Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi konusu eğer bir kişi ölüm tarihinde miras bırakan kişinin ödemeden aczi belliyse ya da resmen tespiti yapıldıysa miras direkt olarak reddedilmiş sayılmaktadır. Böyle durumda başvuru yapılmasına gerek olmaz ve miras hükmen reddedilmiş sayılır. Mirasın hükmen ret olması için birtakım şartlar gerekmektedir. Miras bırakan kişi ölüm tarihinde borçlarını ödeyemez durumda olmalıdır.
Borç zamanı gelmiş olmasına rağmen kişinin ödeme araçları yetersizdir. Borçlarını ödemekten aciz olması mirasın hükmen reddedilmesine neden oluşturur. Örneğin kişinin mal varlığı varsa fakat borçlarını ödemek için satış yapamıyorsa bu durumda aciz kabul edilir. Borçların kişinin mal varlığından daha yüksek olması gerekmektedir.
Mirasın Hükmen Reddi Dilekçe Örneği
Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi için dava açıldığında taraflar gerekli delilleri sunarlar ve sonuca hakim karar verir. Mirasın hükmen reddi dilekçe örneği hazırlanması ve dikkate alınması için miras bırakanın aczinin açık olarak ve resmi bir şekilde tespit edilmiş olması gerekir.
Miras bırakan kişi ölüm anında borçlarını ödemekten aciz durumdaysa bu durumun bilinmesi yeterli olmaz. Aynı zamanda resmi olarak tespit edilmesi gerekir. Kişinin çevresindeki insanlar, akrabaları, tanıdıkları, ticaret yaptığı kişiler miras bırakan kişinin ekonomik durumuna dair bildiklerini ifade ederler. Eğer kişi utandığından dolayı çevresinden durumu gizlediyse ya da aciz olduğuna dair kandırmayı amaçladıysa delilleri değerlendiren hakim son kararı verir.
Mirasın Reddi Dilekçesi
Miras bırakan kişinin aciz olması resmi olarak tespit edilmesi için çeşitli belgeler de kabul edilir. Örneğin haciz belgesi bu kanıtlardan biridir. Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi hazırlanırken delil oluşturacak belgeler de eklenmelidir. Kişi eğer firma sahibiyse ve konkordato ilan edilmişse burada dikkat edilmesi gereken husus ilan edenin miras bırakan olması gerektiğidir. Yani şirket iflas ettiyse ama konkordato ilan eden miras bırakan değilse bu kendisinin de borcu ödeyemeyecek durumda olmasını göstermez.
- Veraset ve İntikal Vergisi Tarifesi
- Mirasta Mal Paylaşımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Reddi Miras Dilekçe Örneği
Mirasın hükmen reddedilmesi için gereken bir başka durum da mirasın açık şekilde kabul edilmiş olmaması ya da kabul anlamı taşıyan davranışlarda bulunulmuş olmaması gerekir.

Mirasın Hükmen Reddi Davası Dilekçesi Örneği
Mirasın hükmen reddi için ilgili taraf dilediği zaman tespit davası açma hakkına sahiptir. Mirasın hükmen reddi davası dilekçesi örneği için miras bırakanın aciz durumda olduğunun tespit edilmesi gerekir. Tereke alacaklıları miras kalanlara haciz davası açabilirler fakat eğer tespit davası açılırsa süreç değişir. Dava açılmış olsa bile eğer miras bırakanın aciz olduğu tespit edilirse mirasçı durumunda olan kişiler haciz davasına itiraz edebilirler.
Bu sebeple mirasçı durumunda olan kişiler için miras reddi davası oldukça önemli bir süreçtir. Mahkeme miras reddini onaylarsa tereke alacaklıların açtığı dava da direkt olarak düşmüş olur ve kişilerden kimse borcu ödemelerini talep edemez.
Mirasın Hükmen Reddi Ne Demek
Mirasın hükmen reddi dava dilekçesi ile birlikte kullanıcılar bu konuda bilgi almak istiyor. Mirasın hükmen reddi ne demek konusu miras bırakan kişinin borcunu ödemekten aciz olduğu kanıtlanırsa mirasçı durumunda olan kişiler direkt olarak miras reddi uygulama hakkına sahip olurlar. Bu durumda herhangi bir başvuru yapmaları gerekmez. Fakat mirasın hükmen ret olması için ölen kişinin ölüm anında borcunu ödemekten aciz olduğunun resmen kanıtlanması gerekir. Bu kanıt belge ya da akraba ve tanıdıklarının sözlü olarak ifadesi olabilir.
Tespit süreci davanın konusudur ve miras reddinin olup olmayacağına en son olarak hakim karar verir. Mirasın hükmen reddi kabul olursa alacaklıların açtığı tüm davalar da otomatik olarak düşmüş olur. Eğer mirasçı olacak kişiler dava açmazsa alacaklılar haciz davası açarsa mirasçı olarak haciz kendi ikametlerine gelir.
Mirasın Hükmen Reddi Dava Dilekçesi Örneği
Süreçte önemli olan delilleri ve istenilen belgeleri eksiksiz şekilde mahkemeye sunmak ve sürecin takipçisi olmaktır. Mirasın hükmen reddi için miras bırakanın borçlarını ödeyecek durumda olmaması tespit edilirse mahkeme hızlı bir şekilde sonuçlanır. Her hâlükârda kararı hakim verir. Bu konuda sizler için mirasın hükmen reddi dava dilekçesi hakkında bilgi verdik. Umarız faydalı olmuştur.
Evraklar