Kiracı nasıl çıkarılır sorusu çok araştırılan konular arasında gelmektedir. Mal sahibi kimselerin, edindikleri mallarla ilgili günlük hayatta karşılaştıkları sorunlardan bir tanesi de kirasını ödemeyen kiracılarını tahliye etmek ve ödenmeyen kiraları tahsil etmektir. Türk Borçlar Kanunu’nca kira sözleşmesi konusu düzenlenmiş ve kira bedelini ödemeyen kiracılarla ilgili hukuki işlem yapılabilmesine imkân sunulmuştur.Kira sözleşmesinin düzenlendiği Türk Borçlar Kanunu’nun 13. Maddesine göre kiracı kira bedelini ödemekle mükelleftir.
Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Ev sahipleri tarafından sık sık merak edilen konular arasında olan ”kiracı nasıl çıkarılır” sorusunu bugün tüm boyutları ile sizler ila paylaşacağız. Kira bedelini ödemeyen kiracı temerrüde düşmüş olur. Kira bedelini ödemeyen kiracıyı evden çıkarmak hukuken mümkün hale gelir. Kirasını ödemeyen kiracı üç şekilde evden çıkarılabilir; kiracı için tahliye davası açarak, tahliye talepli icra takibi başlatarak ve kiracı tahliye taahhütnamesi ile.
Kiracı Tahliye Davası
İki haklı ihtar çekilmesiyle açılan tahliye davası: Kira ödemeyen kiracıyı çıkarabilmek için izlenebilecek ilk yol, bir kira sözleşmesi dönemi içinde kirasını ödememesine bağlı olarak iki haklı ihtarın çekilmesi durumunda mülkün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacak tahliye davası ile evden çıkarmaktır.
Açılacak tahliye davası iki haklı ihtarın çekildiği kira sözleşmesi döneminin bitiminden sonraki bir ay içinde gerçekleştirilmelidir. Bu süre zarfı içinde tahliye davası açılmaz ise hak düşer. Çekilen ihtarlar yazılı olmak zorundadır fakat noterin aracılığına lüzum yoktur. Ödenmemiş kiralar için başlatılan icra takibi de ihtar niteliği taşımaktadır. Aşağıdaki konu başlılarımızda sözleşmesi / kontratı olmayan kiracı ve sözleşmesi devam eden kiracı nasıl çıkarılır sorularına cevap vereceğiz.
Tahliye Talepli İcra Takibi
Kirasını ödemeyen kiracıyı evden çıkarmak için bir diğer yöntem olan tahliye talepli icra takibi başlatmak, dava açmadan da kiracıyı çıkarabilme imkânı sunmaktadır. Kiracıyı evden çıkarmak için tahliye davasından daha hızlı ve pratik olan yol tahliye talepli icra takibi başlatmaktır.
Tahliye talepli icra takibinde süreç şu şekilde ilerlemektedir; borçluya ödeme emri çıkartılır ve ödeme emrini tebliğ alan borçluya en fazla 7 gün içinde borca itiraz edebileceği, itirazda bulunmayacak ise en geç 30 gün içerisinde borcunu ödemekle yükümlü olduğu bildirilmiş olur. Borçlu olan kiracı 7 günlük süre zarfı boyunca borca itiraz etmez ve 30 günlük süre zarfı içinde de çıkan takip masrafı da dahil olmak üzere borcunu öderse evden çıkarılmaz. Bunun yanı sıra borçlu olan kiracı 7 günlük süre zarfı içinde itirazda bulunursa icra takibi durur. Dükkan veya iş yeri kirasını ödemeyenler içinde diğer makalemizde gerekli bilgileri sizler için araştırdık.
Kiracı Tahliye Taahhütnamesi
Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin imzalanmasından sonra kiracı kendi rızası doğrultusunda tahliye taahhütnamesi imzalamış ise bu koşulda ev sahibi hiçbir neden göstermeden, dava açmadan ya da icra takibi başlatmadan tahliye taahhütnamesine dayanarak kiracıyı çıkarabilme hakkına sahiptir.

Kiracının Tahliye Süresi
Borçlu olan kiracı eğer ödeme emrine itiraz etmemiş ve bunun yanında 30 gün içinde kira bedelini de ödememişse mahkemenin ilk duruşmadaki kararı tahliye olur. Bu durumda kiracının evden çıkarılması 4-5 ay içerisinde mümkün olabilir. Açılan tahliye davası sonucunda tahliyenin kesinleşmesiyle kiracının zorla evden çıkarılması hukuken mümkün hale gelmiş olur. Fakat kiracıya dava sonucunda tahliye edilmesi gerektiği bilgisi verilerek 15 günlük süre tanınacağı, bu süre zarfında evden çıkmazsa zorla tahliye edileceği şeklinde bildirim yapılırsa daha sağlıklı bir süreç olacaktır.
Tahliye davası sonucunun tahliye olarak karar verilmesine rağmen evden çıkmayan kiracıyı zor kullanarak evden çıkarmaktan başka çare yoktur. Durum böyle olduğunda icra memuru ile birlikte evden çıkmayan kiracı için hacze çıkılır. Bir polis memuru da tahliye işlemine katılır ve kiracı zor kullanılarak evden çıkartılır. Mülkten çıkarılmış olan eşyalar ise devletin deposu olan yediemin depolarında saklanır.
Tahliye Davası Şartları Nelerdir
Kiracı evden çıkarmanın şartları ve tahliye davası açabilmek için kiracının şu durumlarının söz konusu olması gerekmektedir:
- Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan sözleşme içerisinde kiracının belli bir tarihte evi boşaltması taahhüt edildiği halde boşaltmamışsa,
- Kiracının aynı muhitte kendine ait oturmaya elverişli bir mülkü bulunuyorsa,
- Kiracı ile 1 yıldan az süreli bir ki sözleşmesi yapılmış ve kiracı kirayı iki defadan fazla ödememişse ihtar gönderilmiş ve ihtar süresi bitmişse.
Kiracı Tahliye Davası Masrafları
Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır; tahliye sürecinde çeşitli masraflar ortaya çıkmaktadır. Bu masraflar tahliye davası ve icra takibi masrafları ile kiracının tahliye edilmesi ve evin boşaltılması sürecinde harcanan masraflardır. Kiracının tahliyesi süresinde ortaya çıkan tüm masraflar davayı açan ve icra takibinde bulunan ev sahibi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Zaten tahliye davasının harç ve masrafları ödenmeden dava süreci başlatılamamaktadır.
Tahliye süreci içinde ödenmiş olan tüm dava masrafları ile icra takibinden doğan masraflar kiracıdan talep edilebilmektedir. Yani davacı ilk aşamada doğan tüm masrafları ödemek zorundadır fakat bunu kiracıdan talep edebilecektir. Kiracı nasıl çıkarılır ve tahliye süreci ile ilgili tüm sorularınıza yorumlar bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.
Evraklar