Fikri ve sınai haklar hukuk mahkemeleri; patent haklarının, endüstriyel tasarımların, coğrafi işaretlerin ve markaların korunmasına ilişkin davalara bakar. Aynı zamanda Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile düzenlenen hukuki ilişkilerden doğan tüm davalara bakmakla görevlidir. Bu tür uyuşmazlıklarla en çok karşılaşılan yerin İstanbul olması sebebiyle Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri en çok İstanbul’da vardır. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile düzenlenen suçlarla ilgili yargılama yapmak için Adalet Bakanlığı tarafından Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kurulmuştur. Bu mahkemeye bağlı ceza mahkemeleri de bu suçlar hakkındaki davalardan görevlidir. Bu mahkemelere fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi dilekçesi ile başvuruda bulunulabilir.
Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar?
Fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi dilekçe örnekleri dava konusuna göre farklılık gösterir. Dilekçe doldurulmadan önce mahkemenin görev alanındaki davalara bakılmalıdır. Bu davalar;
- Patent, marka ve telif hakkı ihlalleri,
- Ticari sırların çalınması ve haksız ticari uygulamalar,
- Teknoloji lisanslamada telif hakları, ticari sırlar ve haksız rekabet,
- Şirket satın alımlarında veya devirlerinde fikri mülkiyet ihlalidir.

Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Dilekçesi ile Başvuru
Fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi dilekçeleri doldurularak her türlü patent, marka ve telif hakkı ihlalleri hakkında dava açılabilir. Eser sahibinin izni olmadan eserin umuma arz edilmesi ve yayımlanması, başkasına ait bir eserin kendi eseri olarak ad koyulması, kaynak göstermeden paylaşım yapma veya yanıltıcı, eksik kaynak gösterme, alenileşmiş eserlerin muhtevası, tanınmış kişilerin adının kullanılarak eserlerin çoğaltılması, dağıtılması ve yayımlanması gibi konularda fikri ve sınai haklar mahkemesi dilekçe örnekleri vardır ve bunlara bakılarak dilekçe yoluyla dava açılabilir.
Fikri ve sınai haklar hukuk mahkemelerinin görevi kapsamındaki suçlarda etkin pişmanlık ceza indirimi de bulunur. Etkin pişmanlık, işlenen suçtan suçlunun pişman olması ve meydana gelen olumsuzlukların giderilmesi koşuluyla uygulanır. Hukuka aykırı şekilde yayımlanan veya çoğaltılan eserleri satın alan kişilerin bulunarak onlardan geri alınması bu koşulun sağlanmasına örnektir.