İnşaat demir fiyatları, demirin kalitesine ve meydana getirilirken tabii olduğu birkaç standarda göre değişiklik gösterebilir. Yıllardan beri olumsuz çevresel faktörlerden korunabilmek amacıyla farklı yapılar inşa edilir. Günümüz şartlarında ise daha az yer kaplayan yerleşim alanlarını daha fazla daraltmamak amacıyla dikey yükselen yapılar daha çok tercih edilir. Bu gibi bilgiler sonucunda yapıların, mühendislik açısından ve estetik açıdan inşaat demirlerine ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkündür. Yüksek yapıların depreme karşı dayanıklılığının sağlanabilmesi için çelik ve beton kullanımı büyük bir önem taşır.
İnşaat Demir Fiyatları
İnşaat demirleri, kayma problemlerine ve çekme gerilimlerine karşı durabilmek amacıyla betonarme şeklinde meydana getirilmiş yapılarda, betonun içerisine yerleştirilen ve özel olarak şekillendirilmiş çeliğe verilmiş isimdir. Demir, doğada en fazla bulunan metaller arasında ön plana çıkmıştır. Demir metallerinin ise demir cevherlerinden elde edildiği bilinir. Metalik demirlerin üretilebilmesi için cevherlerdeki maddelerin kimyasal indirgeme yollarıyla uzaklaştırılması büyük önem arz eder. İnşaat demiri söz konusu olduğu zaman insanlar tarafından, inşaat demir fiyatları ne zaman düşer şeklinde araştırma yapılır. Yapılar için büyük bir öneme sahip olan malzemeler arasında gösterilen inşaat demirlerinin fiyatları birkaç faktöre bağlı olarak değişir. İnşaat demir fiyatları genel olarak seçilecek olan ürünün üretiminde yer alan malzemelerine, boyutlarına ve ağırlıklarına göre değişiklik gösterir.
İnşaat Demir Çeşitleri
İnşaat demirlerinde betonarme çeliğinin yerleştirilmesi için demir; çapın, pas paylarının, aralık şekillerinin ve adedinin tekniğe uygun biçimde ele alınarak değerlendirilmesi önemlidir. İnşaatın dayanıklı ve sağlam olması için bu detaylara kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Mali yapınız itibariyle risk almaya müsait değilseniz inşaat demiri seçimi konusunda titiz davranmanız gerekir. İnşaat demirleri 1420 ila 1470 derece arasında olan ısılarda eritilen hurda demiri veya cevher, karbon ve bazlı kimyasal bileşiklerin bir araya getirilmesi sonucunda elde edilir. Bu bağlamda düşünüldüğü zaman inşaat demiri ton fiyatı da birçok faktöre göre değişiklik gösterir.

İnşaat Demir Fiyatları 2023 Listesi
Yatırım kararının alınmasından önce doğru İnşaat demirinin seçimine karar verilmesi önemlidir. Bu bilgiler kapsamında inşaat demiri çeşitlerine karar verdikten sonra yatırım kararınızı değerlendirebilirsiniz. Belirli adımları izledikten sonra yatırım yapmak için harekete geçebilirsiniz. Aksi halde yatırımlarınızın yanlış olmasından dolayı zarar edebilirsiniz ya da yatırımlarınız beklenen getiriyi sağlamayabilir.
İnşaat Demir Fiyatları ve Demir Türleri
- Sac metal demiri: Çelik sac yapısından meydana getirilen inşaat demirleri, sac metal demiri olarak adlandırılır. Çelik parçaların ısıtılması ve akabinde levhanın hazırlanması amacıyla soğumaya bırakılması şeklinde üretilen inşaat demirleri; çatı, döşeme ve merdiven yapılarında kullanılır.
- Kaynaklı tel demiri: Beton kanalları, yol kaplamaları, drenaj, kutu menfezleri gibi farklı alanlarda kullanılan kaynaklı tel demirleri örgü şeklinde bulunan demirlerin birbirlerine kaynaklanması yoluyla üretilir. Tel geçişi aşamasında ise elektriksel kaynak yöntemlerinden faydalanılır.
- Karbon çelik demiri: Karbon çelik demirleri inşaat sektöründe en fazla tercih edildiği bilinen ve siyah çubuk olarak da adlandırılan demirler arasında yer alır. Suya ve neme karşı dayanıklı olduğu bilinen karbon çelik demirleri çevresel etkenlere karşı da yüksek dayanıklılık özelliği sergiler.
- Epoksi kaplı inşaat demiri: Epoksi olarak adlandırılan yapıştırma gücüne sahip madde, kimyasal bir maddedir. Demir Borsası içerisinde ise korozyonu önleme özelliğinden dolayı tercih edilir. Korozyonun yoğun olabileceğinin düşünüldüğü alanlarda sıklıkla epoksi kaplı inşaat demirlerinden faydalanır.
- Paslanmaz çelik inşaat demiri: İnşaat demirleri arasında paslanmaz çelik inşaat demirleri de büyük bir ilgi görür. İşlevsel özellikleri ve dirençli yapısı bakımından değerlendirildiğinde paslanmaz çelik inşaat demirleri korozyon eğilimi nedeniyle onarım işlemlerinde sıklıkla tercih edilir.
- Genişletilmiş metal inşaat demiri: Yürünebilir yüzey alanlarında ve kaldırım gibi yapılarda kullanıldığı bilinen genişletilmiş metal inşaat demirleri çelik levhalardan meydana getirilir. Sıvı yoğunluğu fazla olan bölgelerde sıklıkla tercih edilen genişletilmiş metal inşaat demirleri, çevresel etkenlere karşı da son derece duyarlıdır.
- Galvanizli inşaat demiri: Genel olarak yüksek aşındırıcı alanlarda galvanizli inşaat demirleri tercih edilir. Galvanizli İnşaat demirleri karbon çeliğine ve karbon maddesine göre 40 kat daha fazla koruma elde edilmesini sağlar.
- Nervürlü inşaat demiri: Binalarda temel dayanım merkezi olarak rolü alan nervürlü inşaat demirleri betonların içerisinde iskelet görevi görür. Bu tür İnşaat demirleri betonun bir bütün olarak hareket etmesini engellemeye yardım eder. Bu gibi nedenlerden dolayı çelik çubukların yüzey kısımlarında nervür adı verilen, çelik çubuğun yüzey bölgesindeki direnci arttırma görevi gören çıkıntı, diş ve tırnak bölümleri bulunur. Nervürlü inşaat demiri fiyatları sıklıkla araştırılan konular arasında yer alır. Betonarme yapı çeşitlerinin içinde yer alan nervürlü çelik çubuklar ile betonun sağlam durmasına yardımcı olan aderans faktörü son derece önem arz eder. Aderans faktörü nervürlü çelik çubuğa uygulanan gerilime bağlı olarak farklı şekillerde kademeli olarak arttırılabilir.
İnşaat Çubuk Demir Fiyatları
İnşaat demirleri, halk arasında çubuk demir adıyla da bilinir. İnşaat demirlerinin halk arasında bu adı almasının en temel nedeni demirlerin çubuk şeklinde uzun ve ince olmasıdır. Çubuk demir fiyatı, diğer bir ismiyle inşaat demir fiyatları; boyuna, çapına, ağırlığına, kullanılan malzemenin yani demirin kalitesine göre değişiklik gösterir. Çubuk demirler genellikle 12 metre uzunluğuna sahip olacak biçimde üretilirler. Çubuk demirlerin yüzeyinde bulunan nervürlerde soğuk alanlarda burulma yoluyla meydana getirilir. Çubuk demirin en önemli özelliği betondan sıyrılarak çıkma ihtimalinin minimum seviyede olmasıdır. Bu nedenle tercih edilme oranı bir hayli yüksektir.
Demir fiyatları, demirin türüne, boyutuna göre farklılık göstermektedir. Ek olarak satıldığı ilden ilede farklılık göstermektedir. 8’lik inşaat demir fiyatları 15,725 TL, 10’luk inşaat demiri 15,500 TL ve 12’lik inşaat demiri 15,300 TL olarak belirlendi.
Çelik hasır adıyla da bilinen çubuk demirler, birçok yapının hatta neredeyse tüm yapı türlerinin iskeletini oluşturan malzemelerdir. Bu nedenle kaliteli ve sağlam olması hayati bir öneme sahiptir. Kalitesi birçok ülkenin üretim biçimine göre değişim gösterse de son dönemlerde birçok ülke en sağlam ve en kaliteli demir çubukları yapabilmek için kullanmaları gereken malzemelere büyük bütçeler ayırırlar. Bu nedenle demirin fiyatı belli miktarlarda artışa maruz kalabilir. Çubuk demirlerin hangi alanlarda kullanılacağı fark etmeksizin en sağlam, en kaliteli ve en uygun fiyatlı demirlerin tercih edilmesi gerekir.
GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
İnşaat Demiri Kullanım Alanları
İnşaat demirleri; otomotiv, gemi gövdesinin oluşturulması, binaların yapı bileşenleri için kullanıldığı bilinen demir çeşitleri arasında yer alır. Şehirleşmenin ve yapılaşmanın yüksek olduğu alanlarda kullanıma uygun olan inşaat demirleri geniş kullanım alanları sayesinde dikkatleri üzerine çekmiştir. Şantiyeler ve site inşaatlarında da inşaat demirlerine sıklıkla rastlanır. Yapı matematiği ve mühendisliği ile ilgili önemli zorunluluklardan biri olan inşaat demirlerinin aynı zamanda yapıların, mimari detaylarının inşa edilebilmesi ve ortaya çıkarılabilmesi bakımından son derece önemlidir. Çekme ve eğilme güçlerine karşı binaların daha sağlam durmasına yardımcı olan demirler betonların içerisine yerleştirilerek güvenilir bir biçimde kullanılır. İnşaat demir fiyatları şu şekiledir..
Günlük İnşaat Demir Fiyatları
İnşaat demir fiyatları üzerinde, çubukların kullanım alanlarının fazla olması nedeniyle çok fazla fiyat değişikliği yaşanabilir. Ancak bu fiyat değişikliği kalıcı değildir.
1 Ton İnşaat Demir Fiyatı
1 ton demir fiyatı 2022 güncel olarak 8.380 TL’dir.
Q8 MM | Q10 MM | Q12 – 32 MM | |
Ankara | 16,250 TL | 16,175 TL | 15,700 TL |
---|---|---|---|
İstanbul | 16,300 TL | 16,150 TL | 16,000 TL |
Karabük | 16,000 TL | 16,000 TL | 15,450 TL |
Gebze | 15,900 TL | 15,800 TL | 15,575 TL |
İskenderun | 15,725 TL | 15,500 TL | 15,375 TL |
İzmir | 15,650 TL | 15,475 TL | 15,300 TL |
GÜNLÜK DEMİR FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
Evraklar