Kira sözleşmesi feshi yani yenilememe durumunda ne olur. Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir. Kira sözleşmesi otomatik uzar mı. Kısaca kira sözleşmesi ile ilgili merak edilenler yazımızda yer almaktadır.
Kira Sözleşmesi Feshi
Kira sözleşmesi mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan yazılı ve imzalı bir anlaşma türüdür. İleride yaşanabilecek sorunların önüne geçmek, zam oranlarını belirlemek, anlaşma şartlarının neler olduğunu göstermek için yapılması gereken yazılı bir anlaşmadır. Türk Borçlar Kanunu 29. maddesine göre yasal dayanağı bulunan sözleşmedir. Mülk sahibi ya da kiracı yapılan sözleşmeye uyulmama durumunda hakkını hukuk aracılığı ile arayabilir.
Kira Sözleşme Süresi Ne Kadar? Kira Sözleşmesi Otomatik Uzar mı?
Kira sözleşme süresi 1 yıllık olarak yapılmaktadır. Fakat son kira dönemine 15 gün kala mülk sahibi ya da kiracı sözleşmenin yenilenmeyeceğini bildirmediği taktirde sözleşme otomatik olarak 1 yıl daha uzar. Bu süreç bu şekilde ilerler. Her yıl yeni bir sözleşme yapılmasına gerek kalmadan devam edilir.

Kira Sözleşmesi Feshi Nasıl Yapılır
Kira sözleşmesi feshi yenilememesi durumunda yapılması gerekenler, kiracı son kira dönemine 15 gün kala sözleşme yenilememe bilgisini mülk sahibini iletmezse sözleşme otomatik 1 yıl uzar. Bu durumda evden çıksa dahi mülk sahibi isterse kira ücretlerini talep edebilir. 15 gün kala kira sözleşmesi yenilememe bilgisi verdiği taktirde kiracı evi sorunsuz boşaltabilir.
kira sözleşmesi feshi ihbar süresi ; Mülk sahibi de aynı şekilde 15 gün kala kiracıya haber vermezse sözleşme 1 yıl otomatik uzar ve kiracıyı evden çıkartamaz.
Otomatik uzayan sözleşme durumunda ise kiracı 2 ay önceden haber verme koşulu ile otomatik uzayan kira sözleşmesini iptal ettirebilir. Tahliye zamanına kadar olan kira ücretini ödeyerek evden çıkabilir.
Kira Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri madde madde inceleyelim;
- Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kira sözleşmesi kullanılmalıdır.
- Sözleşme de iki tarafında kimlik bilgileri, fotokopileri yer almalıdır.
- Hem mülk sahibinde hem de kiracı da bulunacak şekilde 2 sözleşme yapılmalıdır.
- Mülk sahibi, kiracı ve varsa kefil hepsinin imzası bulunmalıdır.
- Kira tutarı ve zam bilgisi net ifade edilmelidir.
- Depozito bedeli net belirtilmeli ve geri nasıl ödeneceği, şartları açık açık yazılmalıdır.
- Kira sözleşmesi süresi bitse de kiracı tarafı sözleşmeyi saklamalıdır. İleride oluşabilecek sorunlar için önlem olacaktır.
- Kira sözleşmesinde yer alan adresin doğruluğu kontrol edilmelidir. Farklı bir adres yazılırsa o adres geçerli olacağından sıkıntılı durumlar oluşur.
- Elektrik, su, doğalgaz gibi hakların kime geçeceği belirtilmelidir.
- Kiranın hangi banka hesabına ödeneceği yazılmalıdır. O hesap dışında ödeme yapılmamalıdır. Kesinlikle elden kira ödemesi yapılmamalıdır.
- Aşağıdaki madde mutlaka sözleşmede yer almalıdır.
- “İŞ BU KİRA SÖZLEŞMESİNDE YER ALMAYAN HUSUSLAR HAKKINDA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU HÜKÜMLERİ GEÇERLİDİR”
- Kira sözleşme yenilememe durumunda yapılacaklarda taraflara özel olarak belirtilebilir.
- Kira sözleşmesi yapıldıktan sonra 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre damga vergisi ödenmelidir.
- Sözleşmenin işine hakim emlak danışmanı tarafından hazırlanması hem mülk sahibi hem de kiracı için daha iyi olacaktır.
Noterlik Ücret Tarifesi
Noterlik Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca hazırlanan tarifeye göre, noterler yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu’na göre aldıkları harçların yüzde 30’u oranında noter ücreti alacak. Bu ücret, bir noterlik işleminde 17,32 liradan az olamayacak.
NOTER ÜCRETLERİ 2023
Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde biri oranında noter ücreti alacak. Bu ücret, taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak.
Vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinde ise 783,82 lira düzenleme ücreti alınacak. İşlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi, bu ücretin üçte biri oranında ücrete tabi olacak. Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücretiyle düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret talep edilecek.
Noterler, yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 23,76 lira yazı ücreti alacak.
Noterlik Kanunu’nun 103’üncü maddesi hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından 196,62 lira çevirme ücreti istenecek.
Dışarıda yazılıp onama veya tebliğ için noterliğe getirilen kağıtların karşılaştırılması ücreti ise sayfa başına 23,76 lira olacak.
Kanun uyarınca tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak 7,42 lira tescil ücreti talep edilecek.
Noterler, saklayacakları emanetler için maktu olarak yıllık 54,88 lira ücret alacak. Tutanakla yazılı emanetler birden fazla olsa dahi, tek saklama ücreti istenecek.
Defterlerin açılış onaylamasından, 100 sayfaya kadar olanlardan 7,42 lira, 100 sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 2,78 lira onaylama ücreti alınabilecek. 100 sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı 50 sayfaya kadar olduğu takdirde ücret alınmayacak, 50 ve daha fazla olduğunda 2,78 lira ücret talep edilecek.
Noterlerin, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri doğrultusunda yazacakları her yazı için bildirim ücreti 7,42 lira olacak.
Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanunu’nun 55’inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 94,12 lira yol ödeneği alacak.
Noterlik dairesi dışında piyango, özel ve resmi kuruluşların kura, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 1462 lira 28 kuruş yol ödeneği alacak.
Aracılıkta ise aracı noter, işin gerektirdiği her türlü giderden başka, her işlem için maktu olarak 5,30 lira aracılık ücreti talep edecek.
Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi işlemlerinde, noter ücreti ile yazı ücreti tarifenin ilgili hükümleri doğrultusunda ücretlendirilecek.
Kira sözleşmesi yenilememe durumunda ne olur? Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorularına yanıt verdiğimiz yazımız ile ilgili soru, istek ve görüşlerinizi alt bölümdeki yorum alanından iletebilirsiniz.
Evraklar
Teşekkür ederim, yazınız çok bilgilendirici olmuş.
Son derece faydalı bir içerik olmuş. Tebrikler
Boş olarak kiralandığı halde 15gün sonra anahtarı verilen ve eşyalar yerleştirildikten sonra giderilebilen kusurlar yanında giderilemeyen kusurlar çıkan (zeminden su) konut için kiracı olarak mağdurum.Kira indirimi istedim kabul etmediler ne yapabilirim.
Gercekten bir suru site gezdim sacma sapan. Cok anlasilirdi tesekkur ederim