Fakirlik belgesi nasıl alınır ve nerelerde kullanılır gibi oldukça önemli olan bu konular, internet ortamından en fazla araştırılan konuların başında geliyor. Fakat konu hakkında yetersiz bilgiler insanların ne yapmaları gerektiği konusunda kendilerinin kafalarında soru işareti bırakıyorlar. Bu yazımızda sizlere fakir olan kişilerin bu belgeye sahip olup ve sonrasında devletin ilgili kurumlarından nasıl yardım alması gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Detaylı şekilde verilen bu bilgileri okumanız ve gereğini yapmanız oldukça kolay olacaktır. Fakirlik belgesi ile devletten yardım almanız oldukça kolay olacak ve almış olduğunuz bu yardımı sürekli olarak almaya devam edeceksiniz. İhtiyacınız gereğince ise kullanmaya başlayacaksınız.
Fakirlik Belgesi Nedir?
Fakirlik belgesi nasıl alınır ve Nerelerde kullanılır; sorusuna net olarak şunları söyleyebiliriz. Kişinin gelir durumunun kötü olduğunu ve muhtaç bir durumda bulunduğu yazılı olarak ilgili kurumlardan almış olduğu belgeye fakirlik belgesi denir. Belgeyi alan kişiye bir çok faydaları vardır. Özellikle devletten almış olduğu bu fakirlik belgesi ile, devletin bazı imkanlarından indirimli ve ücretsiz olarak yararlanır. Aylık olarak ise eline geçen fakirlik parası ile de, yaşantısı içerisinde bulunan kişiler ile beraber, bu paradan yararlanırlar. Ülkemizde çok kişinin başvuru yaptığı fakirlik belgesi ise, devletin sıkı kontroller altındaki bir süreçten geçtikten sonra kişiye verilmektedir.
Fakirlik Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
Fakirlik belgesi almak isteyen ve bu doğrultuda müracaatlarını ilgili devlet kurumlarına yapmak isteyen kişilerin yapmaları gereken bazı şeyler vardır. Devletten fakirlik belgesi alarak, hem maddi olarak bir kendinize bir katkıda bulunmak, hem de devletin ilgili hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak için bazı şartlara sahip olmanız gerekiyor.
Bu belgeyi almak için gerekli olan şartlar şunlardır.
- Belgeyi almak için müracaat eden kişinin, 18 yaşından büyük olması gerekiyor.
- Aile içerisinden sadece bir kişinin bu belgeye müracaat etmesi gerekiyor.
- Oturmuş olduğunuz muhtarlığın il sınırları içerisinde bulunmanız şarttır.
- Kesinlikle üzerine arsa, konut ve benzeri şeylerin tapulu şekilde olmaması gerekiyor.
- En önemli şart ise, fakirlik belgesi için başvuru yapan kişinin gelir düzeyinin istenilen rakamın altında olmasıdır.
Bunun dışında sigortalı bir işte kişinin çalışması, şart olarak aranmadığı gibi, çalışan bir kişinin fakir olabileceği ilgili kurumlar tarafından göz önünde bulunduruluyor. Bu şartlara haiz olan bir kişi, fakirlik belgesini devletin ilgili makamından alır ve devletin hizmetlerinde izin verdiği sürece ve miktarca yararlanır. Hiç gelir sahibi olmayan ve dışarıda kalmış olan kişilere ise devlet tarafından nakit para desteği yapılır.

Fakirlik Belgesini Nerelerde Kulanılır?
Fakirlik belgesi almak için gerekli şartlara haiz olan ve gerekli evraklar ile bu durumunu yazılı olarak ispat eden kişilere, devletin ilgili kurumları fakirlik belgesi verir. Fakirlik belgesini alan kişiler ise, fakir hüvviyeti ile devletin bazı imkanlarından faydalanabilirler. Fakirlik belgesi olan kişilere devlet bütçeden ayrılan bir maaş bağlar ve aylık olarak bu maaşı devletten düzenli olarak alırlar. Devletin belediyelerine ait olan toplu taşımalardan yararlanmaları için ilgili kuruma fakirlik belgelerini ibraz etmeleri gerekir ve bu şekilde ücretsiz olarak yararlanabilirler.
Ayrıyetten devletin fakirlik belgesi olan kişilere kömür ve gıda yardımları bulunmaktadır. Bunların dışında ise, dini bayramlarda kendilerine verilen sadaka tarzı hediyeler, devletin bütçesinden karşılanır. Eğer elinize fakirlik belgeniz varsa ve çocuğunuz burslu okuyorsa, çocuğunuzu burslu olarak okutan kuruma fakirlik belgenizi gösterebilirsiniz ve bu şekilde kullanabilirsiniz. Aynı şekilde fakir olan ve elinde fakirlik belgesi bulunan kişilerin çocuklarını üniversite eğitimlerine devam etmeleri için, okullara bu belgeyi göstermeleri oldukça önemlidir ve kullanma alanları içerisinde yer almaktadır.
Fakirlik Belgesini Kimler Doldururlar?
Fakirlik belgesi almak isteyen kişilerin başvuru yapacakları bazı kurumlar, bu kişilerin başvurularını dikkate alarak, doldurma işlemini yapmaktadırlar. İlgili belgenin doldurulma ve onaylanma makamı muhtarlıklardır. Muhtarlıklardan fakirlik belgesini doldurmak için boş bir belge istenir ve müracaat edecek olan kişinin gerekli olan bilgileri buraya yazılır. Bu belgeyi dolduran ilgili kişi, muhtara hem imza olarak hem de kaşe basmak suretiyle onaylatır.
Eğer muhtar isterse, belge sahibinin bu belgesini daha temiz ve okunaklı olması için bilgisayarına aktarır ve temiz bir kağıda çıktı alarak kendisine geriye verir. Bu belgeyi muhtardan alan kişi ise, fakirlik belgesi almak için ilgili kurumlara gerekli evraklar ile başvurusunu yapar.95 Fakirlik belgesi nasıl alınır? Nerelerde kullanılır? kosunu hakkında kafanıza takılan soruları bu şekilde öğrenmiş olursunuz.
Evraklar