Türk kelimesini Göktürkçe ’de yazmak için bu alfabeye hakim olunması gerekir. Yazılış şekli en kabul gören halini yazımızın sonunda sizler için paylaştık. Bu yazımın ise asıl okunuş şekli “Türük” olarak yapılır. Bilge Kağan Anıtı başta olarak Orhun anıtlarında da Türk adında bir yazıma yer verilmiştir. Aynı yazıtlarda Türk ismi farklı Göktürkçe şeklinde yazılabilmektedir. Türk yazısının yazılışı Göktürkçe’ye merakı olan bireylerin ilgi duyduğu bir konudur. Genel olarak, Göktürkçe öğrenen ve hakim olan bireyler Türk yazısını da rahatlıkla yazabilirler.
Hüseyin Namık Orkun ise bu durumu ele alırken, “Türk Sözünün Aslı” eserinde bazı değerlendirmeler yapmıştır. Orkun’un yaptığı tespitlerde ilk başlarda Türük şeklinde telaffuzun olduğu belirtilmiştir. Ancak Türk adı zaman içinde tek heceli bir hale gelerek Türk şeklini almıştır. Göktürk yazıtlarında bu ikili durum sebebiyle yazılış şekli de değişkenlik göstermektedir.

Fynh şekilli olarak Göktürkçe Türk kopyalayabilirsiniz.
Göktürkçe Türk Yazısı Neden İki Şekilde Yazılır?
Göktürkçe meraklısı tarafından yönlendirilen bir konudur. Genel olarak yazılış şeklinin iki türlü olduğunu üst yazıda belirtmiştik. Bu durumun ise bir takım sebepleri vardır. Göktürkçede Türk yazısının yazılışının iki şekilde olmasının nedenlerinin başında bu yazıtlarda ikilik olması yer alır. Çünkü Göktürkçe ‘de Türk yazısı okunuş olarak Türük şeklinde olmaktadır. Bu ikili durum sebebiyle iki şekilde Türk yazısının yazılımı mümkün olmuştur. İki türlü de yazılan Türk yazısının doğruluğu çoğu meraklı tarafından yönlendirilen sorular arasındadır.
Bu yazının iki şekilde de yazılmasının asıl nedenleri arasında aşağıdaki sıralamaları yapabiliriz:
- Türk adının farklı şekillerde geçmesi adının değişik şekilde yazılmasına neden olur.
- Türk adı Orhun Yazıtlarında iki türlü şekilde geçer.
- Yazıtları yazan Yollug Tigin, Göktürk yazısına hakim olmadığı için Türk yazısının yazış şekilleri değişkenlik göstermiştir.
- Göktürkçenin imlasının bir kelimeyi iki kez yazmaya olanak tanıması
Bu gibi faktörler, Türk kelimesinin farklı şekillerde yazılma nedenleri arasında yerini alır. Bu nedenlerden kaynaklı olarak Türk kelimesini farklı Göktürk yazım şekilleriyle görebilmeniz mümkündür.
Göktürkçe Türk Yazısı Hangi Şekillerde Geçmektedir?
Türk yazısının hangi şekillerde geçtiği de merak edilen bir konudur. Türk yazısı, Göktürk Alfabesinin yapısından kaynaklı olarak değişkenlik göstererek yazılır. Türk adının eski çağlarda Türük olarak geçtiğini söyleyebiliriz. Bu durumda ise yazılış şeklinin de farklı olduğunu söylemek mümkündür. Türük yazısı günümüze kadar gelirken, Türk olarak ulaşmıştır. Ancak farklı telaffuzlarla da Türk yazısının yazılışı mümkündür.
Türk yazısı aşağıdaki şekillerde Göktürkçe ‘de geçmektedir. Bu yazım şekillerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Türük
- Türe
- Törü
Yukarıdaki sıralanan Türk yazısının okunuş şekillerine bağlı olarak yazılışları da farklılık gösterir. Türük biçiminde yazılan yazının yanı sıra, Göktürkler, türe (türemek) olarak da bu sözcüğü kullanırlardı. Bunun yanı sıra, törü (türe) olarak da Türk adı isimlendirilmekteydi. Türük adını kullanış şeklinin değişkenlik göstermesi, yazılışının da farklılaşmasına neden olur. Bu kısaltmaların Göktürkler zamanında başladığını ve bu zamana gelene kadar Türk halini aldığını da söyleyebiliriz.

Göktürkçe Türk Yazısı Anlamları Nelerdir?
Türk yazısının tam olarak anlamları da merak edilen konular arasında yerini alır. Türk yazısı, günümüzde bu haliyle adlandırılsa da o dönemler farklı şekillerle de isimlendiriliyordu. Aynı zamanda, bu isimlerin farklı anlamları da bulunmaktaydı. Göktürkçe Türk yazısı nasıl yazılır? Sorusuna Türk yazısının anlamlarıyla da yanıt verebiliriz. Çünkü Göktürk Orhun kitabelerinde Türük olarak geçen Türk ismi, türemek anlamını ifade ediyordu. Aynı zamanda, türe (yani türemek) anlamında da kullanıldığını söyleyebiliriz. Türklerin gelenek ve göreneklerinden kaynaklı olarak törü (töre) şeklinde de isimlendirildiğini söylemek mümkündür.

Türk Yazısı
Göktürkçe Türk yazısı Fynh Nasıl Yazılır ve Göktürkçe Türklük yazısı kopyalamak için çift tıklayınız. Törü ise Türklerin geleneklerine ve göreneklerine önem vermelerinden kaynaklı olarak verilen bir isimdir. Aslında çoğu terim birbirine benzeyerek ortaya çıkmıştır. Türük, törü, türe ve benzeri kökler, Türklerin türeyen bir ırk olduğu için isimlendirilmiştir. Genel olarak nizam sahibi töreli ve benzeri terimler de Türkler için sık kullanılan terimler arasındadır. Ancak Göktürkçe de sık sık sıraladığımız isimlere Türkler için yer verilmiştir.
Göktürkçe Çevirici için http://www.tamga.org/2016/01/web-tabanl-gokturkce-cevirici-e.html sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Evraklar