İcra hukuk mahkemesi, İcra ve İflas Kanunu düzenlemelerinde yer alan ve icra hukukuyla ilgili davalara bakan makamdır. İcra dairelerinin yaptığı işlemlerin kanuna uygunluğunu, şikâyet başvurusu ile inceler. İcra hukuk mahkemesi dilekçeleri ile icra daireleri şikâyet edilebilir.
İcra takibine itirazın iptali ve kaldırılması, şikâyet edilmesi, istirdat gibi durumlarda icra hukuk mahkemesi dilekçesi yazılması gerekir. Kanunda belirtilen görevleri yerine getiren mahkemenin görevleri;
- İtirazlara ilişkin geçici ve kesin kaldırılmaları değerlendirme,
- İhalenin feshiyle ilgili meselelere bakma,
- Gelen şikayetleri inceleme,
- Hacizde ve iflasta sıra cetveline karşı yapılan şikayetleri değerlendirme,
- İcra takibinin iptaline ya da talikine ilişkin karar verme,
- Çek ve senet gibi kambiyo senetleriyle ilgili itirazları değerlendirme,
- İflas idaresi üyeleri seçme ve süreçle ilgili itirazları değerlendirme,
- Konkordatoya ilişkin süreçle ilgili kanunları uygulama olarak sayılabilir.
MAHKEME TÜRÜNE GÖRE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
İcra Hukuk Mahkemesi Dilekçeleri ile Başvuru
İcra hukuk mahkemesi dilekçe örnekleri incelenerek yazılan şikâyet dilekçeleri ile mahkemeye başvuruda bulunulabilir. İcra ve iflas dairesi memurlarının görevlerini kanuna uygun şekilde yerine getirmedikleri hakkında icra hukuk mahkemesi dilekçesi yazılabilir. Başvuru, icra mahkemesine dilekçe ile yapılabildiği gibi sözlü olarak da yapılabilir.
Ödeme emrinin kendisine tebliğ edilmesinden itibaren borçlu, kendi kusurundan kaynaklamayan bir engel nedeniyle borca itiraz edemediyse engelin ortadan kalkmasından itibaren 3 gün içerisinde dilekçe ile iptal talebinde bulunabilir.

Borçlunun borca itiraz etmesi için itirazla ilgili icra hukuk mahkemesi dilekçe örneği incelenmelidir. İtiraz durumunda alacaklı da itirazın kaldırılması için başvuru yapabilir. Borçlunun imzaya itiraz etmesi durumunda alacaklı itirazın geçici olarak kaldırılmasını dilekçe yoluyla talep edebilir.
Sadece dilekçe yoluyla yapılabilen başvuru konularından biri kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takiptir. Bunun için icra hukuk mahkemesine yapılacak başvuru yazılı olmak zorundadır. İcra mahkemesine başvuru için gerekli şartlar somut olaya göre farklılık gösterir. Bazı başvurular sözlü şekilde yapılabilirken görüldüğü gibi bazıları için yazılı olma şartı aranır. Somut olayların her biri kendi içinde farklı prosedür içerir. Bu yüzden icra ceza mahkemesine başvuru yaparken başvuru yolunun doğru olması ve dilekçenin doğru yazılması için hukuki yardım alınmalıdır.