İlgili makama dilekçe örneği, kişilerin dilek, istek, şikâyet gibi taleplerini iletmek için kullandıkları yazılı bir araçtır. İstenilecek durum hangi makamdan talep edilecekse o makama yönelik olarak dilekçe yazımı gerçekleştirilir. Dilekçe yazmak için gerekli belli başlı kurallar bulunur. Yazılacak her dilekçe için geçerli olan kuralları sizler için yazımızda derledik.
İlgili Makama Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?
İlgili makama dilekçe örneği nasıl yazılır? Hem günlük hayatta hem de iş hayatınızda dilekçe yazımı gerçekleştirilebilirsiniz. Devlet kurumu ya da özel sektör fark etmeksizin çalışma hayatlarınızda bir isteğiniz, ihtiyacınız, şikâyetiniz olduğunda bunu dilekçeler yardımıyla ilgili kişilere, makamlara iletme imkânı bulursunuz. Dilekçe örneği ilgili makama yazılabilmesi için konunun muhatabının iyi bilinmesi gerekir. Dilekçeler irtibat kurulacak makamın müdürlüklerine ithafen yazılır.
Herhangi bir nedenle dilekçe yazmaya karar veren kişilerin uyması gereken bazı kurallar mevcuttur. Bu kurallar hakkında gerekli tüm bilgiler alınmadan ilgili makama dilekçe yazılması tavsiye edilmez. Var olan kurallardan herhangi birine bile uyulmadığı takdirde dilekçe geçersiz hükmünde sayılabilir. Güncel kurallarla dilekçe yazmak isteyen kişilerin aşağıda yer alan kurallara dikkat etmesinde fayda vardır.

Üst Makama Dilekçe Örneği
Dilekçe yazımına başlanmadan önce danışılacak, talepte bulunacak, şikâyet edilecek konu hakkında tüm bilgilere sahip olunması gerekir. Diğer tüm dilekçe örneklerinde olduğu gibi ilgili makama diye başlayan dilekçe örneği de düz çizgisiz bir kâğıda yazılır. Çizgili, kareli, renkli veya yarım olan kağıtlara yazılan dilekçeler geçersiz sayılır.
- Öğrenci Belgesi Nedir
- Öğrencilere Karşılıksız Burs Veren Kurumlar
- 2022 Stajyer ve Stajyer Öğrenci Maaşları
Bilgisayar ortamında daha kolay ve verimli dilekçeler oluşturabilirsiniz. Böyle bir imkân bulunmuyorsa elle yazılan dilekçelerde, dilekçeyi yazan kişinin el yazısının okunaklı olmasında yarar vardır. İlgili makama dilekçe örnekleri siyah, mavi tükenmez kalemle yazılabileceği gibi dolma, pilot kalemle de yazılabilir. Dilekçe sayfasının arkası ve gerekmedikçe ikinci sayfası kullanılmaz. Tarih, yer dilekçenin olmazsa olmazlarındandır. Sorunun iletileceği kuruma hitap edilerek dilekçe başlanır.
Dilekçede dikkat edilmesi gereken diğer önemli ayrıntı, hiyerarşik düzendir. Üst makama dilekçe örneği şeklinde yazılan dilekçelerde üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanırsa “…. durumu bilgilerinize arz ederim” cümlesi kullanılırken, üst makamın sorunu çözmesi istenirse “Gereğini saygılarımla arz ederim” cümlesi kullanılır.
İlgili makama dilekçe örneği işlemlerinde dilekçe sahibinin adı, soy adı, açık adresi, telefon numarası iletişim ve geri dönüşler açısından önemlidir.
Evraklar