İkale sözleşmesi işveren ile işçi arasındaki sözleşmeye dayalı olan ilişkiyi karşılıklı irade beyanları ile birlikte sona erdirebilmek için yapılan bir anlaşmadır. İkale sözleşmesi işverenin lehine olan bir anlaşmadır. Bunun sebebi ise işveren ile işçi arasındaki sözleşmenin fesih yoluyla sona ermesi durumunda işverenin sahip olduğu hakların işçinin haklarından daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır.
İkale sözleşmesi bazı durumlarda işçinin lehine de olabilmektedir. Örneğin işçinin daha iyi bir iş fırsatı bulması durumunda işverenle anlaşarak ihbar süreleri beklenmeden ikale yoluyla iş sözleşmesi sona erdirilebilir. Bunun yanı sıra işverenler lehlerine olan bu sözleşmeyi bazı durumlarda iş güvencesi hükümlerinden kurtulabilmek adına da kullanabilmektedirler.
İkale Sözleşmesi Neden Yapılır
İkale sözleşmesinin tercih edilmesinin en büyük nedeni Türkiye’deki iş davalarının gereğinden fazla uzun sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bu davalar yaklaşık olarak 5 yıl sürebilmektedir. Uzun süreli dava sonuçlarını beklemek istemeyen işçiler ikale sözleşmesiyle işten ayrılma yoluna gidebilmektedirler. Fakat işveren ve işçi karşılıklı olarak iş sözleşmesini feshettiğinden, işçi feshe bağlı haklarından yararlanamayacaktır.
İşçinin ikale sözleşmesiyle iş feshi sonucunda yararlanamayacağı haklar şu şekildedir; kıdem tazminatı, işe iade davası hakkı, işsizlik maaşı ve ihbar tazminatı.

İkale Sözleşmesi Geçerlilik Şartları Nelerdir
Yargıtayın yerleşik kararlarına göre ikale sözleşmesinin anayasal geçerliliği için gerekli olan şartlar şu şekildedir:
- İkale sözleşmesi Borçlar Kanunu’nda belirlenmiş geçerlilik şartlarına dair genel hükümlere tabi bir sözleşmedir.
- İrade bozuklukları halleri Borçlar Kanunu’nun 30 ile 39. maddeleri arasında düzenlenerek ikale sözleşmeleri açısından da uygulama alanı bulmaktadır.
- İkale sözleşmesinin şekli, kapsamı, uygulaması ve geçerliliği Borçlar Kanunu’nca belirlenmiştir.
- İkale sözleşmesi geçerliliği denetlenirken getirilmiş en önemli ölçüt Yargıtay tarafından getirilmiş olan makul yarar ölçütüdür.
- Diğer bir husus ise ikale sözleşmesinin işçinin lehine değerlendirilmesi gerekliliğidir. Çünkü ikale sözleşmesi ile işi feshedilen işçi haklarından yararlanamamaktadır. Bu durum işverenin işçisini koruma yükümlülüğüne ters düşmektedir. Bu yüzden ikale sözleşmesinin içeriği işçinin mahrum bırakılmaması üzerine kararlaştırılmalıdır.
- Yıllık İzin Süreleri ve İzin Hakları
- İşsizlik Maaşı Dilekçesi Örneği : Koşullar, Başvuru ve Süresi Nedir
İkale Sözleşmesinin Sonuçları Nelerdir
İşçinin işverenle ikale sözleşmesi imzalaması durumunda işçi kıdem ve ihbar tazminatı haklarını kaybetmenin yanı sıra işe iade davası da açamamakta ve işsizlik maaşı alamamaktadır. Fakat işçinin işverenin zorlamasıyla ikale sözleşmesi imzalaması durumunda dava açarak haklarını iddia edebilir, aynı zamanda işe iade davası açabilme hakkı da olur.
Böyle bir durumda mahkeme ikale sözleşmesi geçerlilik şartlarını inceleyecektir. Mahkeme, işçiye o zamana kadar hak etmiş olduğu tazminat ve diğer ücretlerin az bir miktarının ödeme yapılmış olduğunu tespit ederse ikale sözleşmesini geçerli kabul etmeyecektir. Çünkü işçi ikale sözleşmesinden makul derecede yararlanamamaktadır.
Sizin için hazırlamış olduğumuz ikale sözleşmesi örneğini aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. İlgili alanları kendinize göre düzenlemeyi unutmayınız.
Türkiye’nin en büyük evrak sitesi ResmiEvrak.com sitesinde ait içeriktir. Tüm hakları saklıdır. Yorumlar bölümünden aklınıza takılan soruları bizlere iletebilirsiniz.
Evraklar