İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için yapılması gerekenleri ve başvuru koşullarını bu yazımızda konu alıyoruz. Tarlaya iş yeri açmak ve geçici işyeri açmak için belediyede yatırılması gereken harçlar ve işlemler şu şekildedir;
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı nedir? Nasıl alınır? İşyeri ruhsatı, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamı içerisinde yer alan işyerlerinin açılmadan önce alması gereken izinlere verilen addır. Bu izin belgesini almadan açılan işyerleri belediye ya da il özel idaresi tarafından kapatılır.
İşyeri açma ruhsatını alması gereken kollar ise şu şekildedir; imalathaneler, fabrikalar, mağazalar, dükkanlar, ticarethaneler, tezgahlar, sanayi işletmeleri.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Nasıl Alınır?
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için aşağıda yazdığımız maddleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Başvuru süreci 5 adımdan oluşmaktadır. Adımlar;
- İlk olarak işyerinin sınıfı belirlenir.
- Ardından işyeri sınıfına göre gerekli belgeler tamamlanır.
- Başvuru işlemi gerçekleşir.
- Başvuru sonrası işyeri yetkili birimlerce kontrol edilir.
- Bir sorun yoksa onay aşamasına geçilir ve ruhsatın kesinleşme, teslim süreci başlar.
İşyeri ruhsat başvuru işlemleri için ilçe belediyesine başvuru yapılması gerekmektedir. Yukarıda ikinci maddede bahsettiğimiz gerekli belge listesi ilçelere göre değişmektedir. Bu nedenle tam belge listesi ilçe belediyesinden öğrenilmeli ardından toplanma aşamasına geçilmelidir.
İlçe belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. İşyeri sınıfı belirlendikten sonra belediyeden öğreneceğiniz belgeleri hazırlayıp Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne belgeler teslim edilmelidir. Eksiksiz belge teslimi sonrası görevli “alındı belgesi” düzenler ve size teslim eder. Oluşabilecek sorunlar için bu belgeyi saklamanızı tavsiye ederiz.
Alınan işyeri açma ruhsatının herkes tarafından görünecek şekilde işyerine asılması gerekmektedir.
İşyeri Ruhsat Yenileme Nasıl Yapılır?
İşyeri ruhsat yenileme ilçe belediyeleri Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne yapılacak başvuru ile işyeri ruhsat yenileme işlemi yapılır. Üç ay içerisinde yenileme başvurusu yapılmalıdır. Mirasçı durumlarında bu süre 6 ay olmaktadır. Bu süreler zarfında yapılmayan başvurularda yetkili idareler durumu fark ettiği zaman ek 15 gün süre tanır. Bu sürede de işyeri ruhsat yenileme işlemi yapmayan işyerlerinin ruhsatı iptal edilir.
İşyeri ruhsat yenileme işyeri açma ve çalışma ruhsatı nasıl alınır? Sorularına yanıt verdiğimiz konumuz ile ilgili olarak Resmi Evrak olarak bizlere soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Evraklar