İdarenin hukuka aykırı işlemlerine ve eylemlerine karşı açılan davalara bakmakla sorumlu olan mahkeme idare mahkemesidir. İdari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesi olma özelliği taşır ve kanunla açıkça yetki verilmediğinde diğer mahkemelerin idari davalarına bakmaya yetkisi yoktur. İdare mahkemelerinin kural olarak yazılı yargılama usulleri vardır ve yargılamada inceleme evrak üzerinden yapılır. İdare mahkemesi dilekçeleri ile açılan davalarda gereken bilgi ve belgeler mahkeme tarafından talep edilebilir.
İdare Mahkemesinin Görevli Olduğu Davalar
İdare mahkemesi vergi mahkemelerinin görevine giren davalar ve ilk derece Danıştay’da çözümlenecek olan davalar dışındaki tüm idari davalara bakmakla görevlidir. Bunlar;
- İptal davaları,
- Tam yargı davaları,
- Kamu hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden dolayı tarafların arasında çıkan uyuşmazlıklar,
- Kanunlarda açıkça belirtilen idare mahkemesinin görevlendirildiği davalardır.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
İdare Mahkemesi Dilekçesi ile İstinaf ve Başvurusu
İdare mahkemesi dilekçesi ile verilen kararlara karşı istinaf başvurusunda bulunulabilir. Temyizin şekil ve usullerine tabi olan istinaf, kararlara karşı yapılan başvurulardır ve idare mahkemesi dilekçe örneği içerisinde bulunan hitap ve isteklere bağlı olmadan dosyalara bölge idare mahkemesi bakar.
Bölge idare mahkemesinin bazı kararlarında temyiz kanun yoluna da başvurulabilir. Bunun için kararın tebliğinden itibaren en geç 30 gün içerisinde dilekçe verilmelidir.
Temyiz edilebilecek davalar;
- Düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları,
- 100 bin TL’nin üzerindeki tam yargı davaları,
- İdari işlemler hakkında açılan davalar,
- Bir meslekten ya da kamu görevinden çıkarılma sonucunu doğuran işlemlere karşı açılan iptal davaları,
- Bir ticari faaliyetin icrasını süresiz ya da 30 gün süreyle engelleyen işlemlere karşı açılan iptal davaları,
- İmar planları ve parselasyon işlemlerinden kaynaklanan davalardır.

İdare mahkemesi genel görevli mahkemedir ve görev alanları kanunla belli edilmiştir. Özel görevli idari yargı mercilerinin görev alanı dışında olan idari uyuşmazlıklara da idare mahkemesi tarafından bakılır. İdare mahkemesi özellikle iptal ve tam yargı davalarına bakar. Bu davalar mağduriyete yol açabilir ve bu sebeple idare mahkemesi dilekçesi örneği doldurulurken idari dava avukatından yardım alınmalı, başvuru doğru şekilde yapılmalıdır.