Fakirlik maaşı başvuru nasıl yapılır. Muhtaç ve ihtiyaç sahibi aileler için Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ayni ve nakdi olarak yardımlar yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakfı (SYDV) ve Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) aracılığı ile belirlenmiş olan şartlara uygunluk sağlayan muhtaç ailelere yardım yapılabilmektedir. İhtiyaç sahibi vatandaşların yararlanabileceği yardımlar:
- Maddi yardımlar
- Gıda yardımları
- Yakacak yardımları
- Giyecek yardımı
- Barınma yardımları
Eğitim yardımları gibi, muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan yardımlardır.
Bu yardımlardan yararlanmak isteyen vatandaşların öncelikli olarak Muhtaçlık Belgesi alması gerekmektedir. Muhtaçlık Belgesi, vatandaşların oturdukları yerin muhtarlıklarından verilebilmektedir. Yardım almak isteyen vatandaşlar muhtaçlık belgeleri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) ya da Vakıflar Genel Müdürlüğüne (VGM) yarım başvurusunda bulunabilmektedir. Ayrıca muhtaç belgesine sahip olan vatandaşlar, devlet hastanelerinde verilen sağlık hizmetlerinden para ödemeden faydalanabilmektedir.
2020 yılında muhtaçlık belgesine sahip olan vatandaşlara ödenen aylık yardım miktarı 9 yüz 14 TL’dir. Muhtaç vatandaşlar için ödenmesine karar verilen aylık tutar, kişilerin kendi isimleri üzerine açılan Ziraat Bankası hesaplarına ya da PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Fakirlik maaşı başvuru nasıl yapılır.
Fakirlik yardımlarından yararlanmak isteyen vatandaşlar ayrıca, ikamet ettikleri illerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) adı altında hizmet veren kurumlara başvuru yaparak yardımlardan faydalanabilmektedir.
Barınma Yardımı Nasıl Alınır ?
Fakir ve yardıma muhtaç olan vatandaşlar için yapılan barındırma yardımında, başvuru yapan ailenin barındığı yerin sağlıksız ve içinde barınılamayacak kadar eski olması durumunda vatandaşlar bu yardımdan faydalanabilmektedir. Barınma yardımı ayni ve nakdi olarak gerçekleştirilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının barınma yardımı yapmasında ki temel sebep, ailelerin daha sağlıklı ve yaşanabilir bir ortamda hayatlarını devam ettirmelerini sağlamaktır. Barınma yardımı başvurusunda bulunmuş olan ailenin toplam aylık gelir miktarının, asgari ücretin üçte birinden fazla olmaması gerekmektedir. Fakirlik maaşı başvuru nasıl yapılır.
Gıda Yardımı Başvurusu
Yardıma muhtaç olan vatandaşlar başvuru yapmaları halinde gıda yardımları alabilmektedir. Yardımı alabilmek için muhtaç olan ailenin bir ayda aldıkları maaşların toplamının güncel asgari ücret tutarının üçte birinden daha az olması gerekmektedir. Şartları sağlayan ailelere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda gıda yardımları yapılmaktadır. Fakirlik yardımı maaşı nasıl yapılır.
Yakacak Yardımı Başvurusu
Fakir ve muhtaç aileler için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yakacak yardımı yapılmaktadır. Fakir ailelerin kış mevsiminde yaktıkları kömür ihtiyaçlarını karşılamak için, yardım yapılan her aileye minimum beş yüz kilogram kömür verilmektedir. Yakacak yardımından yararlanmak isteyen ailelerinse yukarıdaki yardımlarda olduğu gibi aylık gelir miktarlarının toplamının asgari ücretin üçte birinden az olması gerekmektedir.
Eğitim Gereçleri Yardımı
Muhtaç ve fakir ailelerin çocukları için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından eğitim gereçleri yardımları yapılmaktadır. Eğitim gereçleri yardımı ile muhtaç ailelerin çocuklarına okul forması, giysi, ayakkabı, çanta ve kırtasiye malzemeleri yardımı yapılarak çocukların temek okul ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olunmaktadır. Eğitim gereçleri yardımı almak isteyen ailelerin aylık toplam gelirlerinin asgari ücret miktarının üçte birinden az olması gerekmektedir. Yardım başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) üzerinden yapılmaktadır.
Şartlı Eğitim Yardımları
Çocuklarına maddi zorluklar nedeni ile eğitim aldıramayan ya da okula gönderemeyen aileler için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) şartlı eğitim yardımları yapılmaktadır. Bu yardımdan yararlanmak isteyen ailelerin çocuklarına eğitim – öğretim aldırmaya devam etme zorunlulukları bulunmaktadır. Şartlı eğitim yardımı ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için geçerlidir. İlkokulda okuyan erkek çocuklara aylık otuz beş TL, kız çocuklara ise aylık kırk TL verilmektedir. Ortaokulda okuyan erkek çocuklara aylık elli TL, ortaokulda okuyan kız çocuklara ise aylık altmış TL verilmektedir.
Şartlı eğitim yardımı alan vatandaşların yardımları Ziraat Bankası şubeleri ya da PTT şubeleri üzerinden yardım alan çocuğun velisi adına yatırılmaktadır.
Korona virüs salgını nedeni ile geçtiğimiz günlerde şartlı eğitim yardımlarının ücretleri değiştirilmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan karara göre, şartlı eğitim yardımı alan kız çocukları için aylık yetmiş beş TL, erkek çocukları için ise aylık altmış TL yardım yapılacak olarak değiştirilmiştir. Fakirlik maaşı başvuru nasıl yapılır.
Ayrıca muhtaç ve fakir ailelerin çocukları başka eğitim yardımları da yapılmaktadır. Bu yardımlar:
- Öğrencilere ücretsiz kitap yardımları
- Öğrencilerin barınma ve taşıma ihtiyaçlarının karşılanması
- Öğrencilere öğle yemeği yardımı
Evraklar
Maddi durumum iyi değil ondan başvuru yapıyorum yardım edilmesini istiyorum ihtiyacım var
Hayırlı günler ben kiracıyım benim bağırsak hastalığı var iki kere de ameliyat oldum şu anda da yine sorun var bağırsak hastalığım var yani kiracıyız eşimin saat çalıştı Bir iş de yok kira parası faturalar benim tedavim çok zor durumda yetişemiyoruz hepsiyle yetişemiyor işim doğru düzgün zaten çalışsa çalışamıyor sabit bir işi yok çünkü çok zor durumdayız Allah için bize yardım edilsin
Merhaba ben giyim yardımı içi başvurdum ve erzak yardımı istiyurum maddi durumu yuk kiracıyım kiram cuk iki tane cucuk larım var masrafları yetmiyor zur geciniyuruz yardım bekliyor um sizden eşim hasta belfıtık cıkmış fizik tedavi oluyur sigurta Yok eşim günlük calışıyur du şimdi hasta belfıtık cıkmış sizden yardım bekliyorom hayır lı ramazan lar