Kara liste sorgulama, kullandığımız ihtiyaç, taşıt gibi kredileri zamanında ödemeniz durumunda hakkınızda yasal takip işlemini başlatılacaktır, bu işlemden sonra kredi siciliniz bozulacak ve kara listeye ekleceksiniz. Bankalardan kredi kullanırken belli sözleşmelere imza atmanız talep edilmektedir, kabul ettiğiniz maddeler arasında olan kredi geri ödeme işlemini yapmamanız durumunda kara listeye alınacağınız tarafınızca kabul edilmiş sayılmaktadır. Bankalar sözleşmeleri müşteri lehine biraz daha esnetsğinide belirtmek isteriz. Kredi ödemesini yapmadığınızda telefon ile bir kaç defa bilgi vermektedir. Eğer ki ödemelerinizi 3 ay boyunca ödemeniz durumu oluşursa kara listeye gireceğinizi söyleyebiliriz.
- Kara Listede miyim? Nasıl Öğrenebilirim?
- Kara Liste Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?
- Banka Kara Liste Sorgulama Yöntemleri
- E-Devlet Banka Kara Liste Sorgulama
- TC Kimlik No ile Kara Liste Analizi Nasıl Yapılır?
- Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama
- Kara Liste Giriş Süresi Nedir?
- Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
- Banka kara listede olduğumu nasıl öğrenirim?
- Kara liste ne zaman kalkar?
Kara Listede miyim? Nasıl Öğrenebilirim?
Banka kara liste ne demek sorusu ile başlamak gerekirse; Bankalar kredi kulanmak isteyen vatandaşların başvuru sırasında, kredi sicili geçmişini kontrol etmek için Kredi Kayıt Bürosu sisteminden kontrol ederler. Banka ile işlem yapmış herkesin bu sistemde adı bulunmaktadır. Bu sistemde herkesin yaptığı işlemler sonucu oluşturulmuş puanlar var. Puanlar; kredi kartı kulanımı ve ödeme işlemi tutarlılığı, kredi borçlarını düzenli ödeme işlemleri gibi durumlara göre verilmektedir. Kredi notununun düşük olmasının sebebi olarak düzenli kredi kartı borcu ödememe, üç defadan fazla asgari borç ödeme, kredilerin borçlarını aksatma gibi durumları sıralayabiliriz.
Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan sicilinizin bozulup kara listeye girmenize neden olacak maddelere kısaca tekrar bakalım:
- Kredi ya da kredi kartı borcunun 3 ay ödenmemesi
- Kredi ya da kredi kartı borçlarının düzensiz ödenmesi (1 ay ödeme 2 ay ödeme yasal takibe girmeden tekrar öde sonra tekrar 2 ay beklet vb.)
- Kredi ya da kredi kartı ödemelerine riayet edilmemesi
- 1-2 günlük gecikmeler sizi hemen kara listeye almaz fakat yukarıdaki gibi bir tablo içindeyseniz kara listede bulunuyorsunuz demektedir.

Kara Liste Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?
Banka kara listesi sorgulaması işlemi için bir çok yöntem mevcuttur. Alt başlıklarda tüm yöntemleri sizler için araştırdık. Kredi Kayıt Bürosu tarafından vatandaşların bankalar ile olan ticari ilişkilerindeki ödeme durumlarını kayıt altında tutarak herkese bir sicil kaydı oluşturur. Bu sicil kaydı sonucu kredi, kredi kartı ödemelerinde gecikmeler yaşayan ya da icralık konuma gelen kişiler ayrı bir sınıfta toplanır. Bu sınıfa kara liste denir. Ödeme sorunu yaşayan, icralık olan vatandaşlar banka kara listesine giriş yapar.
Banka Kara Liste Sorgulama Yöntemleri
Bu yazımızda sizlere çok merak edilen kredi puanı ve düzensiz ödemeler sonucu oluşacak kara liste işlemini ve sorgulamasının nasıl yapılacağını anlatacağız. Bir çok yöntem ile sorgulama yöntemi mevcuttur. Findeks raporu ve edevlet üzerinden kredi puanı analizini sizler için derledik.
- Kredi ya da kredi kartı borcu yüzünden yasal takip süreci başladıysa sorgulama yapmanıza gerek direkt olarak kara listedesiniz demektedir.
- Findeks.com üzerinden risk raporu alarak kara listede olup olmadığınızı sorgulayabilirsiniz.
- Aktif kullandığınız banka ile iletişim sağlayarak sorgulama yapabilirsiniz.
- E-Devlet üzerinden banka kara liste sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
- SMS yoluyla sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için T.C. kimlik numaranız bir boşluk bırakıp doğum tarihinizi yazıp 1122’ye göndermeniz yeterlidir. (Örnek: 12345678911 1985 1122)
Yukarıdaki seçeneklerden biri ile banka kara liste sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Kara listede iseniz borcunuzu kapatıp 5 yıl sonra tertemiz banka sicili ile işlemlerinize devam edebilirsiniz.
E-Devlet Banka Kara Liste Sorgulama
E-Devlet banka kara liste sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet üzerinden hiçbir ücret ödemeden kara liste sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bunun için yapılması gerekenler:
- E-Devlet hesabınıza giriş yapınız.
- Giriş yaptıktan sonra “Türkiye Bankalar Birliği” hizmet sayfasına tıklayın. Direkt olarak bu hizmete gitmek için tıklayınız.
- Türkiye Bankalar Birliği hizmet sayfasından “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” bölümüne geçiş yapın. Bu bölüm üzerinden kredi notu, risk durum sorgulama, kara liste sorgu gibi tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
TC Kimlik No ile Kara Liste Analizi Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden sorgulama yöntemlerinden biri olan e-Devlet sitesi üzerinden TC Kimlik No ile risk raporu almak artık vatandaşların hizmetine açılmıştır. Alınan raporda geçmiş dönemlere ait tüm verilerinizi görmeniz ve analiz edebilirsiniz. Sorgulama sonucunda raporda ”yasal takip” ibaresi yer alıyorsa eğer kara listede olma ihtimaliniz çok yüksektir. Özel firmalar tarafından yapılan risk raporu analizini Findeks müşteri temsilcine sorarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Kara liste sms ile öğrenilir mi sorusunu çok fazla almaktayız. Kara listeye alınma süreci tüm yapılan işlemlerin ve bankaların tüm işlemlerini içeriği için öğrenmek maalesef mümkün değildir. Özel firmalardan bu hizmeti alarak risk raporu ve Findeks raporuyla sonucu öğrenebilirsiniz.

Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama
Sürekli kredi çekme isteğiniz kabul görmüyorsa yada düşük miktarlarda kredi çıkıyorsa Merkez Bankası kara liste sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Merkez bankasından gelen sonuç analiz edilirken eğer ki daha önce yasal takip veya çok düşük bir kredi puanı ile karşılaşırsanız kara liseye girmiş olabilirsiniz.
Yukarıdaki bölümde bahsettiğimiz gibi düzensiz kredi ödemeleri 90 günü aşmış ve banka uyarıları sonrası herhangi bir işlem yapmadığınız takdirde kara listeye alınacaksınız. Kara liseye alınma süreci ilk etapta Avukat borçlu kişiyle iletişime geçerek borcunun ödenmesini ve ödenmemesi durumunda neler olacağını söylemesiyle başlar. Eğerki borç halen ödenmezse hacize kadar süreç devam edecektir. Eğer ki borç dosyanız Avukata yönlendirilmişse kara liseye alınıldığı söylenebilir.
Kara Liste Giriş Süresi Nedir?
Kara listeye alış süreci şu şekilde başlar; Kredi ya da kredi kartı ödemelerinde 90 günlük süre içerisinde hiç ödeme yapılmaması durumunda yasal takip süreci başlar. Yasal takip sürecinin başlaması ile beraber kişi kara listeye giriş yapmış olur.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Kara listeden nasıl çıkılır sorusu çok merak konusu olmuştur; Yasal takip süreci başlayan kredi ya da kredi kartı borcunuzu ödemeniz ardından 5 yıl sonra bankaların kara listesinden çıkılabilir. Tabi ki bu süreçte maaşlı işinizin olması, düzenli alınan maaşlar sonucu maaşınızın yattığı bankadan kredi, kredi kartı alma durumunuz olabilir. Fakat bunun dışında 5 yıllık sürenin beklenmesi gerekmektedir.
Dipnot: Sicil affı durumlarında bu sürenin beklenmesine gerek kalmamaktadır.
Kara listeden çıkış için kredi notunuzun da yükselmesi gerekmektedir. Kredi notu nasıl yükselir?
- Maaşınızın yattığı bankadan düşük limitli kredi başvurusu yapın onay durumu sonrası kartınızı aktif olarak kullanın ve son ödeme tarihi öncesi tüm borcunuzu ödeyin. Bu şekilde aksatmadan yapılacak ödemeler puan ortalamanızı yükseltecektir.
Aklınıza takılan soruları yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Banka kara listede olduğumu nasıl öğrenirim?
Kredi çekmek istediğiniz banka şubesine başvuru yapabilir, Türkiye Bankalar Birliğine veya Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bireysel şekilde başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sonucunda gerekli bilgiler tarafınızı iletilecektir.
Kara liste ne zaman kalkar?
Tüm borçlarınız kapattıktan sonra kara listeden çıkmak için geçmesi gereken süre 5 yıldır. Geri ödemesi bitmiş borçların zaman aşımı süresi ise 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu işlemler otomatik olarak gerçekleşmektedir.
Evraklar