İsim değişikliği nasıl yapılır sorusu günümüzde sıkça uygulanan hizmetlerden birisidir. İsim ve Soyisim değiştirmek için öncelikle kanun gereği haklı bir gerekçeniz olması gerekir. Daha sonra kanunlar çerçevesinde dilediğiniz ismi ve soyismi kullanabilme hakkına sahip olursunuz.
İsim ve Soyisim Değişikliği Nedir?
Bireylerin kendilerinde beğenmediği veya uygun bulmadığı ismi ve soyismi, kanunlar çerçevesinde, haklı gerekçe gösterek değiştirmelerine denir. Sıkça başvurulan İsim ve Soyisim hizmeti, günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dava Açmadan Nüfus Müdürlüğünde İsim ve Soyisim Nasıl Değiştirilir?
İsim ve Soyisim değişikliklerinde normal şartlarda dava açılarak işlem yapılmaktadır Ancak bireylere tanınan diğer haklardan biri de, eğer haklı gerekçeleri ve bir yanlışlık var ise bunu dava açmadan da Nüfus Müdürlüklerinde halledebilmektedir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda 19.10.2017 tarihinde yapılan değişiklik ile bireyler 2 yıl olması şartıyla nüfus müdürlüklerine yazılı olarak başvuru yapabilirler. Dava açmadan bir defalığına ismini ve soyismini değiştirme hakkına sahiptirler.
Yapılan değişiklik ile 5490 sayılı Kanun’a eklenen geçici 8. maddede ise belirli koşullarda isim ve soyisim değiştirileceği ibaresi eklenmiştir. Buna göre isim ve soyisim değiştirmek için aşağıdaki gerekçelere sahip olmanız gerekmektedir:
- Değiştirmek istediğiniz soyadınızın, Soyadı Kanunu’na aykırı olmaması
- Değiştirmek istediğiniz isim ve soyismin, memurlar tarafından yanlış yazılmış, eksik yazılmış veya imla hatasından dolayı anlam kaybına uğraması gerekir.

İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?
İsim değişikliği ve soyismi değişikliği yapmak için; yukarıda belirttiğimiz haklı gerekçelere sahip olduğunuza emin olduktan sonra artık değiştirme hakkına sahipsiniz demektir. Başvuruda belirtilen nedenlerin açık ve geçerliliği olması gerekmektedir. Bu hak kişilere tanınan en önemli haklardan birisidir.
Başvuru yapabilmek için öncelikle bireyin kendisinin müracaat işleminde bulunması gerekir. Eğer kendisi müracaat edemiyor durumdaysa, özel vekaletname ile de müracaat işlemini gerçekleştirebilir.
İsim ve Soyisim değişikliliğin yapılacağı kurum ise bireyin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüdür. Birey oturduğu ikamete en yakın nüfus müdürlüğüne giderek işlemleri başlatabilir. Yapılacak olan İsim ve Soyisim değişikliği talebi, yazılı olarak verilmektedir. Bulunan yetkili durumu değerlendirerek dilekçe veya formu doldurmanızı isteyecektir. Gerekli yazılı metninizi doldurduktan sonra işlemleriniz başlamış olacaktır.
Vermiş olduğunuz belge il veya ilçe idare kuruluna gönderilir. Belirtilen sebepler haklı bulunursa bir defaya mahsus bu değişikliği gerçekleştirebilirsiniz.
İsim ve Soyisim Değişikliği Ücreti Ne Kadar?
İsim ve Soyisim değişikliği için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Kişilere sunulan bu özel hak, ücretsizdir. Ücret talep edilmesi de söz konusu değildir.
İsim Değişikliği Davası Dilekçe Örneği
Aşağıdaki butondan isim değişikliği davası dilekçe örneği word formatında indirmek için tıklayınız.
Evraklar