KOSGEB çiftçi desteği nasıl alınır (hayvancılık ve tarım) makalesinde KOSGEB’in çiftçilere desteklerinden bahsedeceğiz. KOSGEB küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesi için destek veren bir kurumdur. KOSGEB çiftçiliğe yeni başlayacak olan gençler için hayvancılık ve tarım alanlarında yapacakları yatırımların doğru bir şekilde gerçekleşmesi için geri ödemesiz kredi fırsatları sunmaktadır. 2020 yılı itibariyle çiftçiler büyük çiftlik alanları (il) ya da daha küçük toprak parçaları (mera) farketmeksizin kurum tarafından sağlanan teşvik kredisine başvurma olağanı vardır. Erkek ya da kadın olmasının bir önemi olmadan herhangi bir tarım ve hayvancılık işletmeleri kuran kişiler, işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak 60.000 TL’den 370.000 TL’ye kadar hibe alabilmektedir. KOSGEB Çiftçilere Destek Kredisi
KOSGEB Çifçi Desteği
KOSGEB çiftçi desteği nasıl alınır (hayvancılık ve tarım) tarım ve hayvancılık alanında geçimini sağlamak isteyen genç ya da yetişkin bireylerimizi KOSGEB destekler. Ancak vereceği destekte tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin ticari amaçlı işletme kurmalarını yani kazanç elde etmeleri koşulu bulunmaktadır. Çiftçiler kurumun hangi alanlarda hibe desteği verdiğini öğrenmek için “NACE kodları” sorgusuyla destek verilen kurum ve ürünler hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Devletimiz tarım ve hayvancılık alanında verdiği destekler aşağıda belirtilmiştir:
Küçük ya da büyük ayrımı yapılmadan tavuk çiftliğine sahip olan bir çiftçi için istediği yerde kurup işleteceği yumurta ve tavuk eti üretim alanları için devletten hibe desteği alabilir veya tavuk, köfte gibi hayvansal ürünlerin imalini yaparak satış yapabilirsiniz. Arpa, buğday gibi bitkisel ürünler ile ilgileniyorsanız KOSGEB kurumunun verdiği hibe ile manav, un fabrikası veya meyve ve sebze alanında ticari faaliyet gösterebilecek herhangi bir kurum açabilirler.
KOSGEB Çiftçi Desteği Nasıl Alınır?
Eğer balıkçılık alanında bir ticari faaliyet gerçekleştirmek istiyorsanız devlet desteği ile deniz ürünleri, balık konserveleri gibi alanlarda işletmeler kurabilirsiniz. Genellikle Doğu Anadolu’da yapılan büyük ve küçükbaş hayvancılık ticareti için devlet desteği alarak hayvan sakatatları, şarküteri ürünleri ve diğer kasap işleri için ticari işletmeler kurabilirsiniz.

KOSGEB Hayvancılık Destekleri
Önceki başlıkta da belirtildiği üzere ticari amaçlı işler için yapılan girişimler KOSGEB tarafından desteklenmektedir. Bir çiftçi canlı koyun, inek, dana gibi küçükbaş ya da büyükbaş hayvan alımı yaparken ortada ticari bir işletme olmadığı için devlet tarafından destek alamaz. KOSGEB hibesi şu alanlardaki masrafları gidermek için verilmektedir:
- Ticari işletme kurarken yapılacak olan dosya masrafları
- İşletmede kullanılacak olan dolap, makine ve diğer zorunlu ekipmanların alınması
- İşletmede çalışan işçilerin çalıştıkları gün sayılarına göre hibe alınabilmektedir.
Hayvan almak isteyen çiftçiler ise “Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi” çekerek ihtiyacına uygun alımlar yapabilmektedir.
KOSGEB Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?
Tarım ve hayvancılık alanında girişim göstermek isteyen çiftçilerimize KOSGEB tarafından “Girişimcilik Destekleme Projesi” ve “İleri Girişimcileri Destekleme Projesi” kapsamında hibe verilir. Bu iki farklı projelerde çiftçilere verilen hibeler farklılık göstermektedir. Destek miktarları değişkenlik gösterdiği gibi başvuru şartları da birbirinden farklı olmaktadır. En önemli farklılık hangi NACE kodu üzerinden ticari faaliyet gösterdiğiniz ile ilişkilidir. Girişimcilik Destekleme Projesi 60.000 TL’ye kadar İleri Girişimcileri Destekleme Projesi ise 370.000 TL’ye kadar olan hibeleri desteklemektedir.
KOSGEB Tarafından Verilen Hibe Miktarları Ne Kadar?
Kurduğunuz işletmelerde verilen hibelerde istisna durumlar oluşabilmektedir. Örneğin kurduğunuz işletme için devlet tarafından size 5000₺ işletme kurma destek hibesi adı altındakredi verilir. Kadın girişimci, engelli, birinci dereceden şehit yakını, gazi ya da 30 yaşını geçmediyseniz size verilecek olan hibe 10.000₺’dir. Verilen bu hibeler senede 1 kez verilmektedir.
- Kurduğunuz işletmede çalışanlarınız için ödediğiniz ek ödemeler 1080 günü buluyorsa 20.000 TL hibe verilir.
- 1-2 sene içerisinde çalışanlarınız için 1140 gün prim ödemesinde bulunduysanız size verilecek olan hibe 20.000 TL’dir.
Böylece almış olduğunuz hibe kredisi 60.000 TL’yi bulmaktadır. Ticari işletme açmayı düşündüğünüz alandaki NACE kodu İleri Girişimci Destekleme Projesi kapsamında bulunuyorsa 60.000 TL’lik desteğe ek olarak şu hibeler de tarafınıza verilmektedir:
- Ticari işletme fikriniz Orta-Düşük kategorisindeyse 100.000 TL harcama yaptığınızda size 75.000 TL hibe,
- Orta-Yüksek kategorisinde bir fikriniz varsa 200.000 TL harcadığınız iş makine ve ekipmanları için 150.000 TL hibe ve
- Yüksek kategorisindeki fikirler için de 300.000 TL makine alımına 225.000 TL hibe verilir.
KOSGEB küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesi için destek veren bir kurumdur. KOSGEB çiftçiliğe yeni başlayacak olan gençler için hayvancılık ve tarım alanlarında yapacakları yatırımların doğru bir şekilde gerçekleşmesi için geri ödemesiz kredi fırsatları sunmaktadır. Destek nasıl alınır detaylar haberimizin devamında..
KOSGEB çiftçi desteği nasıl alınır (hayvancılık ve tarım) makalesinde KOSGEB kurumunun verdiği desteklerden bahsettik. Daha detaylı bilgi almak için KOSGEB kurumunun resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
KOSGEB Hayvancılık Kredisi Almak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Destek miktarları değişkenlik gösterdiği gibi başvuru şartları da birbirinden farklı olmaktadır. En önemli farklılık hangi NACE kodu üzerinden ticari faaliyet gösterdiğiniz ile ilişkilidir. Girişimcilik Destekleme Projesi 60.000 TL’ye kadar İleri Girişimcileri Destekleme Projesi ise 370.000 TL’ye kadar olan hibeleri desteklemektedir.
Evraklar