İsim ve Soy İsim Değiştirme Nasıl Yapılır? : İsim ve soyadı seçmek kişinin kendi elinde değildir. Kişiler doğduklarında onlara verilen isim ile ve babalarının soyadlarıyla hayata başlarlar. Ancak çoğu insan isminden ve soyadından memnun değildir. Bu kişiler istedikleri durumda isimlerini ve soyadlarını değiştirebilmektedirler.
İsim değişikliği veya soyadı değişikliği, kişinin şahıs varlığı hakkını kullanmasıdır. Bireyin en önemli kimliklerinden biri adı ve soyadı olarak kabul edilmektedir. Kişiler, toplum içinde adı ve soyadı ile bilindiğinden isim ve soyadı değiştirme belli bir hukuki şarta bağlıdır.
İsim ve Soy İsim Değiştirme Davası için Sebep ?
Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, kişiler isim ve soyadı değiştirme davalarını haklı sebeplere dayanarak açabilmektedir. Kanunda ki haklı sebep kavramı oldukça geniş bir çerçevede ele alınmaktadır. Haklı sebep kavramı, bireyin şahsi yani öznel sebeplerini de kapsamaktadır. Yani bireyin, ismine veya soyadına bağlılık hissetmemesi de isim veya soyadı değiştirme davası için haklı sebep olarak görülmektedir. İsim ve Soy İsim Değiştirme nasıl yapılır ?
İsim ve soyadının kötü bir olayı anımsatması, gülünç olması veya mesleki sebepler gibi birçok gerekçe ile isim veya soyadı değiştirme davası açılabilmektedir.
İsim değişikliği nasıl yapılır?
Eskiden Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile isim değişikliği yapmak mümkün olmuyordu. Bu yüzden bireylerin dava açmaları ve dilekçe aracılığı ile mahkemeye başvuru yapmaları gerekmekteydi. Ancak Nüfus Hizmetleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmî Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe sokuldu. Soyadı Kanunu’nun 3. Maddesine dayanarak imla kusurları bulunan isim ve soyadlarının İl ve İlçe İdare Kurulları tarafından mahkeme kararına gerek duyulmadan değiştirilebileceğine karar verildi.
Önceden sadece bir kez yapılabilen isim ve soyadı değişikliği, yeni kanuna göre gerektiği durumlarda birçok kez mahkemeye başvurmak şartıyla değiştirilebilmektedir. Ancak dava sahibi bireylerin mutlaka bir haklı sebebinin olması gerekmektedir.
- Haklı sebep olarak görülmeyen bazı sebepler şunlardır:
- Aile içerisinde suç işlemiş veya suça karışmış bireyin bulunması,
- Kişinin sabıka kaydının bulunması ve bu sebepten kendini bulmalarını engellemek istemesi,
- Popüler kişiler ile aynı isim ve soyada sahip olmak istememesi,
- Aynı isme sahip çok fazla şahıs bulunması,
- Kan davası gibi sebepler yüzünden bireylerin kimliklerini saklamak istemeleri,
- Suçlu şahıslar ile aynı soyada sahip olunduğunda soyadı değişikliği yapılabilmekte ancak aynı sebeple ad değişikliği yapılamamaktadır.

İsim ve Soyadı Değiştirmek için İstenen Evraklar
İsim ve soyadı değiştirme davası yeni kanun ile birlikte, daha çok nüfus kayıtları üzerinden yürütülmektedir. Bu sebeple isim ve soyadı değiştirme davasının açılması için özel bir evrak aranmaz. Ancak, isim değişikliği ve ayrıca özellikle soyadı değiştirme davasında talebin sonucunu değiştirecek özel bir evrak bulunuyor ise bu evrakların delil olarak sunulması gerekmektedir. İsim ve Soy İsim Değiştirme için ne yapılmalı ?
Hali hazırda mevcut isim ve soyadı sebebiyle sosyal hayatta bir karmaşa meydana gelmiş ise veya resmî işlemlerde isim ve soyadından dolayı yaşanan bazı karmaşıklıklar bulunuyor ise, bu sebepleri delil olarak gösterecek belgeler isim ve soyadı değiştirme davası açılırken dava dosyası ile beraber mahkemeye verilmektedir.
İsim ve soyadı değiştirme davasında ki en önemli kanıt, tanık ifadeleridir. Eğer isim açıkça gülünç değil ise, bilinen kötü bir anlamı bulunmuyorsa, yani biçimsel olarak ismin olumsuz bir çağrışımı yok ise özel durumların ispatı için tanık delili önemli hale gelmektedir.
Evraklar