Köy Korucusu Nedir ?
Köy korucusu diğer adı ile güvenlik korucuları idari olarak mülki amirlere, mesleki olarak ise Jandarma Komutanlığı’na bağlı olarak görev alırlar. Köy korucuları, özellikle teröre maruz kalan Doğu Anadolu bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde Silahlı Kuvvetlere ve Emniyet Mensuplarına birinci dereceden yardımda bulunmaktadırlar. Terör ile mücadele kapsamında görev yapmak üzere yeni emekli olmuş köy korucuları yerine yeni 25 bin tane köy korucusu alınacağı duyuruldu. Geçtiğimiz sene yeni bir düzenleme yapılarak, geçici köy korucularının ismi güvenlik korucusu olarak değiştirildi. Ayrıca köy korucularına kadro ve birçok hak tanındı.
Köy Korucusu Görevi Nedir?
Doğu Anadolu bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev alan köy korucularının bazı görevleri bulunmaktadır. Bu görevler şunlardır:
- Köyde yaşayan halkın canına, malına ya da köy halkının huzurunu ve emniyetini bozacak herhangi bir saldırı eğilimini engellemek
- Saldırıda bulunan ya da halkın emniyetini tehdit eden davranışlarda bulunan kişileri bulup, yakalamak ve suç delillerini kaybetmemek
- Görev aldığı bölgede bulunan kamuya ve özel kurumlara ait olan tesislere yönelik yapılacak her türlü saldırı ve emniyeti tehdit eden davranışları engelleyecek tedbirleri önceden almak
- Görev aldığı bölgede ki kamu ve özel kurumlara ait olan tesisleri korunmasında özel kolluk kuvvetlerine ve genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak
- Herhangi bir tabii afette verilecek tüm görevleri yerine getirmek ve
- Köy korucusunun bağlı olarak çalıştığı mülki amir tarafından verilmiş olan ve önleyici kolluk kapsamında verilecek olan diğer tüm görevleri yerine getirmek köy korucularının başlıca vazifeleri arasında yer almaktadır.
Köy Korucuları Nasıl Seçilir?
Köy korucusu ya da diğer adı ile güvenlik korucusu olarak görev yapmak isteyen vatandaşların başvuruları valilik ya da kaymakamlıklar tarafından Geçici Köy Korucuları Yönetmeliği ve Yönergesi temel alınarak incelenmektedir. Geçici Köy Korucuları Yönetmeliği ve Yönergesi esasında incelenen adayların başvuruları uygun bulunduğunda ise, il valisinin onayı sonrasında köy korucuları ikamet ettikleri ya da yerleşim yerlerinde göreve başlamaktadırlar.
Gönüllü Güvenlik Korucuları (GGK) ve güvenlik korucuları arasından terör ile mücadele sırasında şehit olan ya da çalışamayacak derecede olanların aynı zamanda eceli ile ölmüş olanların ya da hizmet süresini doldurup görevini tamamlamış olanların çocuklarına ya da çocukları bulunmuyor ise kardeşlerine köy korucusu başvurularında öncelik tanınabilmektedir.
Köy korucuları veya güvenlik korucuları görevlerine yeni başladıklarında ilk olarak iki haftalık temel eğitim almaktadırlar. Sonrasında her 6 ayda bir en az 2 gün olmak şartı ile hizmet içi eğitim yaptırılmaktadır.

Köy Korucusu Olma Şartları Nelerdir?
Köy korucusu ya da yeni adı ile güvenlik korucusu olabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar:
- Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmak
- Türkçe okuma ve yazma biliyor olmak
- Askerlik görevini yerine getirmiş olmak
- Başvuru yaptığı sırada 22 yaşını doldurmuş olmak
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak
- Herhangi bir suç nedeni ile hüküm giymemiş olmak
- Bölücü, yıkıcı ve irticai faaliyetlere karışmamış olmak
- Çevresi tarafından iyi huylu tanınıyor olmak ve ayrıca herkes ile kavga çıkamıyor olmak
- Sarhoşluk ya da kötü madde kullanmak gibi huyları bulunmamak
- Köy korucusu görevliğini yerine getireceği köy ya da yerleşim yerinde ikamet ediyor olmak
- Görevini yapmasına engel olacak herhangi bir vücut sağlığı ya da akıl sağlığı sorunu bulunmamak ve bunu sağlık raporu ile belgelendirmek
- Yine vücudunun herhangi bir yerinde sakatlık problemi bulunmamak ya da özürlü olmamak ve bunları belgelendirecek sağlık raporu teslim etmek ve
- Açılacak güvenlik korucu eğitimlerine katılım sağlayabilmek
şartlarının hepsini yerine getiren vatandaşlar güvenlik korucusu olmaya hak kazanmaktadır.

Köy Korucusu Yaş Şartı 2023
Türkiye’de köy korucusu yeni adıyla güvenlik korucusu görevi yapmak isteyen vatandaşların yaş şartları yeni düzenleme ile birlikte değişmiştir. Yeni düzenlemede köy korucusu olmak isteyen kişilerin, başvuru yaptıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Yani 22 yaşının altında olan vatandaşların başvuruları kabul edilmeyecektir. Aynı zamanda yine köy korucusu olmak isteyen vatandaşların başvuru yaptıkları tarihte, 30 yaşını geçmemiş olmaları şartı da aranmaktadır. Gönüllü olarak köy koruculuğu görevine devam eden vatandaşların ise, yaşarının 37’yi geçmemiş olması gerekmektedir.
Köy korucularının özelliklerini, şartlarını ve görevlerini belirten yani köy korucularının bağlı oldukları mevzuat 442 sayılı Köy Kanunu ile düzenlenmiştir.
Köy Korucusu Maaşları
Hali hazırda görev yapmakta olan ve yaşları ortala 42 civarlarında olan köy korucularının yaşlarının 31’ indirilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda köy korucuları ya da yeni ismi ile güvenlik korucularının aldıkları maaşların memur maaşları ile ayni seviyeye çıkarılması da İçişleri Bakanlığı ile Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu arasında görüşülmüştür. Henüz bir sonuç alınmayan görüşme ile ilgili vatandaşlar arasında olumlu karar çıkması bekleniyor.
2023 yılında köy korucularının güncel olarak aldığı maaş miktarı tazminat ile birlikte 8.500 TL’dir.
678 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Köy Korucularına Emeklilik
22 Kasım tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile köy korucularının unvanı değiştirilerek güvenlik korucusu yapılmış ve güvenlik korucularına bazı haklar tanınmıştır. Bunlar:
- 22 Kasım tarihinden itibaren 22 Mayıs tarihine kadar, 49 yaşını dolduran köy korucularının görevleri ile ilişikleri kesilecektir. Ayrıca ilişikleri kesilen köy korucularının önceden peşin olarak ödenen ücretleri geri alınmayacaktır.
- 22 Mayıs tarihine kadar, 49 yaşını doldurmuş olan fakat 50 yaşından gün almamış olan köy korucuları, 15 yıl ve 15 yıl üzerinde görev yapmak için başvuru yapmaları halinde görevlerinden ilişikleri kesilecektir. Aynı zamanda ilişikleri kesilen köy korucularından peşin olarak ödenen maaşları geri alınmayacaktır.
Bu koşulları sağlayan köy korucularına devlet tarafından emeklilik hakkı verilmiştir. Bu maddelere göre, ilişiği kesilmiş olan köy korucularına devlet tarafından emeklilik maaşı bağlanmaktadır. Ayrıca köy korucusunun görev yaptığı yıl sayısı önemli olmayacaktır. 50 yaşını dolduran tüm koy korucuları, 15 yıl görev yapmış gibi emekli maaş alabilmektedir.
Evraklar