HTS kaydı nedir ve HTS ne demek, hangi durumlarda arama kayıtları ve baz istasyonu kaydı istenir. HTS kaydı geçmişte yapılan sinyal ya da arama kayıtlarının istihbarat ya da emniyet güçleri tarafından kayıt altına alınması olarak bilinmektedir. Hukuki davalar için incelenmesi büyük önem arz eden bu kayıtlar, sanığın ya da şüpheli sıfatıyla yargılanan kişilerin geçmişte gerçekleştirdiği tüm iletişim kayıtlarını içermektedir.
HTS kayıtları, kişi ya da kişilerin kimi aradığı veya karşılarındaki kişiler ile görüntülü, sesli, yazılı iletişim seçeneklerinden hangisini tercih ettiği hakkında da bilgi sağlamaktadır. HTS kaydı açılımı Historical Traffic Search olup arama trafiği kayıtları ya da arama trafiği tarihçesi olarak çevirisi yapılmaktadır. Kişilerin HTS kayıtları belli şartlar dahilinde talep edilebilmektedir.
HTS Kaydı Nedir?
Büyük bir önem ve titizlikle saklanan HTS kayıtları, kişilerin telefon ile yaptıkları görüşmelerin; arama süresi, arayan, aranan, arama yeri, arama zamanı, sinyalin alındığı baz istasyonu gibi bilgilerini içermektedir. HTS kaydı nedir? şeklinde arama platformlarında yapılan araştırmalar sonucu HTS kayıtlarının özellikle hukuk davaları için büyük öneme sahip olan sinyal kayıtları olduğu görülmüştür. HTS kaydı ne demek ve nasıl alınır.
HTS kayıtlarının raporlanması işleminde; iletişimin karşılıklı değerlendirilmesi, baz istasyonlarının sinyal özellikleri, ulaşılamamış tüm numaraların belirlenmesi, hattın kullanıcısı ile yasal sahibinin farklı olabilme ihtimali, istasyonların harita haline getirilmesi suretiyle konum, zaman, hız gibi teknik bilgiler dikkate alınmaktadır. Bu konu ile ilgili araştırma yapan kişilerce en çok sorulan sorulardan bir diğeri ise HTS kaydı nasıl alınır? sorusudur.
HTS Kaydı Nasıl Alınır?
HTS kaydı ya da HTS raporlarının çıkartılabilmesi için mahkeme izni olması gerekmektedir. Mahkeme tarafından gerekli izinler alındıktan sonra operatörlerden talep edilmektedir. Kişi ya da kişilerin HTS kaydı örneği, belli başlı hukuki şartlar altında savcı ve hakimler tarafından istenebileceği gibi gecikme vs. faktörlerin süreç açısından zorluk teşkil edebileceği durumlarda hukuki şartlar değişkenlik göstermektedir.
HTS Kaydı Örneği
Aşağıdaki görseldeki HTS kayıt örneği operatör firmaları tarafından sağlanan belgelerdir. Kayıtların geç çıkarılabilmesi durumunda yalnızca suç teşkil edebilecek durumun hükümlüsü olan kişi için HTS kaydı isteme gibi durumlara başvurulabilir. HTS kayıtlarında kişilerin görüşmelerine dair teknik detaylar yer almaktadır. Genellikle telefon konuşmaları kaydedilmez ve bilgiler hâkim talebine göre değerlendirmeye alınır.

HTS Kaydı Talep Edilmesi Süreci
HTS kayıtlarının saklanma süreci, kanunda öngörülen sürelere tabiidir. Ceza Muhakemeleri Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda HTS kayıtlarının saklanması hususunda yazan süreler dikkate alınmaktadır. HTS raporları ya da HTS kayıtlarının çıkarılması için de belirli süreler bulunmaktadır. HTS kaydı içeriği ya da kişinin işlemiş olduğu suçun niteliği ve davanın süresine bağlı olacak şekilde 7 ila 30 gün arasında değişiklik göstermekle birlikte çıkartılarak, raporlanmaktadır.
Hangi durumlarda HTS Kaydı Talep Edilmektedir.
- Özel hayatın gizliliği ihlal edildiğinde
- Kasten öldürme
- Cinsel saldırı
- İşkence
- İnsan ticareti
- Parada sahtecilik
- Rüşvet
- İhaleye fesat karıştırma
- Çocukların cinsel istismarı
- Uyarıcı madde imal edilmesi ve ticareti
- Nitelikli hırsızlık
- Fuhuş
- Malvarlığı değerlerini aklama davası
- Devlet birliği ve bütünlüğüne karşı işlenen suçlar
- Devlet sırlarına karşı casusluk suçları
- Anayasal düzen işleyişine karşı işlenen suçlar
- Bankalar kanunu maddelerine göre zimmet suçu
- Adli Sicil Kaydının Silinmesi ilgili makalemize göz atabilirsiniz.
Yukarıda sayılan durumlar meydana geldiğinde HTS kaydı talep edilmektedir. Bu yazımızda HTS kaydı nedir ve HTS ne demek sorusunu cevaplandırdık, hukuk makalelerimiz için hukuk kategorimize göz atabilirsiniz.
Evraklar