Mobbing istifa dilekçesi örneği iş yerinde uğranılan psikolojik şiddete istinaden her insanın gerçekleştirebileceği yasal bir işlemdir. Mobbing kelimesinin birçok farklı anlamı bulunur. Zorbalık, kabalık, iş yerinde maruz kaldığınız ve devamlı olan kötü davranışlar sonucu psikolojik şiddet uygulanması olarak ifade edilebilir. İş hayatı hepimiz için zordur fakat bir kişi üstün konumda olması sebebiyle kendisinden alt kademede çalışan kişiye mobbing uygularsa kişi işten ayrılma durumu yaşayabilir.
Yöneticiler tarafından mobbing uygulanması günümüzde sık rastlanılan bir durumdur. Bu şiddet açık bir şekilde ya da kapalı bir şekilde uygulanabilmektedir. Eğer iş yerinizde bu durumu yaşıyorsanız haklarınız olduğunu bilmeniz süreci daha az hasarla atlatmanıza yardımcı olabilir.
Mobbing Dilekçesi Örneği
İnsanlar iş hayatında kötü muamele ile karşılaşarak zor durumda bırakılır ve hatta istifa etmeye zorlanabilir. Mobbing istifa dilekçesi örneği bu durumda başvurabileceğiniz bir haktır. Terfi engellemesi, hakaret, kademe düşürme, ayrımcılık, tehdit, taciz, aşağılama, mesai saatlerinde eziyet amaçlı değişiklik ve daha pek çok neden sizi bu duruma düşürebilir.
Mobbing ile ilgili dava açmak istediğinizde öncelikle bir kanıtınız olması gerekir. Resmi bir delil olduğunda davanın sonuçlanması daha hızlı olur. Kanıt için yazılı ifade veya sözlü ifadeleri kullanabilirsiniz. Video ya da ses kaydı yaptıysanız aleni bir şekilde kayıt yapıldığı anlaşılıyorsa mahkeme bunu delil olarak kabul eder. Güvenlik kamerası kayıtları kesin olarak delildir.
Mobbing Dilekçesi Nasıl Yazılır?
İş yerinizde uğradığınız mobbing için yasal hakkınızı kullanmak istediğinizde belirli kurallara uygun şekilde dilekçe hazırlamanız gerekir. Mobbing dilekçesi nasıl yazılır konusunda ilk olarak dikkat etmeniz gereken husus yönetici tarafından uygulanan psikolojik şiddetin boyutu ayrıntılı şekilde yazılmalıdır. Size uygulanan psikolojik şiddetin sizin üzerinizde ne gibi bir etkisi olduğu da dilekçeye yazılabilir. Size uygulanan mobbing yüzünden yapmakta olduğunuz iş nasıl etkilenmekte bunu da dilekçeye yazmanız gerekir.
Size psikolojik baskı yapıldığı sırada olaya tanıklık eden kişilerin ifadeleri ile imzaları bulunması dilekçeniz için en önemli husustur. Bu yazılı beyanlar davada kanıt olarak kabul edilir. Kanıt olmadan başvurursanız iftira konusu olabilir.

Mobbing ile İlgili Nereye Şikayet Edilir?
Özel sektörde çalışıyorsanız eğer mobbing ile ilgili nereye şikayet edilir konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na dilekçeyle başvuru yapmanız gerekir. Resmi bir kuruma başvuru yaptığınız için dilekçede kendilerine kanıt sunmalısınız. İş yerindeki amiriniz size baskı uyguluyorsa ve psikolojik şiddete varan durumlar yaşanıyorsa mobbing altındasınız demektir. Mobbing ülkemizde suç olarak görülür ve bu duruma maruz kalan kişilerin yasal olarak haklarını aramaları gerekir.
Dilekçe yazarak başvuru yaptığınızda eğer kanıt sunabilecek durumdaysanız dava sizin lehinize sonuçlanır. Kişi psikolojik ya da fiziksel şiddet gördüğünde dilekçeye yaşadıklarını detaylı bir şekilde yazmalıdır. Ruh durumunda nasıl tahribatlar yarattığını da açık bir dille dilekçeye eklemelidir.
Mobbing İstifa Dilekçesi Örneği
Mobbing istifa dilekçesi örneği hazırlanırken size uygulanan psikolojik ya da fiziksel şiddete şahit olmuş insanların isimleri, ifadeleri ve imzaları da yer almalıdır. Dilekçenin konusu net olarak anlatılmalıdır. İlgili makamın araştırma yapabilmesi için size uygulanan psikolojik ya da fiziksel şiddetin detaylı bir şekilde anlatılması gerekir. Yaşadığınız sıkıntıları madde şeklinde tek tek yazarsanız dilekçeniz için daha uygun olur.
Açık bir dille yazmanız size uygulanan şiddetin boyutunu göstereceğinden dava sonucu verilecek cezanın da belirlenmesini sağlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilen dilekçeler incelenerek gerekli görülmesi durumunda işleme konulurlar. Eğer kamuda çalışıyorsanız çalıştığınız kurum hangi bakanlığa bağlıysa mobbing için dilekçe başvurusunu ilgili bakanlığa yapmanız gerekir. Hangi sektörde çalışırsanız çalışın tüm dilekçeler incelenir ve gerekli görüldüğünde işleme konulur.
Maddi delil gösterdiğinizde deliller incelenir ve sonrasında cezaya karar verilir. Güvenlik kamerası kesin delil olarak kullanılabilir. Olaya şahit olan insanların imzalı ifadeleri de kesin delil olarak kabul edilir. Araştırmalar belirli bir sürede gerçekleştiğinden süreç işlemeye devam eder. Mobbing istifa dilekçesi örneği ile ilgili verdiğimiz bu bilgiler umarız ki işinize yaramıştır.
Evraklar