilmekte ve gerekli duyulan durumlarda bu şekilde e-imza yapılabilmektedir. Ek olarak; elektronik imza için oluşturulan mevzuat, mobil imzayı da kapsamaktadır. Dolayısıyla mobil imza ile e-imza arasında hukuki açıdan bir farklılık bulunmamaktadır.
Mobil İmza Nasıl Kullanılır ? (Videolu Anlatım)
Mobil İmza İle E Devlet Şifresi Alma
E-Devlet sistemine giriş yapılabilmesi için; TC kimlik kartı, e devlet şifresi, internet bankacılığı, mobil imza veya e-imza ile giriş yöntemlerinden bir tanesinin seçilmiş olması gereklidir.
PTT aracılığıyla gerekli ücretin ödenmesinin ardından bir e-devlet şifresi aldıysanız ve bu şifreyi unutmanız sebebiyle, e-devlet sistemine giriş yapamıyorsanız, sistem üzerinde bulunan “şifremi unuttum” seçeneğini kullanarak, mobil imza hizmeti yardımıyla yeni bir şifre alabilirsiniz.
“Mobil imza nedir?” sorusundan sonra genellikle bu uygulama ile e-devlet şifresi almanın nasıl gerçekleşeceğine ilişkin sorular oluşmaktadır. Mobil imza ile e devlet şifresi alabilmek için ilk olarak giriş.turkiye.gov.tr adresine girilmesi gerekmektedir. Ardından, yeni şifre almak için; şifremi unuttum bölümüne tıklanır. Burada karşınıza gelece kolan sayfada, kimlik tipinizi seçerek ve T.C kimlik numarası, cüzdan no, seri no ve birinci derece yakınlarınızdan herhangi bir tanesine ait T.C. kimlik numarasını ilgili alanlara girip, güvenlik kodunu istenen alana yazdıktan sonra “devam et” butonuna basılır.
Mobil İmza Nasıl Alınır ?
“Mobil imza nedir?” sorusunun ardından genellikle bu hizmetin nasıl alınabileceğine ilişkin sorular gelmektedir. Türkiye’de hizmet sağlayan; Turkcell, Turk Telekom ve Vodafone operatörleri tarafından bu hizmet sağlanmaktadır. Her operatörde küçük farklılıklar olmak üzere başvuru adımları ve evrakları büyük oranda aynıdır.
Ardından, karşınıza gelecek olan sayfada, daha önceden mobil imza aboneliğini gerçekleştirerek, hizmeti aktif ettiğiniz cep telefonu numarasını girerek, “gönder” butonuna basmanız gerekmektedir. İşlemi bilgisayar üzerinden gerçekleştirmekteyseniz, bilgisayar ekranına gelecek olan sözleşme ve imza metnine ilişkin özet, aynı şekilde cep telefonunuza da gönderilecektir. Cep telefonunuz üzerinden ilgili metni onaylayarak, mobil imza ile şifre alma işlemini tamamlayabilecek ve işlemlerinize devam edebileceksiniz.
İçeriğimizde Geçen Bilgiler : Mobil imza, Turkcell mobil imza, Vodafone mobil imza, Turk Telekom mobil imza, mobil imza e-devlet gibi maddeleri içeriğimizden detaylı şekilde bulabilirsiniz.
Evraklar