İcradan araba nasıl alınır; İcradan araba isteyenlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bu yazımızında konu alacağız. Haciz yoluyla kişi veya kurumlardan borçlarından dolayı alınmış araçlar ihaleye çıkartılarak satılmaktadır. Bankalarda aynı şekilde borçlarını tahsil edemeyenlerin araçlarını banka hacizli araç satışı sitemine dahil ederek borcunu tahsil etmektedir. İhale sürecine icradan araç nasıl satın alınır, yapılması gerekenler ve satın almak için şartlar evrakları sizler için araştırdık.
İcralık Araba Alınır mı?
İcralık araba almak herhangi bir şahıstan değil devlet kurumundan yapılan bir alışveriş olduğu için güvenilir bir araba alma yöntemidir. İcralık araba almak konusunda geçmişten beri süregelen asılsız haberler olsa da gerekli şartları sağlayan herkes bu araçlara teklif verebilir ve güvenli bir şekilde satın alabilir.
İcra ile devlet tarafından alıkonulan arabalar belirli otoparklara çekilerek muhafaza edilmektedir. Yetkililer tarafında araç için açık artırma konusunda onay verildiği takdirde bilirkişi tarafından ekspertizi yapılarak raporları tutulmaktadır. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra arabalar e-uyap sistemi üzerinden açık artırmaya çıkarılmakta ve açık artırım başlangıç fiyatı belirlenmektedir. Açık artırıma sunulan aracın piyasa değeri belirlendikten sonra bu bedel üzerinden belli bir oranda teminat bedeli hesaplanmaktadır.
İcradan Araba Alma Şartları Nelerdir
- İcradan araba satın alabilmek için T.C. vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmak gereklidir,
- Bununla birlikte kişinin ihale teminatını yatırması ve ihale katılım formunu da doldurması gerekmektedir.

İcradan Araba Nasıl Alınır
İcralık arabaları almak için ilanlarda belirtilen yer, tarih ve saatte orada bulunarak şahsen açık artırmaya katılabileceğiniz gibi e-uyap sistemi üzerinden de açık artırma için teklifte bulunabilirsiniz. Açık artırma ihalesine katılım sağlayabilmek için e-uyap sistemi üzerinde üyelik kaydı oluşturarak satın almak istediğiniz araç için teminat bedelini banka üzerinden online yatırmalı, şahsen katılım sağlıyorsanız elden teslim tutanağı karşılığında ödemeniz gerekmektedir. Bu iki yöntem haricinde ihaleye katılım gerçekleştirilmemektedir. Bu uygulamanın sebebi ciddi alıcı olup olmadığınızı anlamak içindir. Açıkçası bu uygulama ile her önüne gelen kişinin rastgele teklif vermesini önlemek amaçlanmaktadır. Açık artırma usulünce yapılır ve en yüksek teklifi sunan kişi aracı alma hakkı kazanmış olur. Ayrıca açık artırma öncesi belirlenen fiyat üzerine çıkılamazsa ihale kurulu ihaleyi iptal edebilmektedir.
Açık artırma ihalesi sonrasında aracı alan kişi dışında kalan kişiler yatırdıkları teminat bedelini anında geri iade alabilmektedirler. Açık artırmayı kazanan kişinin teminat bedeli ise geri iade edilmez, alacağı araç bedeli üzerinden düşürülür. Daha sonra ihaleyi kazanan kişi resmi işlemleri gerçekleştirmeli ve kalan fiyat bedelini ödeyerek belirlenmiş olan iş günleri içerisinde aracı teslim almalıdır. Belirlenmiş tarihler içerisinde teminat bedeli dışında kalan parayı ödemeyen kişilerin teminatlarına da el konularak aracı alabilme hakları feshedilmiş olur.
- İcra Dava Dosyası Nasıl Kapatılır? Toplu Kapatma işlemi için yapılması gerekenler nedir?
İcradan Araba Almak İçin Bilinmesi Gerekenler
- Aracın satın alınmak istendiği icra müdürlüğü tarafından ilan edilen dosya numarasını kaydedin,
- İhale şartnamesini detaylı olarak inceleyin,
- Şartname üzerinde yazan istenilen belgeleri temin edin,
- Almak istediğiniz araç için belirlenmiş teminat miktarını hazırlayın,
- İhaleye katılmadan önce araç için yazılmış raporları okuyun ve mümkünse aracı otoparka giderek gözlemleyin,
- Açık artırma usulü ihaleler olduğu için diğer teklif verenlerin tekliflerini gözden geçirin,
- Almak istediğiniz aracın devlete borçlu olup olmadığını kontrol edin,
- Aracı alan kişinin KDV ücretini ödeyeceğini unutmayın.
İcradan Araba Almak Caiz midir?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetvaya göre icralık bir mal eğer piyasa değerinde ya da ona yakın değerde satılıyorsa almak caiz yani uygundur. Ancak icralık mal değerinin çok çok altında satılıyorsa burada borçlunun aczinden yararlanmak söz konusu olacağından caiz olmamaktadır. Ancak icralık malı ucuza almak için bu çizgi aşılıyorsa ve buna bağlı olarak haksızlık doğuyorsa bu durum caiz olmayacaktır.

İcradan Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir
İcralık bir araba satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aracın otopark parasıdır. İcralık araçlar sahiplerini bulana kadar otoparklarda bekletildiği için açık artırmayı kazanıp aracı almaya hak kazanmış kişiler bekletilen süre kadar çıkan otopark ücretini de ödemek durumundadırlar. Bu sebeple kişilerin almak istedikleri araca bakarken bu süreyi kontrol etmeleri ve hesaba katmaları gerekir.
Bunun dışında bilirkişi tarafından hazırlanan raporlar da gözden geçirilmeli hatta araç bizzat otoparka gidilerek kontrol edilmelidir. Araçlar belirlenmiş zaman dilimlerinde gösterilmektedir fakat maalesef test edebilme imkânı bulunmamaktadır.
- Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır ve Kara Listede miyim merak edenler için hazırlandığımız makaleye göz atabilirsiniz.
Bir diğer hususta, bazı icralık araçlara çekici ile el konulduğundan araç sahipleri aracın anahtarını teslim edememelerinden dolayı kapılarının bile açılamamasıdır. Böyle bir aracı alan kişi aracı teslim aldıktan sonra yeni servise giderek yeni anahtar ürettirmek zorundadır. Bu gibi durumların hepsi bilirkişi tarafından düzenlenen raporda gözükmektedir ve bu rapor e-uyap sistemi üzerinden görüntülenebilir ancak aracı kendi gözünüzle görmeniz daha iyi olacaktır.
Bu yazımızda İcradan Araba Nasıl Alınır ve Uyap icralık araba nasıl alınır, sorusunu araştırarak sizler yazdık. Sizde icradan araç almak istiyorsanız ve tüm sorularınızı yorumlardan bizlere iletebilirsiniz.
Evraklar