Fakirlik Maaşı Nedir?
Fakirlik Maaşı Başvurusu yapmadan önce hangi durumlarda verilmektedir. Ekonomik olarak zor durumda olan vatandaşlar için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bireylerin temel ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayabilmeleri ve yaşam kalitelerini artırmak adına fakirlik maaşı (muhtaçlık maaşı) verilmektedir. Maddi durumları geçimlerini sağlamaya yeterli olmayan bireylerin tespit edilmesi sonucunda, bu bireylere fakirlik maaşı bağlanmaktadır.
Fakirlik maaşı dışında ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yardıma muhtaç vatandaşlara, barınma yiyecek ve kömür yardımları da yapılmaktadır. Maddi durumları temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olmayan vatandaşlara verilen fakirlik maaşı ayrıca 18 yaşından küçük olup anne ve babasını kaybetmiş çocuklara ya da en az yüzde 40 engeli olan vatandaşlara da verilmektedir.
Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?
- En az yüzde 40 engeli olanlar,
- 65 yaşını sınırını geçmiş ancak hala emekli olamamış olanlar,
- 18 yaşından küçük olup, anne ve babasını kaybetmiş olan çocuklar ve çocuğa bakacak birinin bulunmaması şartlarından en az birini sağlayan vatandaşlara fakirlik maaşı verilmektedir.
Bu şartların sağlanması durumunda da, fakirlik maaşı almak isteyen kişinin gelirinin yoksulluk sınırının altında olması ve bunun belgelenmesi gerekmektedir.
Fakirlik Maaşı Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
18 yaşını doldurmadan annesi ya da babası ölmüş muhtaç çocuklara ya da yüzde 40 veya yüzde 40’ın üzerinde engelli olan vatandaşlara Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen fakirlik maaşı başvurusunda bulunmak isteyen kişiler için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar:
- Fakirlik maaşı almak isteyen kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.
- Başvuru yapan vatandaşların adına herhangi bir sosyal güvence olmaması gerekmektedir.
- Fakirlik maaşı için başvuru yapan kişinin ailesinin aylık gelir durumu hesaplanmaktadır. Başvuruda bulunan kişinin ailesinde ki kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekmektedir.
- Başvuru yapan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yetim, emekli ya da dul aylığı almıyor olması gerekmektedir.
- Fakir aylığı için başvuru yapan bireyin, gelir getiren taşınır ya da taşınmaz bir mal varlığının bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca başvuru yapan kişinin gelir getiren bir mal varlığı bulunuyor ise, aylık olarak elde ettiği gelirin yönetmelikte belirtilen fakirlik maaşı miktarını geçmemesi gerekmektedir.
- Başvuran kişi eşinden boşanmış ise, aylık olarak nafaka almaması gerekmektedir.
- Başvuruda bulunan mahkeme ya da kanun kararı ile bakım altında olmaması gerekmektedir.
Yukarıdaki şartları sağlayan bireylere, başvuru yapmaları halinde fakirlik maaşı bağlanmaktadır.
Fakirlik Maaşı Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Fakirlik maaşı almak amacı ile başvuruda bulunmak isteyen kişinin bazı evrakları tamamlanması gereklidir. Bu evraklar:
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisi
- Fakirlik maaşı için başvuruda bulunan kişi engelli ise engellik durumunu kanıtlayacak, sağlık kurumları tarafından verilmiş sağlık raporu
- İkametgâh belgesi
- Muhtarlık tarafından verilen muhtaçlık belgesi
- Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından fakirlik maaşı için verilen muhtaç aylığı yetim formu ya da muhtaç aylığı engelli formu
- Fakirlik maaşı için başvuru yapan kişinin muhtaç olup olmadığının kontrollerinin yapılabilmesi için, kişisel rızasının beyanı ve aydınlatma beyanı formu
evraklarını eksiksiz olarak tamamlayan vatandaşlar, fakirlik maaşı başvurusu yapabilmektedir.
Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Fakirlik maaşı için başvuru yapmak isteyen vatandaşların öncelikle yukarıda saydığımız evrakları eksiksiz olarak tamamlamaları gerekmektedir. Bununla birlikte vatandaşların, başvuru formunu da doldurup imzalamaları gerekmektedir. Evraklarını tamamlayıp, başvuru formunu imzalayan vatandaşlar eğer engelli ise, başvuru belgelerinin içine ilgili sağlık kuruluşundan aldıkları engelli raporlarını da ekleyerek ikamet ettikleri bölgede bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğüne kişisel olarak ya da posta göndererek başvuru yapabilmektedir. Fakirlik maaşı başvurusunu internet aracılığı ile yapmak isteyen vatandaşlar e – Devlet sistemi üzerinden başvuru yapabilmektedir.
Fakirlik maaşı başvuruları onaylanan vatandaşlar, maaşlarını her ay düzenli olarak herhangi bir PTT şubesinden ya da herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden alabilmektedir.
2020 Yılında Fakirlik Maaşı Ne Kadar?
Fakirlik maaşı almak için gerekli şartları sağlayan ve evrakları tamamlayan adaylar başvurularının onaylanması durumunda her ay düzenli olarak 915 TL fakirlik maaşı alacaktır. Maaş almaya hak kazanan vatandaşın kendi adına PTT’ den ya da Ziraat Bankası’ndan hesap açılmaktadır. Fakirlik maaşı alacak kişinin her ayın başında belirlenen PTT ya da Ziraat Bankası hesabına maaşı yatırılmaktadır.
Evraklar