Günümüzde Türkiye’nin her yerinde kirada oturan milyonlarca kişi veya aile var. Her ne kadar insanlar kendi evinde oturmak istese bile, bu bazen çok mümkün olmuyor. Böylece ömür boyu veya ömürlerinin yarısını kirada oturmak zorunda kalıyorlar. Peki kirasını tahsil edemeyenler nasıl bir yol izlemeli? Her ay en az 1000 lira kira ödeniyor ve üstüne elektrik, su ve doğalgaz gibi faturalar ekleniyor. Bu tür durumlarda genellikle sorun yaşayanlar ev sahipleri oluyor. Bu yazımızda bakacağımız konu bu olacak. Çoğu zaman hukuki işlemlere başvurulur, fakat bazen ise insanlar kendi kanunlarını uygulamaya çalışınca, sadece kira tahsili değil, aynı zamanda başka sorunlarda araya girmeye başlıyor.
Kira Tahsili Nasıl Yapılır?
Normal şartlarda herhangi bir sorunun yaşanmaması adına kiralar banka yolu ile ödenir. Eve girmeden önce kira kontratı imzalanır, kontratın üzerinde her iki tarafın da kimlik bilgileri yazılır ve ev sahibinin banka hesap bilgisi de yazılır ki, kiracı oraya her ay kirasını yatırır. Kira kontratında ayrıca kira tahsil edemeyenler nasıl bir yol izlemeli ile alakalı bilgiler de yazılır ki kiracı, kirasını ödemediği takdirde nelerle karşılaşacağını bilsin. Bu önemlidir, çünkü hem kiracının usülüne uygun bir şekilde kirasını ödemesi gerekiyor, ev sahibinin de kanunlara uygun bir şekilde kirasını tahsil etmesi gerekiyor. Dolayısıyla her iki tarafında hukuki işlem yapabilme imkanları olmaktadır.
Kira Tahsilinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?
Önce herşey kira kontratını imzalamaya başlamak ile başlıyor. Kira kontratını imzalamadan önce bütün detaylarını dikkatli bir şekilde okunması gerekir. Kira tahsil edemeyenler nasıl bir yol izlemeli ve türlü bilgilerin bulunması gerekmektedir. Sonuçta her ne kadar sadece bir kiracı olsanız bile, kiracının da ev sahibinin de kanuna uygun hakları bulunmaktadır. Bu yüzden kira kontratının dikkatli bir şekilde okunması önemlidir. Herhangi bir şeyin yanlış olduğunu görür veya düşünürseniz, anında ev sahibi ile görüşmeniz gerekir. Bunun yanı sıra avukatınız varsa, sorun yaşamamak adına avukatınız ile beraber kira kontratını imzalayabilirsiniz. Kira hiçbir zaman elden ödenmemelidir.

Kira Tahsili Elden Yapılabilir Mi?
Kiralar her zaman banka hesabı üzerinden ödenmelidir. Hiçbir zaman elden ödenmemesi gerekir. Kirayı elden alabilirim diyen ev sahipleri de olmaktadır, fakat bu sadece ev sahibi ve kiracının aleyhine olur, çünkü bu şekilde kiracı, kirasını ödediğini kanıtlayamaz, ev sahibi ise ödediğini kanıtlayamaz, hatta ev sahibi aldığı kirayı almadım diyebilir. Haliyle kanıtlayamayacağı için de, kiracının iki tane kira ödemek zorunda bile kalabilir. Kira tahsil edemeyenler nasıl bir yol izlemeli ile alakalı olarak ta böyle durumlarda kiracının banka üzerinden kirasını ödemesi gerekir ve ev sahibinin ödendiğine dair bir evrak vermesi gerekir. Şunu unutmayın ki ev sahibi olmak, bir nevi küçük bir işletme sahibi olmak demektir.
Kiranın Ödendiği Nasıl Kanıtlanabilir?
Kiranın ödendiğini kanıtlamak ve kira tahsil edemeyenler nasıl bir yol izlemeli gibi konulara girmemek için, öncelikle kiranın kesinlikle ne koşulda olursa olsun banka hesabına ödenmesi gerekir. Kiranın elden ödenmesi en büyük sıkıntıdır. Kira elden ödeniyorsa, kiracının ev sahibinden, kiranın ödendiğine dair belge alması gerekir. Kiracı banka üzerinden kirayı ödüyorsa mutlaka elinde 2 nüfsa dekont alması gerekir. Bir tanesi kendisinde, bir tanesini de ev sahibine verebilir. Bunları yapılması kiranın ödendiğine dair kanıt açısından çok önemlidir ki herhangi bir şey olduğunda, ödendi veya ödenmedi diye kiracı veya ev sahibi kendini savunabilir.
Ev Sahibi Olmak Bir İşletme Sahibi Olmaktır
Ev sahipleri unutmamaları gerekir ki, ev sahibi olmak ve evi kiraya vermek öylesine kendi kendine para kazanmak demek değildir. Ev sahibi olmak, aynı zamanda küçük bir işletme sahibi olmak demektir. Sonuçta dükkanlar ve mağazalara da kira verenler var. Bu sebeple örneğin dükkan veya mağaza sahibi olanların kirasını tahsil edemeyenler nasıl bir yol izlemeli konusuna daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bu tür kiralarda, bir sorun çıktığında genellikle hukuki yollara başvuruluyor. Dükkan ve mağazaların kirası daha yüksek olduğundan, hukuki işlemler daha büyük önem kazanıyor. Bunun için en önemli olan, kiralar ödendiğinde her zaman dekont bulundurmak, çünkü kiranın en önemli kanıt belgesi dekonttur.
Evraklar