Kadastro mahkemesi, taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara, tescil veya şerh edilecek haklara, kadastro ve tapu siciliyle ilgili davalara bakmakla görevli birimdir. Kadastroyla ilgili verasete ait uyuşmazlıklar bu mahkemede çözülür ve veraset belgesi de yine bu mahkemeden alınabilir.
Kadastro mahkemesi dilekçeleri ile yapılacak başvurularda, başvurunun mahkemenin görevli olduğu dava konuları kapsamında olduğundan emin olunmalıdır. Bu konular;
- Taşınmaz mal mülkiyetinin kurulması ve tapuya tescil edilmesi,
- Velisi olmayan ve kendisine vasi atanmayan reşit olmayan çocuklara ve kısıtlı kişilere kayyum atanması,
- Hak sahiplerinin arasında meydana gelen veraset uyuşmazlıkları,
- Taşınmaz mallar için ihtiyati tedbir kararının çıkarılması,
- Komisyonların aldığı kararları ve kendisine gönderilen tutanakların incelenmesi,
- Veraset belgesinin çıkarılması ve verilmesidir.
Kadastro Mahkemesi Dilekçesi ile Başvuru
Taşınmaz mal mülkiyetine ve sınırlı ayni haklara bakan kadastro mahkemesine başvuru yapabilmek için kadastro mahkemesi dilekçesi doldurulması gerekiyor. Taşınmaz mallara ait ihtiyatı tedbir kararı aldırmak için yazılacak dilekçe, tedbir kararının alınmasından itibaren belirli bir süre içerisinde verilerek dava açılması gerekiyor. Açılmadığında tedbir kendiliğinde hükümsüz kalır. Kadastro mahkemelerinin yetkisi her taşınmaz mal hakkında kadastro tutanağının düzenlenmesiyle başlar. Yeni ilçe kurulması ve teşkilatlanması dışında idari kuruluşlarda olan değişikliklerden doğan uyuşmazlıklar, kadastroya başlanan günde yetkili olan kadastro mahkemesi tarafından çözülür.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Kadastro Mahkemesi Dilekçesi Nasıl Doldurulur?
Kadastro mahkemesinin görevli olduğu konularda dava açmak için kadastro mahkemesi dilekçe örnekleri incelenmelidir. Davacı olunan gerçek veya tüzel kişiler hakkında ve konu hakkında detaylı bilgi dilekçede verilmelidir. Ad, soyadı ve TC kimlik numarasıyla açık adres dilekçede yer almalıdır. Davanın açılma sebebi, dava konusu, mal varlığının değeri gibi detaylar da yine dilekçede belirtilmelidir.
Dilekçenin arkasına varsa delil listesi eklenmeli ve tüm delillere sıra numarası verilmelidir. Davanın sonucunda elde edilmek istenen sonuç, talep olarak belirtilmelidir. Kadastro mahkemesi dilekçe örneği incelenerek dava dilekçesi yazılırken davaya konu olan şeyin gerçekleştiği tarih ve öğrenilen tarih de yazılmalıdır. Dilekçede talebe verilen cevabın taraflara ulaşması için açık adres dilekçede doğru şekilde yazmalıdır.
Evraklar