Adalet Bakanlığı Cezaevi Müdürlükleri ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan infaz ve koruma memurlarına halk arasında gardiyan da denmektedir. Günümüzde birçok vatandaş özel sektörden devlet memurluğa geçiş yollarını araştırır iken, infaz ve koruma memuru olma şartları ve yolları da oldukça fazla araştırılmaktadır.
İnfaz ve koruma memuru ya da halk arasında bilinen adı ile gardiyan olabilmek için iki yol bulunmaktadır:
Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yetmiş puan veya üzeri bir puan alarak, Adli Yardı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından infaz ve koruma memuru alımları yapılacağı duyurulduğunda başvuru yapmak. Başvuru sırasında istenen şartları sağlayıp, mülakat sınavını da geçtikten sonra infaz ve koruma memuru olabilirsiniz.
Önceden devlet memuru olarak çalışmış olup, kendi isteği ile görevden ayrılmış olanlar başvuru yaptıkları takdirde, Adalet Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tarafından kadroda boşluk oluştuğunda başvuruları değerlendirilecektir.
İnfaz ve Koruma Memuru Nedir ? (Video)
Gardiyan alımlarını güncel olarak personel alım kategorisinden kontrol edebilirsiniz.
İnfaz ve Koruma Memuru Ne İş Yapar ? (Video)
İnfaz ve Koruma Memurunun Görevi Nedir?
Halk arasında gardiyan da denen infaz ve koruma memurları, Ceza İnfaz Kurumlarında görev yapmaktadır. İnfaz ve koruma memurları, Cumhuriyet Başsavcılıkları bünyesinde Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı adı altında memur olarak çalışmaktadır. Ayrıca infaz ve koruma memurları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlıdır. İnfaz ve koruma memurlarının görev yaptıkları kurumlar arasında Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü, Ceza İnfaz Kurumu ve çok sık olmasa da adliyeler yer almaktadır. İnfaz ve koruma memurları Cumhuriyet Başsavcılığı ve bakanlıklar bünyesinde çalışmaktadır. Çünkü görev alanları arasında yer alan cezaevleri yönetim olarak Adalet Bakanlığına bağlı olan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüklerine bağlı olarak çalışmaktadır.
İnfaz ve koruma memurları ceza ve infaz kurumlarında iç güvenlikten sorumludur. Cezaevlerinin birçok bölümünde görev yapabilen infaz ve koruma memurları, tutukların bulunduğu cezaevi bölümlerinde de göre alabilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yeni yasa tasarısı ile infaz ve koruma memurlarının cezaevlerinde dış güvenlik görevlerinde de yer alacağına karar verilmiştir. Ancak yasa tasarısı henüz kabul edilmediği için infaz ve koruma memurları henüz dış güvenlik hizmetlerinde görev almamaktadır. Ayrıca infaz ve koruma memurları vardiya ve bürolarda çalışma ya da herhangi bir acil durumda ani müdahale yapma hakkına sahiptir. Uygulama bölümünde çalışan infaz ve koruma memurları sabah saat 08.00’ den akşam saat 17.00’ ye kadar çalışmaktadır. Diğer devlet memurları gibi Cumartesi ve Pazar günleri çalışmazlar.
Vardiya sisteminde çalışan infaz ve koruma memurlarının çalışma saatleri diğer bölümlerde çalışan memurlara göre farklılık göstermektedir. Vardiyada çalılan infaz ve koruma memurları; Pazartesi günleri saat 08.00’ den 20.00’ ye kadar, Salı günü akşam saat 20.00’ den sabah 08.00’ e kadar çalışmaktadır. Çarşamba ve Perşembe günleri ise tatil yaparlar. Cuma günü tekrar sabah saat 08.00’ den akşam 20.00’ ye kadar çalışırlar. Ani müdahale ve vardiya bölümünde görev yapan infaz ve koruma memurları tutuklular ile yüz yüze görüşmekte ve temas kurmaktadırlar. Bu yüzden çoğunluk ile büro da infaz ve koruma memuru olarak görev yapmak tercih edilmektedir.

İnfaz ve Koruma Memuru Alımları
İnfaz ve koruma memurları Adalet Bakanlığı tarafından işe alınmaktadır. İşe alımlar Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliği ile yapılır. Mevzuatta belirlenen şartlara göre Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmek ve en az yetmiş almak gerekmektedir. KPSS’ den yetmiş puan almış vatandaşlar, başvurularını yapıp mülakat görüşmelerinde de başarılı olduktan sonra sözleşmeli ya da kadrolu memur olarak göreve başlamaktadır.
İnfaz ve Koruma Memuru Ne Kadar Maaş Alır?
İnfaz ve koruma memurları genellik ile ortalama olarak 5 bin TL maaş almaktadır. Maaşlar; infaz ve koruma memurunun medeni durumu, kademesi ya da derecesine göre artıp azalabilmektedir.
İnfaz ve Koruma Memurları Döner Sermayeden Faydalanır mı?
İnfaz ve koruma memurlarının döner sermayeden faydalanıp faydalanamayacağı çalıştığı yere göre değişiklik göstermektedir. Yani infaz ve koruma memuru İş yurtlarında görev yapıyor ise, bağlı olduğu cezaevine yılsonunda iş yurdundan kazandığı kadar döner sermaye verilmektedir. Bu da ortalama olarak genellik ile 5 bin TL’ dir. Ancak alınan döner sermaye miktarı çalışılan yere göre farklılık göstermektedir. Yani döner sermaye ücreti artabildiği gibi azalabilmektedir. İş yurtlarından alınan döner sermaye yalnızca iş yurdu bünyesinde görev yapan infaz ve koruma memurlarına verilmektedir.
Evraklar