İhtarname örneği, bir kişinin hukuk boyutunda olan her durumu için, muhatabı olduğu tarafa sözleşme, kanun, gelenek ve görenek ile oluşan hak ve taleplerinin yazılı şekilde sunulması anlamına gelmektedir. Yani kişinin hak ve taleplerinin karşı tarafa haber verilmesi anlamını taşımaktadır. Hukuksal bir kavram olan ihtarname, hukukun her dalında işlevselliğe sahip olmaktadır. İhtarname çekmek bazı durumlarda zorunlu olmasa bile sağladığı kolaylıklar nedeni ile önem taşımaktadır.
- İhtarname Nedir ve Nasıl Çekilir?
- İşveren Fesih İhtarname Örneği
- İhtarda Kaç Gün Süre Verilir?
- İşçi İhtarname Örneği
- İhtarnameye Cevap Gelmezse Ne Yapılır?
- İşçi İhtarname Örneği
- Kiracıya İhtarname Örneği
- Alacak İhtarname Örneği
- Ecrimisil İhtarname Örneği
- İşçi Fesih İhtarname Örneği
- Noter Fesih İhtarname Örneği
İhtarname Nedir ve Nasıl Çekilir?
İhtarname örneği hem işçi hem işveren tarafından kullanılan bir belge olmaktadır. İşçi ile işveren arasında bulunan iş sözleşmesi tarafların karşılıklı olarak birbirlerine karşı olan sorumluluklarını göstermektedir. Bu sorumlulukları yerine getirmeyen bir taraf olduğu durumlarda ise diğer tarafın ihtarname çekme hakkı bulunmaktadır. İhtarname taraflar arasında yaşanan durumun kanıtı olmaktadır.
İşveren Fesih İhtarname Örneği
İşveren fesih ihtarname örneği, işçinin iş sözleşmesinin gerektirdiği koşul ve sorumlulukları taşımadığı durumlarda işverenin başvurduğu bir eylem olmaktadır. İşverenin ihtarname yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda haklı durumda olması dâhilinde bile yüklü tazminat ödemesi ya da farklı olumsuzlukların ortaya çıkması olası durumlar arasında bulunmaktadır. Bu neden ile işveren haklı olduğu durumlarda noter tarafından ihtarname çekerek kendini güvence altına alabilmektedir.
İş kanuna göre işverenin iddia ettiği her durum için ihtarname gönderme zorunluluğu olmaktadır. İhtarnamenin en çok kullanıldığı durum ise işinin işe gelmemesi durumu olarak yaşanmaktadır. İşçinin mazeret göstermeden işe gelememe durumunda işverenin ihtar çekerek durumu kanıtlaması gerekmektedir. dava sürecinde noter tarafından çekilen ihtarname önemli bir delil olarak kullanılmaktadır.
İhtarda Kaç Gün Süre Verilir?
İhtarda kaç gün süre verilir sorusu iş yükümlülüğünü yerine getirmeyen işçi ile ilişkisini bitirmek isteyen işverenin merak ettiği bir soru olmaktadır. İşe gelmeyen işçi için davet ve mazeret ihtarı noter aracılığı ile gönderilmektedir. Gönderilen ihtarnamenin barkod numarası noterden istenmektedir. Barkod numarası, ihtarnamenin işçiye ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek amacı ile kullanılmaktadır. İhtarname çekildikten 3 ya da 4 gün sonra yapılan kontrol ile ihtarnamenin işçiye tebliğ edilmesi tarihinden itibaren, ihtarnamede işçiye verilmiş olan 2-3 günlük süre beklenmektedir. Beklenen bu süre içerisinde işçinin işe gelmemesi ve mazeret bildirmemesi durumunda işçinin çıkış işlemi yapılmaktadır.
İşçi İhtarname Örneği
İşçi ihtarname örneği nedir diye merak eden işçiler iş yeri ile yaşadıkları soruna çözüm arayan işçiler olmaktadır. İşçinin işverenine ihtar çekmesi iş hayatında sık sık rastlanan bir durum olmaktadır. İşçinin işverene ihtar çekmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir.
Bu nedenler,
- İşçinin fazla mesai ile çalıştırılması
- Fazla mesai yapan işçiye ücretinin verilmemesi
- İşçiye hafta tatil izni verilmemesi
- İşçiye yıllık izin verilmemesi
- İşçiye yıllık izin ücretinin verilmemesi
- İşyerinde mobbing yapılması
- İşçinin haksız olarak işten çıkarılması
- İşçiye ücretinin ödenmemesi
- İşçiye ücretinin eksik ödenmesi
- İşçinin zorla istifa ettirilmesi
şeklinde sayılmaktadır. Ayrıca işçi emeklilik, evlilik, askerlik gibi durumlar için iş yeri ile ilişkisini sonlandırırken de sebebi ve taleplerini bildirmek için ihtarname çekebilmektedir. İhtarname hazırlayacak olan işçinin bu alanda tecrübeli bir avukattan destek alması da kendi yararına olmaktadır.
İhtarnameye Cevap Gelmezse Ne Yapılır?
İhtarnameye cevap gelmezse ne yapılır sorusunu ihtarname gönderdiği halde cevap alamayan taraflar sormaktadır. Noter kanalı ile gönderilen bir ihtarnameye karşı süresi içinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır ve taraflar bu hakkı istedikleri durumda kullanabilmektedir. İtiraz süresi 7 gün olmaktadır. Eğer ihtarnamede belirli bir süre öngörülmüş ise de bu öngörülen süre içerisinde cevap verilmesi gerekmektedir.
Kişinin tarafına gönderilen ihtarnameye karşı herhangi bir işlem yapmaması da aleyhine bir durum oluşturmamaktadır. Hukukta susma, kabul etme anlamına gelmemektedir. İhtarnameye cevap vermek zorunlu olmamakta ve iddiaların asılsız bulunması durumunda reddetmeye yönelik başvurulacak hukuki bir yol olmaktadır. iddiaların gerçeği yansıtması durumunda ise ihtarname çekilen kişi belirtilen durumları yerine getirmek durumunda olmaktadır.
İşçi İhtarname Örneği
Aşağından işçi ihtarname örneğini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Kiracıya İhtarname Örneği
Aşağından kiracıya ihtarname örneğini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Alacak İhtarname Örneği
Aşağından alacak ihtarname örneğini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Ecrimisil İhtarname Örneği
Aşağından alacak ecrimisil İhtarname örneğini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
İşçi Fesih İhtarname Örneği
Aşağından alacak işçi fesih İhtarname örneğini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Noter Fesih İhtarname Örneği
Aşağından alacak işçi noter İhtarname örneğini word ve pdf formatında indirebilirsiniz.
Evraklar