İş mahkemesi, iş hukuku uyuşmazlıklarından dolayı ortaya çıkan alacak ve tazminat gibi davalara bakmakla görevli mahkemedir. Özel mahkeme niteliğindedir ve ilk derece mahkemesidir. İşçi ve işveren arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmek amacıyla davalara bakan iş mahkemesi 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’na göre hareket eder.
İş Mahkemelerinin Görevleri Nelerdir?
İş mahkemesi dilekçeleri ile iş mahkemesinin görev alanındaki davalarla ilgili başvuruda bulunulabilir. İşçiler ile işveren ya da işveren vekilleri arasında meydana gelen her türlü hukuk uyuşmazlığına iş mahkemesi bakar. İşçiler dışında gemi adamları ve gazetecilerin iş ilişkilerindeki davalarda da yargılama yapma görevine sahiptir. iş mahkemelerinin görevlerinden bazıları;
- İşçilerin kıdem tazminatı, kötü niyet tazminatı ve kıdem tazminatı gibi alacaklarla ilgili davalara bakmak,
- İş kazasından dolayı ortaya çıkan maluliyet ya da ölüm nedeniyle açılan davalara bakmak,
- İş hukukundan kaynaklanan tespit davalarına bakmak,
- İşe iade davalarına bakmak,
- Maaş alacağı, fazla mesai alacağı veya yıllık ücretli izin alacağı gibi alacak davalarına bakmak olarak sayılabilir.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
İş Mahkemesi’ne Dilekçe Yoluyla Başvuru
İş mahkemesi dilekçesi ile mahkemenin görevli olduğu konularla ilgili dava açılabilir. Davanın açılması ve davaya cevap verilmesi dilekçe ile olur. Cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmesinden itibaren 2 haftadır. Taraflar cevaba cevap niteliğinde ikinci bir cevap dilekçesi yazamazlar. Taraflar iş mahkemesi dilekçeleri ile birlikte delillerini de toplayarak bildirmek zorundadır. Deliller dilekçeye eklenmeli ve başka yerden getirilen belge ve dosyalara dilekçede yer verilmelidir.

İş mahkemelerinin kararlarına karşı iş mahkemesi dilekçe örnekleri incelenerek yazılan bir dilekçe ile istinaf başvurusu yapılabilir. Kararın hem maddi vakıa hem de hukuki açıdan bir üst mahkeme tarafından yeniden değerlendirilmesinin talep edildiği dilekçede belirtilmelidir. İstinaf kanun yoluna başvurmak için iş mahkemesi kararının tebliğinden sonra 2 hafta süre verilir.
İş mahkemesi dilekçe örneği ile yapılacak istinaf başvurularında bazı şartlar aranır. Aleyhine istinaf başvurularının yapılması için görülen davanın miktarı veya değeri 4400 TL’nin üzerinde olmalıdır. Kurallar gereği ara kararların aleyhine istinaf başvuruları kabul edilmez.
Evraklar