Harç hesaplama yaşanan uyuşmazlık konusunda açılan davalar için ödenecek ücretin hesaplanması işlemine verilen isimdir. Dava konuları çok çeşitli olabileceğinden dolayı dava ücretleri de değişkenlik gösteren konular arasında yer alır. Genel itibariyle iki kişi arasında açılan davaların dava ücreti önceden belli olur. Ancak bu davalar şirketler arasında meydana gelirse harç hesaplama işlemi biraz karışabilir.
Harç Hesaplama Nasıl Yapılır?
Davaların konularına göre harç hesaplama işlemi de kendi içerisinde farklı dallara ayrılır. Bu işlem maktu ve nispi harç hesaplama olarak 2’ye ayrılır. Açılan davalarda karar ve ilam harcı maktu ise ücretin tamamının ödenmesi gerekirken, nispi de ise dörtte biri şeklinde belirlenen ücretler dava açılırken davacı tarafından peşin olarak ödenmesi gerekir.
Haklarını aramak için mahkemelik olan insanlardan tutun tüm yargı sistemlerine başvuran kişiler dava harcı nasıl hesaplanır şeklinde sorular sormakta ve bu sorularına yanıt bulabilmek için araştırmalar yapmaktadır. Yazımızda davalarda harç hesaplama usullerinden bahsederek sizlerin bilgilenmesini sağlayacağız.
Dava Harç Hesaplama
Peşin olarak dörtte bir şeklinde ödemesi kararlaştırılan nispi karar harcı, dava dilekçesinde yer alan değer baz alınarak hesaplanır. Mahkemenin, davacının dilekçede belirtmiş olduğu hakkın değeri ile niteliğini araştırması gerekir. Mahkeme harç hesaplama işlemlerini gerçekleştirirken maktu harca tabi iş yaptığını söyleyen davacının söylemi ile yetinmeyerek araştırma yapmakla yükümlü olduğu bilir. Davanın konusu doğru bir şekilde tanımlanıp harç ödendikten sonra dava işlemi görülür.
Harç hesaplamayla ilgili makalelerimize göz atabilirsiniz.
İcra Harç Hesaplama
İcra harç hesaplama işlemi nasıl yapılır. Davalarda alınması gereken harç, davanın açılması sırasında noksan şekilde ödendiyse bu noksanlığın sonradan tespit edilmesi halinde karar ve ilam harcı tamamlanmadığı sürece davaya devam olunup müteakip işlemler yapılamayacaktır. Yargılama esnasında, davaya konu değerin dilekçede belirtilenden daha fazla olduğu anlaşılır ya da mahkemece tespit edilirse, yalnızca o oturuma devam edilir. Bir sonraki oturuma kadar noksan olan değer üzerinden dava harcı tamamlanması istenir.

Peşin Harç Hesaplama
Dava harçları kanunlar çerçevesinde belirlenen tutarlar üzerinden ödeme işlemine tabidir. Bu nedenle dava harç ücreti 68.31’inin dörtte biri olacak şekilde hesaplanarak tahsil edilir. Peşin harç hesaplama işlemi şu şekilde yapılır;
Örneğin/ 10.000 TL tutarında bir dava açıldığı düşünüldüğünde yatırılması gereken dava harcı, 10.000 x 68.31/4000= 170,77 TL olarak belirlenir.
Bu hesaplamadan anlaşılacağı üzere düşük tutarlarda açılan bir davanın dava harcı daha düşük olarak hesaplanacaktır.
Harç hesaplama işlemleri bazı durumlarda oldukça karmaşık bir duruma gelir. Özellikle açılan davanın tutarı bol sıfırlı tutarlar olduğunda hesaplar karışabilir. Bu aşamada internette kurulan hesaplama siteleri dava ücretlerinin hesaplanması işlemlerinde sizlere büyük kolaylıklar sağlar.
Evraklar