İşveren kişiler, bünyesinde çalışan personelin iş yerinde sağlığı ile ilgili muhtemel karşılaşabileceği riskleri oldukça dikkatli bir biçimde göz önünde bulundurmalıdır. Sağlığa etkide bulunabilecek bu riskler İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliği kapsamında hesaba katılmalıdır. Bu yüzden personeller iş yerinde çalışmaya başladıklarında ya da mevcut işlerini değiştirdiklerinde sağlık raporu almak durumundadırlar. İşe giriş sağlık raporu gereken belgeler hazırlandıktan sonra iş yerlerine teslim edilir.
Bu belgelere ek olarak sağlık nedeni ile işten bir süre izin alan personelin işe geri dönüşünde de işe giriş sağlık raporu alması beklenmektedir. Bu işe giriş raporu kapsamında çalışanların başlayacakları iş alanına uygun olup olmadıkları değerlendirilerek muhtemel tüm riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Çok fazla risk arz etmeyen sektörler olduğu gibi tehlikeli çalışma alanları da mevcuttur. Bu nedenle alınacak işe giriş sağlık raporu çalışmaya başlayacağınız sektör için uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.
İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Bir iş yerinde ilk defa çalışmaya başlayacak olan personeller için sağlık kontrolleri iş yeri hekimleri tarafındangerçekleştirilir cevabını verebiliriz. OSGB sağlık raporu nereden alınır nasıldır sorusuna bu sağlık kontrollerinden sonra fiziki bir sağlık muayenesi aşaması gelir cevabını verebiliriz. Bu muayene de tamamlandıktan sonra iş yeri hekimi tarafından almanız gereken işe giriş sağlık raporu hazırlanmaktadır. Bu durumda sağlık kontrolleri ve fiziki sağlık muayenesinin hangi koşullarda gerçekleştirileceği iş yeri hekimlerinegöre oldukça fazla değişkenlik göstermektedir. Bu anlamda özel olarak hizmet sunan bazı kurum ve kuruluşlar da mevcuttur.
İşe Giriş Sağlık Raporu ile İlgili Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşe giriş sağlık raporu az önce de belirttiğimiz gibi iş yeri hekimleri tarafından sağlanmaktadır. Çalışabilir raporu nasıl alınır sorusuna istisnai durumlarda özel bir kurum kuruluş ya da devlet hastanelerinden de bu belgeyi gerekli sağlık kontrollerinden geçtikten sonra alabilirsiniz cevabını verebiliriz. Bu rapor için gerekli olan sağlık testleri bakanlık tarafından izin belgesi ve ruhsatı mevcut olan laboratuvarlarda gerçekleştirilmektedir. İşe giriş sağlık raporu alma konusunda her geçen yıl yeni bir yönetmelik düzenlemesi kamuoyuna duyurulmaktadır. Ancak değişmeyen tek husus ise bu işe giriş sağlık raporunun iş yeri hekimleri tarafından alınması gerekliliğidir. İstisnai durumlar için ilgili yönetmelikte alternatif seçenekler ifade edilmiştir. 50 yaş üstü kişiler istisnadır. İşe giriş sağlık raporu alınacak merkezlerin listesi makalemizin sonundan temin edebilirsiniz.
İşe Giriş Sağlık Raporuna İtiraz Hakkı Mevcut mudur?
İş yeri hekimi tarafından yapılacak sağlık kontrolleri sonucunda alacağınız işe giriş sağlık raporuna itiraz hakkı mevcuttur. Bu itirazı gerçekleştirmek istiyorsanız hakem sağlık kuruluşlarına başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Ancak şunu unutmamak gerekir hakem sağlık kuruluşunun alacağı karar son, kesin karar olarak ilgili kayıtlara geçecektir. Yeni yapılan düzenlemeye göre işe giriş sağlık raporu alma uygulaması Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile birlikte belirlenen kayıtlı iş yeri hekimi tarafından gerçekleştirilmektedir. İşe giriş sağlık raporu e-Devlet uygulaması üzerinden de doldurulabilir.

İşe Giriş Sağlık Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Bu raporun geçerlilik süresi çok riskli çalışma alanlarında yer alacak personeller için 12 ay, riskli sektörlerde bulunacaklar için 36 ay ve daha az risk arz eden platformlar içinse 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu belirtilen süreler geçtiği takdirde bu işe giriş sağlık raporunun tazelenmesi gerekmektedir. İş için sağlık raporu nereden alınır 2021 yılında da iş yeri hekimlerince rapor verilebiliyordu cevabını verebiliriz. Bununla birlikte ilgili yönetmelikte belirtildiği üzere iş yeri hekiminin gerekli bulması ihtimalinde geçerlilik süreleri daha az bir süreye indirgenebilmektedir.
İşe Giriş Raporu Ne Zamandan Beri Alınması Zorunludur?
İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu sebebi ile 1 Ocak 2013 tarihi itibari ile her yeni işe başlayacak kişinin işe giriş sağlık raporu alması mecburi hale gelmiştir. Talep edilen işe giriş sağlık raporları yetkili kurum ve kuruluşlardan belli başlı bir ücret karşılığında alınabilmektedir. İşe giriş sağlık raporu ücreti 2021 yılı için 200 ile 300 lira arasında değişmekteydi. Bu evrakı basite almamak gereklidir çünkü bu rapor ile iş yerinde yaşanabilecek muhtemel problemler karşısında sağlık durumunuzun elverişli olup olmadığı tespit edilir. Böylece yaşayabileceğiniz sağlık problemlerinden korunmuş olursunuz.
İşe Giriş Sağlık Raporu Örneği aşağıdan indirebilir.

Evraklar