Konut kredisi için gerekli evraklar konut sahibi olmak isteyen birçok vatandaş tarafından merak edilen bir konudur. Ev ya da araba almak isteyen, belli bir birikimi olan vatandaşlar birikimlerinin eksik kalan kısımlarını bankalardan kredi çekmek suretiyle tamamlayabilir.
Bankalardan kredi çekerek ev, araba sahibi olmak isteyen kişiler bankalara başvurduğu zaman istenilen evraklar hakkında bilgi sahibi olmak ister. Öncelikle bir ev almak istiyorsanız ve birikiminizin belli bölümünü kredi çekerek tamamlayacaksanız konut kredisi çekmek için gerekli evraklar merak ettiğiniz konuların başında gelecektir. Konut kredileri istenilen her bankadan belli kriterlere bağlı olmak üzere alınabilen bir kredi türüdür. Konut kredisine başvuru yapmak için ilk olarak bankalara giderek konut kredisi için başvuru formu doldurmanız gerekir.
Konut Kredisi Başvuru Şartları
Kişilerin konut kredisi çekebilmesi için bazı şartları taşıyor olması gerekir. Bankalar kredi verecekleri vatandaşların öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmasını şart koşar. Diğer bir şart ise kişinin herhangi bir yerde çalıştığını, gelir durumunu belgeleyebilecek vasıfta olmasıdır. Bu şartların sağlanması halinde konut kredisi almak için gerekli evraklar hazırlanır ve bankaya teslim edilir. Konut kredisi için her banka kendine özgü evraklar isteyebilir, ancak genel olarak şu evraklar istenir;
Konut kredisi için gerekli evraklar:
- Konut kredisi için başvuru formu
- Kredi çekmek isteyen kişinin ikametgâh belgesi,
- Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi,
- Gelir durumunu ispat etmeye yeterli belgeler,
- Satın alınmak isteyen konuta dair tapu fotokopisi,
- Şube tarafından talep edilebilecek diğer evrakların tamamlanması halinde konut kredisi için başvuru yapabilirsiniz.

Gelir Durumunu İspatlar Nitelikte Belgeler
Kişilerin gelir durumunu ispatlayabilmesi için birtakım belgeler gerekir. Konut kredisi için gerekli evraklar gelir durumuna göre belgelendirmek gerekmektedir.
Konut kredisi çekerken gelir durumuna göre gösterilmesi gereken belgeler şu şekildedir;
- Kamu çalışanları: İkamet belgesi, maaş bordrosu, tapu fotokopisi varsa ek gelir belgesi gerekir.
- Özel sektör çalışanları: SGK dökümü, ikamet belgesi, maaş bordrosu, tapu fotokopisi, iş yeri imza sirküsü, varsa ek gelir belgesi gerekir.
- İş yeri sahipleri: İmza sirküleri, güncel vergi levhası, gelir tablosu ve bilanço, oda kayıt belgesi, tapu fotokopisi, ticaret sicil gazetesi gerekir.
- Emekliler: Tapu fotokopisi, ikamet belgesi, emekli aylık dökümü varsa ek gelir belgesi gerekir.
Yapımına henüz başlanmamış proje halindeki bir yapıdan ev almak isteyen kişilerin bankaya kat irtifakı ya da inşaat ruhsatı ile birlikte başvurması gerekir. Bunun yanında yapımına başlanmış ancak henüz tamamlanmamış yapılar için de kat irtifakı kredi için gereken evraklar arasında sayılır.
Yapımı tamamlanmış bir binadan ev almayı düşünüyorsanız eğer, kat mülkiyeti ile bankaya başvurabilirisiniz. Bununla birlikte ev alırken evin değerini çeşitli faktörleri hesaba katarak hesaplayacak bir bilirkişi ile anlaşılması gerekir.
Gerekli evraklar makaleleri;
- Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Evraklar
- Kiracı Su Aboneliği İçin Gerekli Evraklar
- Sigorta İçin Gerekli Evraklar
- Resmi Nikah İçin Gerekli Evraklar
- Boşanmak İçin Gerekli Evraklar
Konut kredisi için gerekli evraklar görüldüğü üzere yapı türüne ve kredinin çekileceği bankaya göre farklılık gösteriyor. Genel olarak konut kredilerinde, kat mülkiyeti, kat irtifakı, inşaat ruhsatı vb. gibi belgeler istenir.
Evraklar