İcra ceza mahkemesinin yetkisinde olan suçlar için icra ceza mahkemesi dilekçeleri ile şikâyette bulunulabiliyor. İcra ceza mahkemesinin baktığı fiillerden dolayı yapılacak şikayetler 3 ay ve 1 yıllık hak düşürücü sürelere tabi tutulur. Suç teşkil eden fiillerin öğrenildiği günden itibaren 3 ay içerisinde şikâyette bulunulmadığı sürece şikâyet hakkı kaybedilir.
İcra iflas suçları uzlaşmaya tabiidir ve yargılanmanın yapılabilmesi için taraflar arasında uzlaşma yapılmalıdır. İcra ceza mahkemesi dilekçesi ile yapılan başvuruların zaman aşımına uğramaması için suçun işlenmesinden itibaren belli bir süre içerisinde dilekçe verilmelidir. Tüm icra iflas suçlarında dava zaman aşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. Davada olduğu gibi cezada da zaman aşımı vardır. Hapis cezasına ilişkin verilen kararın tarihinden itibaren üzerinden 2 yıl geçtiğinde suçlu infaz edilemez.
İcra Ceza Mahkemesinde Nasıl Dava Açılır?
İcra ceza mahkemesinde dava açmak için icra ceza mahkemesi dilekçe örnekleri arasında şikâyet dilekçesi bulunarak doldurulmalıdır. Aynı zamanda şikâyet, sözlü olarak da dile getirilebilir. Şikayetçi olan kişi dilekçede deliller de göstermek zorundadır. Sanık kişinin savunmasından sonra, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunulabilir. Bunun için de icra ceza mahkemesi dilekçe örneği doldurulmalıdır. Mahkemenin duruşma günü belirledikten sonra iki taraf da belirlenen gün ve saatte ceza mahkemesinin huzuruna çıkar veya avukatını gönderir.
İcra Ceza Mahkemesi Hangi Suçlara Bakar? 2023
İcra ceza mahkemelerinin görevli olduğu suçlar İcra İflas Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanuna göre;
- Borçlunun alacaklısını zarara sokmak maksadıyla mevcudunu eksiltme,
- Borçlunun kendisini aciz duruma düşürmesi ya da durumunu ağırlaştırması,
- İflas ve konkordato işlerinde hususi menfaat temin etme,
- Ticari işletmelerde yönetici sorumluluğu,
- Konkordato ya da uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırma yetkilileri hataya düşürme,
- Kiracının işlediği suçlar,
- Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi,
- Müflisin mallarını vermeme,
- Ticareti terk etme,
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunma,
- Taahhüdü ihlal etme,
- Çocuk teslimi emrine muhalefet olma,
- Nafaka ödenmemesi veya nafaka kararına uyulmaması,
- Artırmadan çekilme suçlarına icra ceza mahkemeleri bakmakla görevlidir.
Sayılan tüm suçlar için icra ceza mahkemesi dilekçesi örneği doldurularak şikâyette bulunulabilir. Mahkemenin kendine özgü yargılama hukuku ve görev kuralları vardır ancak ceza muhakemesi genel hukuk ilkeleri kapsamında yapılır.

İcra Ceza Mahkemesi Dilekçeleri
İcra ceza mahkemesi dilekçelerini aşağıdan indirebilirsiniz.
Evraklar
33icarada borcum vardır borcumu tamamen kapatim hala hasabimda bloke var