Fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi, özel mahkemedir ve ceza miktarına ve suçun vasfına bakmaksızın 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gözetilerek tüm suçlarla ilgili yargılama yapar. Mahkemeye şikâyet hakkı vardır ve failin veya fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi dilekçeleri yazılarak itiraz edilmelidir. Mağdur olan eser sahibi veya telif hakkına sahip kuruluş şikâyet talebinde bulunmadıkça suçlularla ilgili soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Yapılacak olan şikâyetin kabul edilmesi için hak sahibinin veya üyesi olduğu meslek birliklerinin haklarını kanıtlar nitelikteki belgeler ve diğer deliller fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi dilekçesi içerisinde yer almalıdır. Şikâyet süresi içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığına bu delillerin verilmemesi durumunda kovuşturma yapılmaz.
Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi Hangi Suçlara Bakar?
Mahkemenin bakacağı suçlar hakkında dava açmak istenildiğinde fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi dilekçe örnekleri incelenerek başvuruda bulunulmalıdır. Yanlış şekilde yazılan dilekçeler ile yapılan başvurular kabul edilmez. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda belirtilen suçlar fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi tarafından görülür. Bu suçlara bakıldığında;
- Eser sahibi kişinin izni olmadan eserin umuma arz edilmesi ve yayınlanması,
- Başka birine ait eserin kendi eser olarak ad koyulması suçu,
- Kaynak göstermeme ya da yanıltıcı, eksik kaynak gösterme,
- Bilinen bir eserin muhtevası hakkında kamuoyuna açıklama yapma,
- Tanınmış birinin adını kullanarak eser çoğaltma, dağıtma ve yayımlama,
- Bilgisayar programlarıyla ilgili fikri mülkiyet suçlarıdır.

Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi Kararlarına İtiraz
Fikri ve sınai haklar ceza mahkemelerinin verdikleri kararlara karşı itiraz kanun yolu açıktır. Kararın tebliğinden sonra 7 gün içerisinde yazılacak fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi dilekçesi ile itiraz talebinde bulunulabilir.
Ceza davası yargılaması sebebiyle verilen kararların bazılarında istinaf kanun yolu kapalıdır ve verilen bu kararlar kesin hüküm niteliği taşır. Bunlar; 3000 TL ve altındaki adli para cezasına ilişkin hükümler ve üst sınırı 500 günü geçmemiş olan adli para cezası gerektiren suçlar için verilen beraat kararlarıdır. Bu kararlar kesin hüküm niteliğindedir ve istinaf başvurusu yapılmaz.