İşsizlere prim ve sağlık hizmetinden faydalanabilecek olanlar; çalışmayan bireylerdir. İşsizlere prim ve sağlık hizmetinden yararlanabilmek için işsiz bireylerin genel sağlık sigortası primlerini kendilerinin ödemesi gerekmektedir. Ancak eğer yapılan gelir testi sonucunda; aylık gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinden daha azsa bu durumda genel sağlık sigortası primi ödemelerine gerek kalmadan sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. E-devlet sisteminden genel sağlık sigortası borç sorgulaması yapılabilmektedir.
- İşsizlerin Prim ve Sağlık Hizmetinden Yararlanma Koşulları Nelerdir?
- İşsizlerin ve Çalışanların Prim ve Sağlık Hizmetinden Faydalanma Durumları Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Genel Sağlık Sigortası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- İşsizlerin genel sağlık sigortası yaptırmaları için istenen evraklar aşağıda verilmiştir:
- Genel Sağlık Sigortası Başvurusu İçin Hangi Kuruma Gidilmelidir?
- Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Yapıldıktan Sonra Ne Olur?
- İşten Ayrılan Kişilerin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Süreleri Neye Göre Belirlenmektedir?
İşsizlerin Prim ve Sağlık Hizmetinden Yararlanma Koşulları Nelerdir?
İşsizlerin genel sağlık sigortasından yararlanma şartlarına bakıldığında; gelir düzeylerine göre prim borçlarının devlet tarafından karşılanıp karşılanmaması değişiklik göstermektedir. 18 yaşından küçük olan çocukların genel sağlık sigortaları devlet tarafından ödenmekte ve ebeveynlerinin tesciline bakılmadan ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olmaktadır. Ancak sosyal güvencesi bulunmayan işsiz bireylerin aylık gelirleri dönemin brüt asgari ücretinin üçte birinden daha az olmadığı sürece, devlet tarafından prim borçları karşılanmamaktadır. Dönemin brüt asgari ücretinin üçte birinden daha az geliri olan işsiz bireyler ise; genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedirler.
İşsizlerin ve Çalışanların Prim ve Sağlık Hizmetinden Faydalanma Durumları Arasındaki Farklar Nelerdir?
İşsiz ve çalışan bireylerin genel sağlık sigortası kapsamında karşılaştıkları farklılıklar aşağıdaki gibidir:
- İşsiz bireylerin genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için ödenecek olan prim tutarını kendilerinin ödemesi gerekmektedir. Öncesinde ise bu prim tutarını ödeyebilecek gelir düzeyinde olup olmadıklarının belirlenebilmesi için gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Çalışan bireyler için ödenmesi gereken primler ise çalışılan kurum tarafından ödenmektedir.
- Çalışan kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sigorta kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Ancak işsizlerde durum daha farklı olmaktadır.
- Çalışan vatandaşların gelir testi yaptırması gerekmemektedir. Ancak çalışmayan bütün bireylerin gelir testi yaptırmaları zorunlu hale gelmiştir.
Genel Sağlık Sigortası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
İşsizlerin genel sağlık sigortası yaptırmaları için istenen evraklar aşağıda verilmiştir:
- Sosyal hizmet birimlerinden alınan genel sağlık sigortası başvuru formu gerekmektedir.
- İşsizlere prim ve sağlık hizmetinden faydalanmak isteyen başvuru sahibinin kimlik belgesi fotokopisi istenmektedir.
- İkametgah belgesi talep edilmektedir.
- Doldurulmuş olan başvuru formunun vergi dairesine giderek onaylatılması ve onaylanmış halinin başvuru belgeleri içerisinde eklenmesi gerekmektedir.
- Başvuru formu üzerinde muhtarın doldurması gereken alanlar bulunmaktadır. Bu alanları muhtara doldurttuktan sonra onaylatılması istenmektedir.
Genel Sağlık Sigortası Başvurusu İçin Hangi Kuruma Gidilmelidir?
Genel sağlık sigortası yaptırmak için yetkili kurum; kaymakamlık binalarında hizmet veren Sosyal Hizmetler birimi olmaktadır. Gerekli belgelerin imzalarının ve onaylarının tam olduğundan emin olduktan sonra ilgili belgelerin yarım kapalı bir dosya içerisine yerleştirilmesi ve ilgili birime tespit edilmesi gerekmektedir. Belgelerin eksiksiz olması ve belgelerdeki bilgilerin doğru olması gerekmektedir. Aksi halde başvuru olumlu sonuçlanmamaktadır.
Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Yapıldıktan Sonra Ne Olur?
Genel sağlık sigortası başvurusundan sonraki aşama; başvuruların değerlendirilme aşamasıdır. Yetkililer başvuru sahiplerinin ikametgah adreslerine gitmektedirler. Bu şekilde gelir testi yapmakta ve sonrasında başvuru sahiplerinin ödemeleri gereken prim tutarlarını hesaplamaktadırlar. Başvurunun olumlu olup olmadığı da yetkililerin incelemesi ile beraber açıklanmaktadır.
İşten Ayrılan Kişilerin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Süreleri Neye Göre Belirlenmektedir?
İşsiz kalanların sağlık hizmetlerinden faydalanma süresi; 5510 sayılı kanun kapsamında belirlenmektedir. Kanun kapsamında sağlanması gereken koşullar ise şu şekildedir:
- Aktif sigortalılık süresine ve ismine yatırılmış olan prim gün sayısına göre işsiz kalan bireyin sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi değişiklik göstermektedir.
- İşten ayrılmadan önceki 1 yıl içerisinde 30 gün prim ödemesi yapılmış olan bir kişinin işten ayrıldıktan sonra 10 gün gibi bir süre sağlık hizmetlerinden aktif olarak yararlanabilmesi mümkündür.
- İşten ayrılmadan önceki 1 senelik süreçte 90 gün prim ödemesi yapılmış olan bir çalışan, işten ayrıldıktan sonraki 100 gün sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.
- İşsiz kalan bireylerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu süreç içerisinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlere prim ve sağlık hizmetinden yararlananların sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmek için süre bitmeden önce yeni bir işe girmeleri veya genel sağlık sigortası primlerini ödemeye başlamaları gerekmektedir.
Evraklar