İş başvuru formu, iş mülakatlarında şirketlerin adaylara doldurttuğu bir evraktır. İki veya dört sayfadan oluşan bu formlar, adayı tanımak amaçlı doldurtulur. İşe alım süreçlerinde adayların sıklıkla karşılaştığı ve kızdıkları bir durum olan iş başvuru formu doldurma işlemi bazı kişilere angarya gelebilir. Peki şirketlerin insan kaynakları departmanları bu bilgi formlarının neden doldurulmasını talep eder, nedir bu iş başvuru formu? Detaylar yazımızda…
İşe Başvuru Formu
İşe alım süreçlerinin oldukça meşakkatli olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu aday arasından yüz yüze görüşmeye çağrılan kişiler, önlerine konulan işe başvuru formu ile karşı karşıya kalırlar. Bazı insanlar hiç itiraz etmeden bu belgenin dolum işlemini gerçekleştirirken bazı kişiler itiraz edebilir. “Özgeçmişimin bir kopyasını sizlere yolladım, tekrar tekrar aynı bilgileri neden yazıyorum” şeklinde bir soruyu insan kaynakları yetkililerine yöneltebilirler.
Adayların bu isyanları ne kadar mantıklı bir bakış açısıyla oluşturulsa da yalnızca madalyonun tek bir tarafını yansıtır. Olası bir durumun analizini gerçekleştirmek için madalyonun her iki tarafının da bilinmesi, düşünülmesi gerekir. Çünkü her iki taraftan manzara farklı yollara çıkabilir. Bu sebeple adaylar iş formu örneği doldururken yalnızca kendi açılarından değil firma açısından da olayı değerlendirmeleri önemlidir.
İş Başvuru Formu Örneği
Hukuki anlamda iş başvuru doldurma işleminin önemini bir kenara bırakılacak olursa, asında bu yöntem bir seçme yerleştirme sürecindeki yetkinlik analizi şeklinde değerlendirilebilir. Firmalar işe alacakları çalışanları seçerken adayları farkında olmadan birçok teste ve analize tabi tutarlar. İşe alım formu örneği bu testlerin en başlarında yer alır.
İş hayatı genellikle yeknesak ve sıkıcıdır. Adayların profesyonel olarak iş hayatlarına atılmasının ardından iş tanımlamaları gereği aynı işi günlerce, haftalarca, belki de aylarca tekrar tekrar yapmak zorunda kalacakları bilinen bir gerçektir. Aynı, iş başvurusunda bulunan bir adayın pek çok farklı firma için iş formu örneğidoldurması gibi. Adayların; sabır, istikrar, motivasyon ve istekliliği bu yolla ölçülür. İş dünyasında ayakta kalıp savaşmak isteyen kişiler başlarda bazı sıkıntılara göğüs germesini bilenlerdir.
İş Başvuru Formu Doldur
Her firmanın kendine özgü yönetmelikleri ve prosedürleri mevcuttur. Ancak hemen her işletme, ilk yüz yüze görüşme talebini iş formu doldurtma şeklinde yapar. Bu isteğin reddedilmesi, adayın ilerleyen zamanlarda verilen görevlere karşı bakış açısını temsil eder niteliktedir. Bir aday faklı firmalarda birçok iş başvuru formu doldurabilir. Bu konudan bıkmış olan adayların bilmesi gereken konu, firmalar sadece kendilerine yönelik olan performansa bakarak değerlendirmesinin yapacaklarının bilinmesidir.
İş Başvuru Formları
İş başvuru formları şu şekildedir:
- A101 İş Başvuru Formu
- Bim İş Başvuru Formu
- Lc Waikiki İş Başvuru Formu
- Migros İş Başvuru Formu
- Şok İş Başvuru Formu
- Carrefoursa İş Başvuru Formu
- Defacto İş Başvuru Formu
- Ptt İş Başvuru Formu
- Arçelik İş Başvuru Formu
- İşkur Evde Ek İş Başvuru Formu
- Tarım Kredi Market İş Başvuru Formu
- Vestel İş Başvuru Formu
- Gratis İş Başvuru Formu
- Burger King İş Başvuru Formu
- Temizlik Benim İşim Başvuru Formu
- Trendyol İş Başvuru Formu
- Türk Telekom İş Başvuru Formu
- Belediye İş Başvuru Formu
Diğer yandan görüşme yapılacak adayın iş başvuru formuna göstermiş olduğu, titizlik ve özen, ileride firmayla çalışıldığı takdirde karşılaşılan işlerin kalitesini kanıtlar niteliktedir. Adaylar tarafından belli bir emek verilerek doldurulan iş başvuru formu; eksiksiz, temiz ve dikkatli bir biçimde doldurulduğunda kişiye artı puan kazandıracaktır. Baştan savma, kırışık, kirli, eksik doldurulan formlar, diğer formlar ile asla denk olamaz.
Evraklar