Kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılmaktadır. Arsa sahibinin kendisine devretmek üzere arsanın belirli payını ya da dairesine karşılık müteahhidin kendi malzeme beraberinde arsa üzerine bağımsız bölüm inşa etmesi ve bina yapmayı taahhüt etmesine denilen sözleşmedir. “Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nerede yapılır?” sorusu beraberinde bu sözleşmenin resmi geçerlilik oluşturması için sadece noter huzurunda yapıldığı bilinmektedir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Zamanaşımı Süresi
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi zamanaşımı süresi müteahhit tarafından teslim alınmış taşınmazla ilgili açılacak davalar beraberinde teslim tarihinden itibaren 5 yıllık zamanaşımına uğrayabilmektedir. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde belirli durumlardan kaynaklı uyuşmazlık olabilmektedir. Müteahhit sözleşme kapsamında belirttiği çalışma disiplinine uymayabilir veya gereken malzemeyi doğru kullanmayabilir. Bu tip durumlarda müteahhide dava açılması gereklidir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nerede Yapılır?
“Kat karşılığı inşaat sözleşme nerede yapılır?” sorusuna cevap olarak noter diyebiliriz. Noterde yapılmayan sözleşmenin bir değeri olmadığı gibi taraflar birbirinden hak talebinde de bulunamamaktadır. Bu konu çoğunlukla kooperatif dairelerin inşasında öne çıkan bir konu olup tarafların dikkatli davranması gereken bir durumdur. Kat karşılığı sözleşmelerinde iki tarafın hakları dışında bazı inşaat yapımında kullanılacak malzemelere de yer verilmesi gereklidir. Aynı şekilde inşaatın nasıl yapılacağını da belirtmek gerekir.
Kat karşılığı sözleşmelerinde, sözleşme kapsamına uymayan durumlarda taraflardan biri sözleşmeyi fesh edebilmektedir. Sözleşmenin feshi açısından da bu durum Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe verilerek yapılabiliyor. Kat karşılığı sözleşmelerinin tümü noter vasıtası ile düzenlenmesi gerekir. Aksini gerçekleştiren taraflar amacına uygun işlem yapmadığından yasalar önünde geçerliliği bulunmayan işlem yapmış olur.
Noterde hazırlanacak ve taraflarında bulunduğu sözleşmelerde her ayrıntının veya her talebinde detaylı şekilde belirtilerek yazılması gereklidir. Bu sözleşmeler ileriye dönük zaman için ihtilafa neden olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Son olarak sözleşmenin noter huzurunda onaylandığı biliniyor ama sözleşmeyi taraflar kendi aralarında hazırlaması gerekiyor.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Kaç Yıl Geçerli?
“Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nerede yapılır?” sorusunun yanı sıra farklı sorular da merak edilebiliyor. İnsanların merak ettiği sorgulamalardan biri de kat karşılığı inşaat sözleşmesi kaç yıl geçerli konusudur. Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde fesih veya zamanaşımı arsa sahiplerinin hakkını teslim etme beraberinde başlayan süre olarak bilinir. Bu süre 5 yıl içinde kullanılması gereklidir. Fakat müteahhit ağır kusurlu ise belirtilen süre 20 yıldır. Oldukça uzun bir süre olması beraberinde insanları zorlayacak bir süre olduğunu da unutmamak gerekir. Bu tarz işlemlerde karşılıklı güven oluşması önemli bir konu olduğu gibi her durumunun yazılı şekilde belirtilmesi ve ona uyulması önemli yer tutar. Bu yüzden sözlü şekilde yapılabilecek veya başlanacak bir girişim olmadığı bilinir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Feshi
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi dikkat isteyen durumlardan biridir. Yapılan sözleşme tek taraflı feshedilememektedir. Bu uygulamada ilk adım arsa sahibinin işi yapacak müteahhide ulaşması ve sözleşmeden vazgeçtiğini belirtmesi gereklidir. Beyanını ulaştırdıktan sonra müteahhit kişi sözleşmeyi feshetmek istemezse arsa sahibinin mahkemeye başvurması gerekir. Böyle bir durumda sadece mahkeme kararı ile sözleşmenin feshedilmesi mümkün olmaktadır. Normalde kendi aralarında da anlaşabilirler. Fakat anlaşmanın yapılamadığı zamanlarda yapılacak ilk şey mahkemeye başvurulması ve karar çıkarılmasıdır.
Arsa sahipleri daire alabilme amaçlı müteahhitlerle anlaşarak kat karşılığı sözleşmeler yapar. Uygulama beraberinde birçok insan bu işlemleri belli bir düzen içinde devam ettirmektedir. Oluşan sorunlar çoğunlukla müteahhidin kusurlu davranmasından kaynaklıdır. Arsa sahipleri de daireleri alabilme amaçlı anlaşma nezdindeki sürede beklemektedir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Feshi Davası Ne Kadar Sürer?
“Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nerede yapılır?” konusu dışında sözleşme feshi davası süresi de araştırılabiliyor. Müteahhit şahsın 30 gün süre sonunda iş başlamaması veya işi devam ettirmemesi durumunda taraflar arasında gayrimenkul satış vaadi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ihtara gerek bulunmadan ve mutabakat aramadan 30 günlük sürenin sonunda fesh edilmektedir. Bu durum yarım kalan inşaat çalışması sorunu oluşturduğu gibi arsa sahiplerine de sorun çıkarır. Böylelikle kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi davası ne kadar sürer sorusunun cevabını da vermiş olmaktayız.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşme Örneği Word
Aşağıdan kat karşılığı inşaat sözleşme örneğini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Evraklar