İşletme defteri örneği, ikinci sınıf tüccarların tuttukları bir defter olmaktadır. İkinci sınıf tüccarlar bu defter ile ekonomik faaliyetlerini görebilmektedir. Vergi Usul Kanunu Tüccarları birinci ve ikinci sınıf olarak ayırmaktadır. Birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre kayıt tutmakta ve ikinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına göre defterlerini tutmaktadırlar.
Tüccarların sınıf değiştirmesi mümkün olmaktadır. Birinci sınıf tüccarların ikinci sınıfa geçmesi için iş hacminde azalma olması gerekmektedir. Birinci sınıf olan bir tüccar, bir hesap döneminin iş hacmi belirli olan orandan az olması ve üç dönem iş hacminin belirli olan orandan düşük olması durumunda bilanço esasına tabiyken işletme esasına tabi olabilmektedir.
İşletme Defteri Nasıl Yazılır?
İşletme defteri nasıl yazılır sorusu ikinci sınıf tüccarların merak ettiği bir soru olmaktadır. İkinci sınıf tüccarlar bilanço defteri tutmamakta, işletme defteri tutmakta ve bu defter tutulurken tek taraflı kayıt sistemi kullanılmaktadır. Giderler ve gelirler işletme defterinin farklı sayfalarına kayıt edilmektedir.
İşletme defterine kayıt edilmesi gereken bilgiler,
- Gelir ve giderler
- İşçilik ücretleri
- Mal alım satımları
- Amortismanlar
olarak sıralanmaktadır. Gelir ve giderler mükelleflerin bir yıl içinde katlandıkları gideri ve elde ettiği geliri deftere kaydetme işlemi olmaktadır. İşçilik ücretleri olarak ise brüt ücret ve işveren maliyeti olarak deftere kaydedilmektedir. Mal alım satımlarında mal alımları defterin gider kısmına, satışlar ise gelir kısmına kayıt edilmektedir. Amortismanlarda da tabi olan kıymetler işletme defterine alım bedeli olarak kaydedilmemekte, bunlar üzerinden yasal orana göre hesaplanan yıpranma payı tutarı deftere gider olarak işlenmektedir.
İşletme Defterine Hangi Belge İşlenir
İşletme defteri örneği ile birlikte bu defterde hangi belgelerin bulunması gerektiği de insanların araştırmasını yaptığı önemli bir konu olarak bizlerin karşısında yer alıyor. İşletme defterine hangi belgeler işlenir sorusu hem muhasebecileri hem de tüccarları ilgilendirmektedir. İşletme defteri ciltli, sayfaları karşılıklı ve numaralı olan bir defte olmaktadır. Defterin karşılıklı olan sayfalarının sol tarafı gider kısmını, sağ tarafı ise gelir kısmını oluşturmaktadır. İşletme defterinde her sayfanın ilk satırı bir önceki sayfanın toplamının devredildiği devreden toplam satırı, son satır da sayfa toplamının yazıldığı toplam satırı olarak isimlendirilmektedir.

Deftere işlenen giderler, işletme faaliyetlerini yürütmek için yapılan ve belirli bir döneme ait olan varlık ve hizmet tüketiminin parasal olarak ifade edilme şekli olmaktadır. Yani işletme, satışını yaptığı malların temini için ve diğer faaliyetler için bazı harcamalar yapmakta ve bu harcamalar gider olarak deftere işlenmektedir.
İşletmeler kar amacı taşımaktadır ve kar amacı taşıyan işletmelerin, kar elde etmeleri için bazı harcamaları yapması gerekmektedir. İşletmenin yapmış olduğu harcamalar ise gider kaydı olarak deftere işlenmektedir. Tüccarın mal alım satım işi yapması durumunda dönem başı sahip olduğu mallar, gider sayfasının ilk satırına satın alınan mal olarak kaydedilmektedir.
İşletme Defteri Gelir Gider Örnekleri
İşletme defteri gelir gider örnekleri defterin gelir ve gider kısımlarına nelerin yazılacağının tam olarak anlaşılması adına verilen örnekler olmaktadır.
Gider örnekleri olarak,
- İş yeri kirası
- Elektrik, su, telefon, ısıtma giderleri,
- Mal alış bedeli, nakliye, komisyon
- İş yeri sigortası
- Personele ödenen ücret
- İşletme faiz ödemeleri
sayılırken gelir örnekleri olarak da,
- Satılan mal ve hizmet bedeli
- Faiz gelirleri
- Hesaplanan KDV tutarı
- İşletmeye ait sabit kıymetlerin satış tutarı
Sayılmaktadır.
İşletme Defteri Dönem Sonu İşlemleri
İşletme defteri dönem sonu işlemleri, işletmenin yılsonu envanteri yapıldıktan sonra hesap özetinin de çıkarılması ile başlamaktadır. İşletme hesap özetinin gider sayfası ve gelir sayfası toplamları alınmakta ve gelir gider arasındaki fark hangi taraf az ise o kısma yazılarak denk hale getirilmektedir. Gelirin fazla olması durumunda aradaki fark gider kısmına kar olarak kayıt edilmekte, giderin fazla olması durumunda aradaki fark gelir kısmına zarar olarak kayıt edilmektedir. Gelir kısmının fazla çıkması durumunda işletme kar elde etti anlamı taşımakta ve gider kısmının fazla çıkması durumunda işletme zarar elde etti anlamı taşımaktadır. Zarar eden işletmenin bazı durumları gözden geçirmesi gerekmektedir.
İşletme Defteri Örneği Excel
İşletme defteri örneği ile ilgili örnek dosyaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Evraklar