KOSGEB Destekleri Nelerdir?
KOSGEB aracılığı ile verilmekte olan hibe desteklerinden faydalanmak amacıyla belirli koşulların yerine getirilmesi gerekir. KOSGEB destekleri, KOBİ’lere, girişimcilere ve kadın girişimcilere destek vermektedir. Bu desteklerden faydalanmak amacıyla başvuru yapılması gerekir. Daha sonrasında ise internet uygulamaları üzerinden sorgulama işlemlerinin yapılması gerekiyor. KOSGEB nedir?, KOSGEB destekleri nelerdir? Ve bu desteklerden faydalanmak amacıyla gerekli olan şartlar nelerdir? Sorularının cevaplarına yanıt aradık. Hepinize keyifli okumalar dileriz.
KOSGEB Nedir?
Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı kapsamında kurulmuş olan küçük ve orta ölçekli İşletmeleri geliştirme ve destekleme İdaresi Başkanlığı 3624 sayılı kanun ile kurulmuş ve faaliyetlerini halen sürdürmektedir. İşlerini ve işleyişlerini kurmak isteyen vatandaşlar veya mevcut olan İşletmelerini büyütmeyi dileyen bir proje hazırlayarak ve kuruma başvurmak mümkündür. Yeni bir gelir kapısı elde etmek ve eğitim almış olduğu sektörde çalışmalarını hızlandırmak veya mevcut olan işletmelerini güncellemek isteyen girişimcilerin finansmanı amacıyla başvuracakları bir kurum olma özelliğini taşımaktadır. Eğer ki tüketicilerin hiç paraları yoksa dahi KOSGEB desteklerinden faydalanmaları mümkün değildir.
KOSGEB aracılığı ile girişimci olan bireylere ve KOBİ’lere yönelik olacak şekilde devlet destekli krediler tanınmaktadır. Hazırlanmış olan projeler ile KOSGEB başvuru yapılır ve projelerin uygun görülmesi neticesinde hibe almaya hak kazanmaları kaçınılmaz bir hal alacaktır. Türkiye’de ticari çalışmalarının devamı niteliğinde iş hacminin artırılması maksadı ile bu kurum çok ciddi manada kaynak sağlamaktadır. Yalnızca bireysel girişimcilerin değil aynı zamanda KOBİ’lerin geliştirme ve Araştırma çalışmaları açısından verilen hibeler de bulunmaktadır.
KOSGEB finansman sağlama özelliği ile tanınmaktadır. Fakat bir banka değildir, yani bir kişi herhangi bir iş kurmak istiyorsa KOSGEB’den finansman alamaz. KOSGEB, bir banka özelliği taşımadığı için yalnızca desteklenmeye uygun görülmüş olan projelerin yeterli finansmana erişim sağlaması amacıyla bakanlık ile girişimci arasında bir köprü özelliği taşımaktadır. Yatırım amacı ile belirli bir tutarda birikimi bulunmayaan girişimciler, KOSGEB aracılığı ile verilen desteklerden faydalanabilirler.

KOSGEB Destekleri Nelerdir?
KOSGEB aracılığı ile KOBİ tanımını taşıyan bütün mal ve hizmet üretimini gerçekleştiren firmalar ile gerçek kişilere ve girişimcileri aşağıdaki konu başlıkları altında belirtilmiş olan destekler verilmektedir.
- Uluslararası kuluçka merkezi ve hızlandırıcı destek programı
- Teknopazar Teknolojik ürün tanıtım ve pazarlama destek programı
- Endüstriyel uygulama destek programı
- Stratejik ürün destek programı
- KOSGEB laboratuvar hizmetleri kredi faiz desteği tematik proje destek programı
- KOBİ teknoyatırım KOBİ teknolojik ürünü yatırım destek programı
- Kobigel-kobi gelişim destek programı
- Araştırma-geliştirme inovasyon destek programı
- KOBİ proje destek programı
- Genel destek programı
- İşbirliği Güçbirliği destek programı
- Girişimciliği geliştirme destek programı
- Girişimciliği geliştirme destekleme adı altında yapılan diğer destekleme programları
- Gelişen işletmeler pazarı Kobi Destek programı
Konularında girişimci ve kobi’lere çeşitli destekler sağlanmaktadır. Girişimcilere yönelik bir şekilde verilmekte olan bu destekler nace kodları şeklinde tanımlanmaktadır.
KOSGEB’e Kayıt Olma
Kosgep aracılığı ile verilmekte olan ve yukarıda sayılan desteklerden faydalanmak amacıyla ilk koşul KOSGEB veri tabanına kayıt olmaktır.
- Öncelikli olarak http www.kosgeb.gov.tr linkinin saklanılması ve hizmetler kategorisinden “KOBİ girişimci giriş” butonuna erişim sağlanması gerekir.
- İşletmenin ismi sayfasına işletmenin isminin yazılması gerekir. Daha sonrasında ise işletmenin statüsünün seçiminin yapılması gerekir. Vergi Dairesi alanına bağlı olduğundan ilin isminin yazılması gerekiyor. Eğer ki işletme şahıs işletmesi şeklinde faaliyetlerini sürdürüyorsa T.C. kimlik numarası ile giriş yapılması yeterli olacaktır. Fakat vergi numarası ile de giriş yapmak mümkündür.
- Yetkili birim bölümü alanına adı ve soyadını ya da işlemi yetkilisinin adı ve soyadının yazılması gerekiyor. BAĞ-KUR numarası ile işletmenin kuruluş tarihi ve işletmenin bulunduğu il ile Ticari sicil numarası ve buna bağlı bir şekilde bağlı olduğu meslek kuruluşu isminin yazılması gerekir.
- Nace kodları ve alt nace kodlarının girilmesi gerekiyor. İşletmenin iletişim bilgilerini de yazdıktan sonra özellikle da işletme hakkında “Yukarıda yer alan bilgilerin doğru olduğunu beyan ve taahhüt ederim.” Alanına tik bıraktıktan sonra “kaydet” butonuna basılması yeterli olmaktadır.
Yukarıda sayılan aşamaların eksiksiz bir şekilde tamamlanmasından sonra girişimciler KOSGEB veri tabanına Üye olduktan sonra projelerine finansman sağlayabilirler. Getirileri aracılığı ile işlerini büyütebilirler ya da ülke ekonomisine çok daha fazla avantaj kazandırabilirler.
Evraklar