Askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi nasıl hazırlanmalı? Hazırlanan dilekçe nasıl teslim edilmeli? Askerlik nedeni ile işten ayrılma süreci hakkında bilgiler ve merak edilen soruların cevapları yazımızda yer almaktadır.
Pek çok işveren personel alımında askerliğini yapmış kişilere öncelik tanınmaktadır. İşlerin aksamaması için tercih edilmektedir. Fakat askerliğini yapmadan iş hayatına merhaba diyen çalışanlar kanunen bir takım güvencelere, haklara sahiptir. Bu haklara beraber bakalım ardından askerlik nedeniyle işten ayrılma süreci adımlarına geçelim.
Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılma
Askerlik nedeniyle işten ayrılmak isteyen işçi hazırlayacağı dilekçeyi işverene teslim ederek bunu gerçekleştirebilir. İş sözleşmesi konu askerlik olunca otomatik olarak fesih edilmektedir. Fakat bu neden bir istifa nedeni değildir. Çünkü işçinin elinde olmayan kanunlar tarafından zorunlu ödev olarak sunulan askerlik görevini yapması gerekmektedir. İşçi hazırlayacağı dilekçeye ek olarak askerlik sevk belgesini ekleyerek kurumuna teslim etmelidir. İleride sorun yaşamamak adına noter onaylı teslim daha sağlıklı olabilir.
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesine göre işçi askerlik nedeniyle işten ayrılıyorsa kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Askerliğin kısa ya da uzun dönem olması önemli değildir. Çalışanın işe başladığı tarihten itibaren her geçen tam yıl için 30 günlük kıdem tazminatı ödenir.
İşçinin kıdem tazminatına hak kazanması için tam 1 yıl çalışması gerekmektedir. 1 yıldan daha az süre ile çalışan işçi kıdem tazminatı hakkından yararlanamaz.
Bedelli askerlik yapacaklar için kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır. 26/07/2018 tarihinde 1111 Sayılı Kanun’a Geçici 55. madde eklenmiştir. Bu doğrultuda bedelli askerlik yapacak işçiler, işveren tarafından ücretsiz izinli sayılacaklardır. Bedelli askerlik sonrası tekrar işlerine dönebilecekler.

Askerden Dönen İşçiyi İşveren İşe Almak Zorunda mı?
Askerden dönen işçiyi işveren işe almak zorunda mı? Bu sorunun cevabı evettir. Kanunlar gereği işveren askere gidip dönen elemanını işe almak zorundadır. İşveren işçiyi işe almak istemezse 3 aylık maaş tutarında tazminat öder.
Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi Örneği
Askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi hazırlamak çok önemlidir. Dilekçenin eksiksiz hazırlanması ve mutlaka sevk belgesi ile teslimi sağlanmalıdır. E-devlet üzerinden askerlik sevk belgesini alabilirsiniz.
Askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi örneğini biz sizler için word sürümü olarak hazırladık. Bu linke tıklayın ve dilekçe örneğini indirin. Ardından kendi bilgileriniz ile doldurup, sevk belgeniz ile beraber işverene teslim ediniz. Daha sağlıklı ve ilerde sorun yaşamamak için noter onayı avantaj sağlayacaktır.
Askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi ve tazminat hesaplama, işsizlik maaşı, işten ayrılma kodu, ihbar tazminatı konumuz ile ilgili merak ettiklerinizi yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz.
Evraklar
bu son değişiklikten sonra hersey netleşti en azında
yazı ve site gerçekten bilgi dolu teşekkürler