İdari para cezası itiraz dilekçe örneği, idari para cezası alan kişilerin yazdıkları bir dilekçe türü olmaktadır. İdari para cezaları, idari düzene aykırı olunması nedeni ile direk olarak idari mercilerce verilen bir yaptırım kararı olmaktadır. Yaptırım olarak belirli bir miktar paranın zorla alınmasını içermektedir. Ceza niteliği taşıyan bu kararlar, yargı organına başvurulmadan idarece alınarak uygulanmaktadır. İdari olan mercilerin bu cezaya hükmedebilmesi, yasada açık şekilde izin verilmesine ve yaptırımı uygulama yetkisinin idareye verilmiş olmasına bağlı olmaktadır. Aksi durumda bünyesinde hukuka aykırılıklar barındırmaktadır ve hukuka aykırılık barındıran idari para cezaları işlemlerinin de iptali söz konusu olmaktadır.
İdari Para Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği
İdari para cezası itiraz dilekçesi örneği, corona süresinde olan sokağa çıkma yasakları ve maske takma zorunluluğu gibi durumlarda ceza alan kişilerin cezanın haksız olduğu düşüncesi ile itiraz etmeleri adına yazdıkları bir dilekçe olmaktadır.
Corona virüs salgını ile devlet tarafından bazı önlemler ve kısıtlamalar getirilerek insanların sağlığının korunması amaçlanmaktadır. Bu kısıtlamalarda da insanların uymaları adına caydırıcı cezalar konulmaktadır. Kısıtlamalara uymayan kişilere idari para cezaları verilerek tedbirli davranılmaya insanlar yönlendirilmektedir.
Salgın nedeni ile uygulanan bir sokağa çıkma yasağında dışarda bulunan kişinin haklı bir gerekçesi olması durumunda, sokağa çıkma izni olmaması ile de almış olduğu idari cezaya itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Bir sağlık problemi için ani olarak dışarı çıkması gereken kişi izin belgesi olmadığı için idari ceza alsa bile durumu kanıtladığı zaman cezasını iptal ettirebilmektedir. İtiraz için dilekçe yazan kişi ilgili kuruma dilekçesini vererek cezasının iptalini istemektedir.
İdari Para Cezalarına İtiraz Nereye Yapılır?
İdari para cezalarına itiraz nereye yapılır sorusunu, idari para cezası alan kişiler sormaktadır. İdari para cezaları genel olarak,
- Emre aykırı davranış
- Dilencilik
- Kumar oynama
- Sarhoşluk
- Gürültü
- İşgal
- Çevreyi kirletme
kabahatlerini işleyen kişilere verilmektedir. Cezaya itiraz etmek isteyen kişiler ise genel itiraz yolu ile bunu yapabilmektedir. İtiraz mercii Sulh Ceza Mahkemeleri olmaktadır. İdari para cezasının haricide bir yaptırım olması durumunda da ilgili mercii İdare Mahkemesi olmaktadır.
Sokağa Çıkma Yasağı Cezası İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir?
Sokağa çıkma yasağı cezası itiraz dilekçesi nereye verilir sorusuna Sulh Ceza Hâkimliğine yanıtı verilmektedir. Ceza alan kişiler itiraz etme süreleri içerisinde aldıkları ceza için Sulh Ceza Hâkimliğine itirazlarını yapabilmektedir. Cezanın tebliğinden itibaren kişiler on beş gün içerisinde cezaya itiraz edebilmektedir. Alınan cezaya itiraz süresi içerisinde itiraz etmeyen kişilerin kararları kesinleşmiş olmaktadır.
Evraklar