Bağ-Kurlu Olmak Nedir?
Kimler isteğe bağlı bağ-kurlu olabilir, şartları nelerdir? Kavramından önce bağkuru kısaca tanımlamak gerekirse Bağ-kur, özel sektörde ve devlete bağlı olmayan kurumlarda çalışanların prim ödemesini kendi kendilerine yaparak sigorta haklarına sahip olmaları ve emeklilikten faydalanmaları şeklinde ifade edilmektedir. Kanunla ve kanunların verdiği yetki ile herhangi bir işverene bağlı olmadan bağımsız olarak çalışanlar Bağ-Kur sigortalısı olarak tanımlanmaktadır. Bağ-Kurlu olan kişilerin de diğer sigortalı personeller gibi bir miktar sigorta primi ödemesi yapmaları gerekmektedir. Ayrıca bu prim ödemesinin devamlılığını sağlamak zorundadırlar. Bu devamlılık 15-25 yıl civarındadır. Bu şekilde emekli olan bireyler Bağ-Kur emeklisi olarak adlandırılmaktadır.
Bağ-Kurlu Olmanın Avantajları Nelerdir?
Bağ-Kur emeklisi olduktan sonra kişiler emekli maaşı alabilmekte ve ilerleyen yaşlarda çalışmadan gelirlerini elde edebilmektedir. Bunun yanı sıra, diğer sigortalılarda olduğu gibi sağlık masrafları da devlet tarafından karşılanmaktadır.
Kimler İsteğe Bağlı Bağ-Kurlu Olabilir, Şartları Nelerdir?
Kimler isteğe bağlı bağ-kurlu olabilir, şartları nelerdir? İsteğe bağlı olarak Bağ-Kurlu olabilecek kişilerden aranan başvuru şartları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı ve T.C. sınırları içerisinde ikamet etmelidir.
- Kişi daha önceden sigortalı bir işte çalışmış ise, prim ödemesi 30 günden az ödenmiş olmalıdır.
- Kişinin tam zamanlı olarak sigortalı bir işte çalışmaması koşulu bulunmaktadır. Sigortasız işlerde çalışmak, başvurulan işlerde 30 günden daha kısa bir süre çalışmış olmak veya part-time olarak çalışmak, bu sigorta başvurusunda engel olarak görülmemektedir. Kişinin herhangi bir dönemde sigorta başlangıcı yapmamış olması gerekmektedir. Eğer kişi sigorta girişi yapılması zorunlu olan bir işte 30 günden kısa sürede çalıştıysa bu durum da engel teşkil etmemektedir.
- Şirket ortaklığı durumunun söz konusu olmaması beklenmektedir.
- Kendi sigortasından dolayı malullük ya da yaşlılık maaşı almıyor olması gerekmektedir.
- Bağ-Kur primlerini ve giderlerini karşılayabilecek durumda olduğunu gösteren belgelere sahip olmalıdır. Bu belgeler, kişinin tüm sigorta masraflarını ödeyebilecek güçte olduğunu ispatlayan kaynaklar olarak ifade edilmektedir.
- Kişilerin kira geliri gibi hazır bir geliri belgeleyebilmesi şartı bulunmaktadır.
- Kişilerin, Ziraat Bankası çiftçilik fonu gibi gelirlere başvurmamış olması gerekmektedir.
- İsteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kurlu sayılır mı?
1 Ekim 2008 tarihinden önce ilgili yasalara göre isteğe bağlı sigortalılık ile ilgili hükümler bulunmaktaydı. Ancak bu tarihten sonra sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirildi. Bununla beraber tek bir isteğe bağlı sigortalılık durumu ortaya çıkmış oldu. 1 Ekim 2008 öncesi dönemde SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’nın isteğe bağlı sigortalısı olan kişiler 5510 sayılı kanuna göre 4/b’li olarak –yani eski adıyla Bağ-Kur statüsünde- değerlendirilmeye başladılar. Anayasa Mahkemesi’nin de bu yönde karar vermesiyle bu kişilerin 4/b’li olarak değerlendirilme konusu kesinliğe kavuşmuş oldu.

İsteğe Bağlı Bağ-Kur Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Başvurmak için sigorta formu ve kimlik fotokopisi yeterli olmaktadır.
İsteğe Bağlı Bağ-Kur İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır?
Kişilerin isteğe bağlı Bağ-Kur için başvuru yapacakları yer Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’dir.
- İlk defa başvuru yapacak olan kişilerin ikametgah adreslerinin kayıtlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne giderek işlem yapmaları gerekmektedir. Başvuru esnasında ilgili belgelerin eksiksiz biçimde doldurulması ve gerekli birimlere teslim edilmesi gerekir. Ayrıca, sigortanın ödeneceği gelirin tespiti ve belgelendirilmesi şartından dolayı eğer sigorta ödemeleri için gösterilen gelir kaynağı kira ise, kira kaynağına ilişkin tapu ve gerekli evrakların bildirimde bulunulması gerekmektedir.
- Kişi kendi rızasıyla sigortalılığa geri dönmek istiyorsa bir talep dilekçesi oluşturarak müracaat etmelidir.
- İsteğe Bağlı Bağ-Kur’un Başlangıcı Ne Zaman Belirlenir?
İsteğe bağlı Bağ-Kur’dan yararlanma zamanı, kişinin başvuruda bulunmasından bir gün sonra olarak belirlenmiştir. Kişinin sigorta kurumundaki masrafları ve ek ödeme tarihleri de bu tarih dikkate alınarak değerlendirmeye alınmaktadır. Başvurunun yapıldığı gün belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıtlarına işlenmekte ve prim düzenlemeleri de bu işlemlerden bir gün sonra olmak üzere belirlenir.
“Kimler İsteğe Bağlı Bağ-Kurlu Olabilir, Şartları Nelerdir?” konusuyla ilgili merak edilen bilgiler yukarıda sunulmuştur. Bazı kalabalık şehirlerde bu işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu nedenle işlemlerin kontrol ve takibinin yapılması önemlidir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçilmesi ve gerekli soruların sorulması faydalı olacaktır.
Evraklar