İstinaf dilekçesi örneği, ilk derece mahkemelerin vermiş olduğu kararların daha üst dereceli mahkemeler tarafından denetlenmesi amacıyla yazılır. İstinaf yoluna başvurulduğu takdirde, hukuk ya da ceza davası dosyası üst dereceli istinaf mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bu sayede verilen kararlar denetlenme imkânı bulur. Bu aşamada temyiz kavramı ile de karşı karşıya kalmaktayız. Peki istinaf ile temyizin farkı nedir?
Hukuk İstinaf Dilekçesi Örneği
Bu iki kavram benzerlik gösterse de istinaf mahkemesine başvurabilmek için bireyler istinaf dilekçesi nedir sorusuna yanıt bulmak istemektedir. İstinaf yolu ile ilk derece mahkemesinin kararına itiraz edildiğinde, istinaf mahkemesinin aldığı kararı denetim yönüyle inceleyen kanun yoluna temyiz adı verilmektedir. İstinaf mahkemesinin aldığı kararları yasal çerçevede incelemek ve değerlendirmek amacı ile Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunulabilir. Bu sayede bir dava sonucunda alınan karar üç aşamalı bir denetimden ve farklı karar mercilerinden geçme fırsatı bulmaktadır.
İstinaf Dilekçe Örneği Nedir?
Mahkemelere başvuruda kullanılacak olan istinaf dilekçesi örneği, istinaf başvurularında bir yol gösterici, pusula niteliğinde değerlendirilmektedir. Belirli şekil ve şarta uygun bir şekilde yazılması gereken bu dilekçelerin hazırlanması işleminde, belirli klasik hazır metinler kullanılabilmektedir. Hukuk birimlerine gönderilmek üzere yazılan bu dilekçeler kesinlikle kanunda belirtilen şartlara uygun olan hazırlanmalıdır. Hukuk istinaf dilekçesi örneği verilen hukuk birimlerinin dilekçeye cevap verme süresi 15 gün ile sınırlandırılmıştır. İstinaf dilekçesi, bu dilekçeyi veren davacı nezdinde oluşturulmakta olup, muhatapları ise Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri’dir.
İstinaf İncelemesi Başvurusu
İstinaf incelemesinin yapılabilmesi için kesinlikle bir istinaf başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Bu demek oluyor ki ilk derece mahkemeleri hükmü direkt olarak istinaf incelemesine gönderemez. İstinaf başvurusu, kararı veren ilk derece mahkemesine yazılan istinaf dilekçesi örneği ile yapılmaktadır. İstinaf başvurusu yapmak için bir yol daha vardır. Bu yol, mahkemenin katibine beyanda bulunarak gerçekleştirilmektedir. Katip, yapılan beyanı esas alarak tutanak doldurur ve bu tutanak hakim tarafından onaylandığı anda istinaf başvurusu yapılmış sayılır.
İstinaf Başvuru Süresi
Hükmün usulüne uygun olacak şekilde iki tarafa da tebliğ ya da tefhim edildiği takdirde istinaf başvurusu vaktinde yapılmış olur. Bu usullere dikkat edilmeyerek tebliğ ya da tefhim sonucu istinaf başvuru vaktinin işleme başlaması mümkün olmayacaktır. Hukuk davalarında istinaf başvuru süresi, hükmün usulüne uygun tebliğinden ya da tefhiminden itibaren iki haftadır. Bununla birlikte ceza davalarında istinaf başvuru dilekçesi 7 gün içinde verilmelidir.
İstinaf ile Temyizin Farkı
İstinaf yoluna girilmesi işlemi için istinaf dilekçesi verilmesi gerekmektedir. İstinaf mahkemesi dava ile alakalı diğer vakaları incelerken hukuki denetim de yapmış olur. Bununla birlikte istinaf mahkemesi, ilk derece yerel mahkemede toplanmamış olan delilleri toplayabileceği ve tanıkları tekrar dinleyerek keşif yapabileceği de bilinmektedir. Temyiz incelemesinin istinaftan farkı ise istinaf mahkemesinin aldığı kararlar sonucunda yalnızca hukuksal denetim yapmasıdır. Temyiz incelemesi sonucu yürürlükte olan yasanın görülen dava için doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı denetlenmiş olur. Temyiz işlemleri yapılması esnasında tanık dinleme, iz sürme ve delil toplama gibi işlemlere başvurulmaz.

İstinaf Dilekçesi Örneği Word ve Pdf İndir
Aşağıdan istinaf dilekçesi örneklerinden olan; cevap dilekçesi, feragat dilekçesi, başvuru dilekçesi, süre tutum dilekçesi ve ceza istinaf dilekçesi örneklerini indirebilirsiniz.
Evraklar
ne kadar çok istifa dilekçesi var mış 🙂 nasıl istifa edeceğim şaşırdım. elinize sağlık