- İşe İade Davası Nedir?
- İşe İade Davası Şartları Nelerdir?
- Görevli ve Yetkili Mahkeme
- İşe İade Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
- İşe İade Davası Süresi Ne Kadardır?
- İşe İade Davası Dilekçe Örneği
- İşe İade Davası Masrafları 2023
- İşe İade Davası Mahkeme Harç ve Masrafları 2023
- İşe İade Davası Sonuçları
- İşe İade Tazminatı Hesaplama Tablosu
İşe İade Davası Nedir?
İşçinin, haksız olarak çıkarıldığı işine geri dönmesi, geri alınmadığı takdirde bir takım tazminat kalemlerinin ödenmesi talebi ile açılan davaya işe iade davası denir.
“İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.”
ÖNEMLİ: İşe iade davası, uygulamada çok farklı görünümlere sahiptir. Bu nedenle yasal düzenlemeler yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla daha çok yargı kararları ile şekillenir. Yargı kararları da sıklıkla değişir. Bu nedenle işe iade davası gibi süreçlerin muhakkak avukat yardımı ile sürdürülmesi gerekir.
İşe İade Davası Şartları Nelerdir?
İşe iade davası şartları hem yasal düzenlemeler hem de yargı kararları etrafında şekillenmiştir. İşe iade davası iş güvencesi hükümlerine tabidir. İşçinin, iş güvencesi hükümlerinin koruması altında olması için;
- İş yerinde 30 ve üzeri işçi çalışması gerekir.
- Belirsiz süreli çalışan işçi olması gerekir.
- İşverene ait işyerinde 6 ay veya daha fazla kıdem süresini doldurmuş olmak gerekir.
- Belirli düzey işveren vekili olmaması gerekir.
Bu şartları taşıyan kişilerin sözleşmelerinin feshinde sadece 2-4-6-8 haftalık ihbar sürelerine uyulması yetmez; feshin mutlaka daha önce de yukarıda belirtilmiş olan, kanunda sınırlı olarak sayılan iki ana grup sebepten birine dayanması gerekir;
- İşçiden kaynaklanan sebepler
- Ekonomik sebepler
İşe İade Davası Açma Süresi: Bu davanın açılma süresi için önce arabuluculuğa başvuru süresine değinmek gerek. İşçinin işten çıkarılmasından itibaren 1 ay içerisinde arabuluculuğa başvurması gerekir. Ardından bu görüşmeler sonucunda düzenlenen “son tutanak” gününü takip eden 2 haftalık süre içerisinde dava açması gerekir. Eğer arabuluucuya başvurmadan dava açılırsa usulden red kararı verilir. Bu karar üzerine kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde arabuluculuğa başvurulabilir. İşe iade davası açma süresi ile ilgili tablomuzu inceleyebilirsiniz.
İşe İade Arabuluculuk: İşe iade davalarında ve bir takım önemli işçi alacağı davalarında dava öncesi arabuluculuk, 2018 yılı itibariyle zorunlu hale getirilmiştir. Yani davadan önce arabuluculuk süreci muhakkak işletilmelidir. Anlaşılırsa zaten dava aşamasına geçilmez. Anlaşılmazsa dava sürecine geçilir. Taraflardan biri görüşmeye katılmazsa arabuluculuk gideri o katılmayan tarafa yükletilir.
Kıdem Tazminatı Alan İşçi İşe İade Davası Açabilir mi? Kıdem tazminatı alan işçi işe iade davası açabilir. Ancak davayı kazanması halinde, önceki aldığı kıdem tazminatını işverene iade etmek durumunda kalır. Şu husus unutulmamalıdır ki, kişi kıdem tazminatını iade edince geçmiş dönemdeki kıdemi ölmez. Yani o kıdem hakkı devam eder. İleri bir tarihte kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılırsa geçmiş dönem kıdem hakkını da alır.
DİKKAT: İşe iade davası gerek usule işlemleri gerekse davadaki haklılığın ispatı bakımından oldukça zor davalardandır. Hatalı yahut ihmal edilen bir işlem, kişiyi haklı iken haksız konuma düşürebilir. Bu nedenle iş hukuku avukatı yardımı almak önem taşır.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
İşe iade davasında görevli ve yetkili mahkemenin doğru seçimi çok önemlidir. Bununla ilgili şu tabloyu gösterebiliriz:
İŞE İADE DAVASI NEREDE AÇILIR? | |
GÖREVLİ MAHKEME, | İş mahkemesi, |
ARABULUCULUK YERİ, | İşverenin yerleşim yeri yahut işin yapıldığı yer arabuluculuk bürosu, |
YETKİLİ MAHKEME, | Arabuluculuk görüşmesinin yapıldığı yer mahkemesi. |
İşe İade Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
İşe iade dava dilekçesi nasıl hazırlanır? Sorusunun yanıtını madde madde ele alalım.
- Dilekçenin sağ üst bölümüne tarih yazılmalıdır. (İmzanızın altına da tarihi yazabilirsiniz.)
- Orta bölümde ise giriş kısmı yaşadığınız bölgenin iş mahkemesine hitap edilerek yazılmalıdır.
- Giriş yapıldıktan sonra işten kovulma nedenini açık ve net şekilde doğru Türkçe kullanımı ile ifade ediniz. Kanıtlarınız varsa ek olarak dilekçeye ekleyiniz.
- Derdinizi net şekilde anlattıktan sonra arabulucu ile görüşüldüğünü sonuç alınmadığını belirterek arabulucu raporunu ek olarak dilekçeye ekleyin.
- Dilekçenin sağ alt bölümüne adınızı, soyadınızı yazdıktan sonra altına imzanızı atın.
İşe iade dava dilekçesi, kimlik kartınız, arabulucu raporu, ek varsa kanıtlarınız hepsini bir araya getirip iş mahkemesine giderek başvuruyu yapabilirsiniz.
Mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak dava süresi belirlenmektir. Bu süreçte işinde uzman bir avukat ile görüşüp ilerlemeniz davayı kazanmanızda size büyük yardımcı olacaktır.

İşe İade Davası Süresi Ne Kadardır?
İşe iade davasında arabuluculuğa başvuru süresi, feshin kendisine bildirilmesinden itibaren 1 aydır. Arabuluculuk görüşmesinin ne kadar sürdüğünün bir önemi yoktur. Arabuluculuk son tutanağının imzalanmasını takip eden 2 haftalık süre içerisinde dava açılmalıdır. Yani işe iade davası açma süresi 2 haftadır.
Arabuluculuğa Başvurulmazsa: Arabuluculuğa başvurulmadan dava açılması halinde davanın usulden reddine karar verilir. Usulden red kararının kişiye tebliğ edilmesinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde tekrar arabuluculuğa başvurulabilir. Arabuluculuk son tutanağından sonra gene 2 hafta içinde dava açılmalıdır.
Sonuç olarak süreleri bir tablo ile gösterecek olursak:
SÜRENİN BAŞLANGICI, | İŞE İADE DAVASI AÇMA SÜRESİ, | |
Arabuluculuğa başvurma süresi; | fesih bildiriminden itibaren, | 1 ay içinde, |
Dava açma süresi; | arabuluculuk son tutanağının imzalanmasından itibaren, | 2 hafta içinde, |
Arabuluculuğa başvurmadan dava açılırsa; | usulden red kararının tebliğinden itibaren, | 2 hafta içinde arabulucu başvurusu, son tutanak imzalarından sonra 2 hafta içinde dava. |
İşe İade Davası Dilekçe Örneği
İşe iade davası dilekçe örneği, internet ortamında bulunan ancak büyük sakıncalar içeren bir taslak metindir. Zira işe iade davalarında ispat unsuru çok önemlidir. Dava dilekçesi güncel mevzuata ve somut olaya uygun şekilde hazırlanmalıdır. Ancak işe iade davası dilekçe örneği şeklindeki taslak boşluk doldurmalı metinler, sürekli yenilenen Yargıtay kararlarına ve güncel yasal düzenlemelere aykırı bir çok unsur içerir. Bu nedenle işe iade davası dilekçesi hazırlanırken muhakkak avukat yardımı alınmalıdır.
İşe İade Davası Masrafları 2023
İşe iade davası masrafları; genel olarak mahkeme harç ve gider avansı ile avukat ücretidir. Bunların her biri somut olayın kapsamına göre belirlenir.
İşe İade Davası Mahkeme Harç ve Masrafları 2023
İşe iade davası 2023 masrafları başlangıçta toplam 741 TL’dir Bunları şu şekilde sayabiliriz:
2023 İşe İade Davası Başlangıç Masrafları, | |
Başvurma Harcı, | 80,70 TL, |
Vekalet Harcı, | 11,50 TL, |
Peşin Harç, | 80,70 TL, |
Gider Avansı, | 550,00 TL, |
Vekalet Pulu, | 18,15 TL. |
Bunun haricinde sonradan ortaya çıkma ihtimali olan masraflar vardır. Bunlar keşif ve bilirkişi masraflarıdır. Dava devam ederken mahkeme talep eder ve ödenir.Bunlar da:
2023 İşe İade Davası Sonradan Ödenecek Masraflar, | |
Bilirkişi Ücreti, | 385 TL (özel nitelikli incelemelerde değişebilir), |
Keşif Gideri, | 721 TL, |
Tanık Ücreti, | 68 TL (Her bir tanık için). |
İşe İade Davası Sonuçları
Bu davanın sonuçları çok önemlidir. Mahkemenin nihai olarak vereceği karar temelde 4 hususu içerir. Bunlar;
- İşçinin işe iadesi,
- Dört aylık çalıştırılmayan süre için ücret ve diğer haklar,
- İşçinin, kararın kesinleşmesini takiben 10 iş günü içerisinde iade için işverene başvurmasına rağmen, işverenin işe iadeyi kabul etmemesi ihtimalinde ekstradan ödeyeceği 4 – 8 ay arasında değişen iş güvencesi tazminatı,
- Yargılama giderleri ve vekalet ücreti.
İşçinin İşe İadesi: Davayı kazanan işçi için ilk olarak işe iade kararı verilir. İşçi aynı veya benzer bir pozisyonda ve o günün şartlarına göre hak ve ücret ile geri işe alınacaktır. Yani işçi işe geri dönebilecektir. Ancak bu karar idare hukukundaki gibi mutlak surette uyulması gereken bir karar değildir.
İşçi İşe Başlatılmazsa Ne Olur: İşveren, kararın kesinleşmesinden sonra yasal süresi içerisinde işe iade için kendisine başvuran işçiyi geri almazsa mahkemenin hükmettiği (4-8 aylık ücreti arasında değişen) iş güvencesi tazminatını işçiye öder.
Davadan Sonra İşçinin İşe Başlamaması: Eğer işçi işe iade davası sonucunda işverene başvurmazsa bu durumda çalışmadığı zaman için ücret hakkı elde edecek ancak iş güvencesi tazminatı ve işe iade hakkını kaybedecektir.
İşe İade Davasını Kazanan İşçinin Hakları: Sonuç olarak işe iade, ödenmemiş 4 aylık ücret ve 4 ile 8 ay arasında değişen ücret tutarı kadar tazminat hakkı vardır.
İşe İade Tazminatı: Uygulamada işe iade tazminatı olarak bilinen tazminat, yukarıda iş güvencesi tazminatı olarak belirttiğimiz işçinin 4-8 ay arasında değişen tazminattır. İşverenler genellikle işçiyi tekrar işe almak istemezler. Dolayısıyla işe iade tazminatı gündeme gelir.
İşe İade Başvuru Süresi: İşe iade davasının kazanan işçinin, kararın kesinleşmesinden itibaren 10 günlük süre içerisinde işverene başvurması gerekir.
İşe İade Tazminatı Hesaplama Tablosu
İşe iade tazminatı hesaplama tablosu büyük önem taşır. Esasen işe iade tazminatı hesaplama tablosu ile kastedilen şey yukarıda iş güvencesi tazminatı olarak belirttiğimiz alacak kalemidir. Bu da işçinin tekrar işe alınmaması halinde işçiye ödenecek olan 4 ile 8 aylık ücret tutarıdır. Bununla ilgili aşağıdaki örnek işe iade tazminatı hesaplama tablosunu inceleyebilirsiniz.
İşe İade Tazminatı Hesaplama Tablosu:
Son Brüt Ücret, | Hükmedilen Ay, | İşe İade Tazminatı, | Damga Düşülür (‰ 7,59), |
6.471,00 TL, | 4, | 25.884,00 TL, | 25.687,54 TL, |
7000 TL, | 6, | 42.000,00 TL, | 41.681,22 TL, |
8000 TL, | 8, | 64.000,00 TL, | 63.514,24 TL. |
- İşe iade dava dilekçesi örneğini word formatında indirmek için tıklayınız.
İşe iade dava dilekçesi nasıl hazırlanır? İşe iade davası nedir? Nasıl dava açılır? İşe iade dava dilekçesi örneği indir konumuz ile ilgili olarak istek, soru ve yorumlarınızı alt bölümden bizlere ulaştırabilirsiniz.
Evraklar