Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Ülkemizde korona virüs pandemi sürecinden sonra maddi olarak sıkıntı çeken vatandaşlar tarafından devletin yaptığı yardımlar daha da fazla araştırılmaya başlandı. Devletin yaptığı yardımlardan bir diğeri de kira yardımıdır. Kira yardımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmektedir. Kira yardımı başvuruları e – Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Devletten Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ülkemizde birçok başvuru artık e – Devlet sistemi üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Kira yardımı başvurusu yapmak isteyen vatandaşların da, yine e – Devlet sistemi üzerinden başvurularını oluşturmaları gerekmektedir. e – Devlet sistemine kimlik numaranız ve e – Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” başlığını arama bölümüne yazarak başvuru oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu bölüme geldikten sonra e – Devlet sistemi sizden bazı kişisel bilgilerinizi isteyecektir. Bilgilerinizi de doğru bir şekilde girdikten sonra devletten kira yardımı başvurunuzu oluşturmuş olacaksınız.
Kimler Devletten Kira Yardımı Alabilir?
Oturdukları yerler kamulaştırma kapsamına girdiği için eski yerleşim yerlerinden ayrılmak zorunda kalanların barınmaları, ilk olarak göçmen kabul merkezleri ya da kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşları idare binalarına ait valilik tarafından belirlenmiş olanlar kullanılmaktadır. Bu şekilde barınma ihtiyaçlarının karşılanamaması durumunda; hak sahibi olan aile üyelerinden herhangi biri adına kayıtlı olan bir mülk bulunan aileler dışarıda tutularak Bakanlığın onayı ile aile fertleri başına belirlenmiş olan tutar üzerinden karşılıksız kira yardımı yapılabilmektedir. Bakanlık, ailelerin kesin yerleşim yerleri sağlanıncaya kadar kira masraflarını hafifletmek için, aylık güncel asgari ücret miktarının yarısı kadar aile fertleri başına belirlenmiş olan tutar üzerinden geçici yerleştirme için karşılıksız kira yardımı yapmaktadır.
Kanunda yer alan 12. madde doğrultusunda mal sahibi olup, herhangi bir sebep ile geçici yerleştirmesi sağlanamamış olan aileler arasından başvuru yapmış olanlara karşılıksız kira yardımı yapılabilmektedir. Ailenin karşılıksız kira yardımı alabilmesi için, hak sahibi olan ve başvuru yapan aile üyelerinden herhangi biri adına Türkiye sınırları içinde üzerine kayıtlı olan bir mülkün bulunmaması gerekmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz zamanlarda depremde yıkılma ihtimali bulunan konutlar için yıkım kararı verilmekte ve ayrıca bu konutlarda yaşayan vatandaşlar için de yardım ödemeleri yapılmaktaydı. Eğer oturduğunuz konut için böyle bir risk olduğunu düşünüyor ve başvuru yapmak istiyorsanız ilgili yerlere dilekçe yazarak talebinizi ulaştırabilirsiniz.
Yeni kentsel dönüşüm projeleri kapsamında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira yardımları yapılmaktadır. Yapılan kira yardımlarının miktarları şehirlere göre farklılık göstermektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan en düşük ücretli kira yardımı 5 yüz 95 TL’dir. Bu yardım; Erzincan, Artvin, Gümüşhane, Karabük, Hakkâri, Bilecik, Bayburt, Kilis, Nevşehir, Yalova, Tunceli, Bolu, Karaman, Bingöl, Kırıkkale, Iğdır, Bartın, Ardahan ve Çankırı illerinde ikamet eden vatandaşlara verilmektedir. Bu şehirlerde yaşayan vatandaşlar, bir defaya mahsus olmak üzere bin 190 TL alabilmektedir. Eğer vatandaşlar sınırlı olarak ayni haklara sahip ise, 2 bin 975 TL alabilmektedir.
6 yüz 75 TL ödeme yapılan şehirler ise; Niğde, Amasya, Kastamonu, Düzce, Siirt, Rize, Muş, Bitlis, Uşak, Osmaniye, Kars, Edirne, Yozgat, Kırıkkale, Isparta, Giresun, Şırnak ve Aksaray’dır. Bu illerde bir defaya mahsus olmak üzere 3 yüz 50 TL verilir iken, konut sahibi kişilere ise, 3 bin 375 TL verilmektedir.
7 yüz 75 TL ödeme yapılan şehirler; Ordu, Çanakkale, Kütahya, Sivas, Tokat, Adıyaman, Elazığ, Afyon, Ağrı, Çorum, Batman ve Zonguldak’tır. Bu illerde yaşayan kiracılara bir seferlik 5 yüz 10 TL, konut sahibi vatandaşlara ise, 3 bin 775 TL kira yardımı yapılmaktadır.
6 yüz 60 TL verilen iller; Malatya, Aydın, Kayseri, Şanlıurfa, Manisa, Balıkesir, Hatay, Van, Kahramanmaraş, Denizli, Kocaeli, Trabzon, Gaziantep, Erzurum, Muğla, Tekirdağ, Eskişehir, Diyarbakır, Sakarya, Denizli, Samsun’dur. Bu illerde kiracı olan vatandaşlara 6 yüz 60 TL, ev sahibi olan vatandaşlara ise, 4 bin 150 TL yardım yapılmaktadır.
Adana, Bursa, Konya ve Antalya’da ikamet eden vatandaşlara ise bir seferlik 8 yüz 10 TL, ev sahiplerine ise 4 bin 525 TL yardım yapılmaktadır.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan vatandaşlar için yapılan yardım miktarları ise 8 yüz 60 TL’den 9 yüz 60 TL’ye yükseltilmiştir. Bu şehirlerde ikamet eden vatandaşlar için bir seferlik 9 yüz 20 TL, ev sahibi olan vatandaşlar ise 4 bin 800 TL yardım alabilmektedir.
Evraklar