İstinaf dilekçesi örneği, istinaf başvurusunda bulunacak kişilerin doğru bir dilekçe yazmak istemeleri adına inceledikleri bir dilekçe örneği olmaktadır. İstinaf yolu, birinci derece mahkemelerince verilen karara karşı başvurulan ve birinci derece mahkemece çıkan kararın ikinci derecedeki yargılama makamlarınca gerek vakıa gerekse hukuki açıdan incelenmesi süreci olmaktadır. Yani ilk derece mahkemede verilen karar hem olay yönü ile hem de hukuki yönü ile üst dereceli bir mahkeme tarafından denetlenmektedir.
Ceza davalarında davalı ve davacının itiraz yollarının açık olması gibi hukuk mahkemelerin görev alanına giren davalarda da verilen kararlar itiraza açık olmaktadır. Süresi içinde verilen karara itiraz edilmemesi durumunda karar kesinleşmekte ve kararın derhal uygulanması için hiçbir hukuki engel kalmamaktadır.
Hukuk Dilekçeleri için Tıklayınız.
İstinaf dilekçesi örneği, istinaf başvurusu yapacak kişilere yol göstermekte ve hukuk davalarında istinaf başvurusu dilekçesi Bölge Adliye Mahkemesi sıfatı ile görev yapmakta olan hukuk dairelerine istinaf başvurusu yapmak sureti ile gerçekleşmektedir. Her dava çeşidine ve her karar veren mahkemeye göre farklı hukuk mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararlarına yapılmış olan itirazları incelemektedir.
İstinaf Dilekçesi Nasıl Yazılır?
İstinaf dilekçesi nasıl yazılır sorusu, istinaf dilekçesi yazan kişilerin ilgili kuruma doğru bir dilekçe vermek amacı ile merak ettikleri bir soru olmaktadır. Hukuk davası kararlarına karşı istinaf başvurusu yapacak kişi, dava dilekçesini hazırlaması gerekmektedir. Dava dilekçesi ile ilgili olarak bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere, kararı veren yerel mahkemeye hitaben yazılmaktadır.
İstinaf dilekçesinde,
- Yerel mahkemenin karar tarihi
- Yerel mahkemenin esas numarası ve dosya numarası
- Davalı ve davacı ile ilgili bilgiler ve varsa avukatlara ait bilgiler
- İstinaf başvurusunda bulunan taraf
- Dava talep konusu
- Karar özeti
- Karara karşı verilen hukuki dayanak ve karara kaşı verilen cevaplar
- Talep ve istem
yer almaktadır. İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemeye verilebileceği gibi kararı veren eş değerde olan başka mahkemeye de verilebilmektedir. Kararı veren mahkemeden başka bir mahkemeye verilen istinaf dilekçesi, bu mahkemece işlem gördükten sonra kararı veren mahkemeye örnekleri ile beraber gönderilmektedir.
İstinaf Hangi Kararları Verebilir?
İstinaf hangi kararları verebilir sorusunu, istinaf dilekçesi veren kişiler merak etmektedir. İstinaf mahkemesi, davanın esasına girerek yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı kaldırabilmektedir. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin vermiş olduğu kararı kaldırıp davanın kısmen kabulüne ya da tamamen kabulüne de karar verebilmektedir. Bu halde yerel mahkemenin davanın reddine karar vermesi gerekmektedir. Bölge adliyesi mahkemesi, davanın haksız bir şekilde reddedildiği düşüncesinde olur ise, uyuşmazlığı esastan çözecek olan davanın kısmen ya da tamamen kabulü kararı verilmektedir.

Ceza İstinaf Dilekçesi Zorunlu Unsurlar
İstinaf dilekçesi örneği dışında insanların bilmesi gerektiği bir diğer konu bulunuyor. Ceza istinaf dilekçesi zorunlu unsurlar dilekçede kesinlikle olması gereken unsurlar olmaktadır. Zorunlu olan unsurlar arasında davalı ve davacının kimlik bilgiler, adresleri, temsilcilerinin bilgileri, kararın verildiği mahkeme bilgisi ve tarih ile sayısı, tebliğ tarihi, karar özeti, başvuru sebep ve gerekçesi ile talep sonucu yer almaktadır. İstinaf dilekçesinde başvuruda bulunan kişinin kimliği ve imzası ile başvurulan kararı yeteri kadar belli eden kayıtların bulunması durumunda diğer unsurların olmamasıyla da reddedilmeyip gerekli incelemeler yapılmaktadır.
İstinaf Dilekçesi Ücreti Ne Kadar?
İstinaf dilekçesi ücreti ne kadar sorusu, dilekçe verecek kişinin maddi olarak yeterli olup olmadığını görmesi için öğrenmek istediği bir soru olmaktadır. Hukuk mahkemelerinin verdiği ilk derece mahkemesi kararına karşı istinaf dilekçesi avukat olmadan da yazılarak başvuru sağlanabilmektedir. Buna rağmen bu konuda tecrübeli bir avukatlık bürosundan yardım almak daha etkili bir sonuç almayı sağlayabilmektedir. Barolar tarafından belirlenen tutar, avukatlık ücret tarifesine, birden fazla duruşma olması, keşif gibi durumlara göre değişim gösterebilmektedir. Ayrıca Bölge Adliye Mahkemelerinin Hukuk Dairelerine yapılacak olan istinaf başvuruları için de harç bedeli talep edilmektedir. Başvuruda bulunacak kişinin bu bedeli eksiksiz olarak ödemesi gerekmektedir.
İstinaf Dilekçesi Örneği
İstinaf dilekçesi örneği ile ilgili bu konu altında dosyaya ulaşabilirsiniz.
Evraklar