Yapılandırılmış GSS Borçları Ödenmediğinde Ne Olur?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) temel amacı Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşların sağlık haklarından faydalanmalarını sağlamaktır. Ülkemizde yaşayan ve 18 yaşını dolduran bütün bireyler GSS’ ye başvurabilmektedir.
Geçtiğimiz günlerde birçok vatandaşa Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının bulunduğuna ve ödenmesi gerektiğine dair tebligat ya da mesaj gelmeye başladı. Mesaj gelmeyen vatandaşlar ise e – Devlet sistemi üzerinden GSS prim borcu bulunup bulunmadığını kontrol ettiğinde, borçlarının bulunduğunu görmüştür.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan vatandaşlar, yapılandırma yapılmasına rağmen borçlarını ödemezler ise prim almaları mümkün değildir. Aynı zamanda GSS borcu ödenmediği sürece, her ay faiz ekleneceği için ödenecek miktar artacaktır. Borcu bulunan kişi, GSS kapsamında olmaya devam ettikçe faiz eklenmesi de devam edecektir. Eğer birey yeni bir işe girip o işte sigortalı olur ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) sona erecektir.
Borçlarını ödemeyen vatandaşlar için sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), haciz ya da icra yoluna başvurabilir.

GSS Borcu Çıkmasının Sebebi Nedir?
Ülkemizde 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile istisnalar dışarıda tutularak Genel Sağlık Sigortası (GSS) Türkiye’de yaşayan, 18 yaşını doldurmuş olup ve sigortası ya da emekli maaşı bulunmayan tüm vatandaşlar için zorunlu olmuştur. Vatandaşlar 18 yaşını geçtiklerinde sigortaları ya da herhangi bir sağlık yardımı alamadıkları durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığı ile otomatik olarak GSS’ li olmaktadır.
Genel Sağlık Sigortası başladığı tarih itibari ile sigorta başlayan şahıs için her ay GSS primi geçerli olmaktadır. Bu kişi ay sonunda GSS primlerini ödemediği takdirde, borçlarına gecikme faizi eklenmektedir. GSS tanımlanan kişi herhangi bir işte çalışıp, düzenli sigortası olmaya başlayana kadar bu kapsamda sayılacaktır. GSS kapsamında olan vatandaşın bu süre boyunca herhangi bir sağlık hizmetinden faydalanıp, faydalanmaması ile borçlu olmasını değiştirmeyecektir.
GSS Borcu Bulunanlar Sağlık Hizmetlerinden Faydalanabilir mi?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için, borçlarının iki aydan daha fazla olmaması gerekmektedir. Yani GSS prim borcu 60 günü geçmemiş olan vatandaşlar sağlık yardımları alabilmektedir. Aynı zamanda borcu bulunan vatandaşın sağlık hizmetinden faydalanması için gelir testi yaptırması gerekmektedir. Vatandaşın aylık gelir miktarı 6 yüz 76 TL’ den fazla değil ise sağlık haklarını kullanabilmektedir.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borcu Çıkanlar Ne Yapabilir?
Genel Sağlık sigortası borcu çıkan ve borçlarına itiraz etmek isteyen vatandaşların başvurabileceği bazı kurumlar bulunmaktadır. Vatandaşlar GSS borçlarının bulunması durumunda;
Gelir testi başvurusu yapabilmektedir.
Borçlarını daha kolay bir şekilde taksitli olarak ödeme imkânları bulunmaktadır.
İkamet ettikleri bölgede ki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüklerine itiraz etme hakkına sahiplerdir.
Gelir testi başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYD) üzerinden yapılmaktadır. Vatandaşların gelir testi başvuruları yalnızca kendilerini kapsamaktadır. Yani kişi ile birlikte aynı evde yaşayan diğer aile bireyleri test kapsamına girmemektedir.
Evraklar