Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi, Evlilik sebebi ile işten ayrılmak istemek ve sonucunda tazminat hakkının kaybolmasını istemeyenler için yapılan bir kanundur. Bu kanun sadece kadınlar için geçerli kılınmıştır. Vatandaşların bu başvuruyu yapabilmeleri için en az bir yılı geçmiş ve doldurmuş olması gerekiyor. Herhangi bir iş yerinde çalışmakta olan kadın, evlenmiş olduğu tarihten sonra geçerli olan iş sözleşmesini bitirip iş yerinden ayrılmak ve çalışmak istemediğini belirtirse ‘’Kıdem Tazminatı’’ adı altında İşvereninden belirli miktarda tazminatını alabilmektedir.
Aynı şekilde sözlü değil de yazılı bir biçimde dilekçesini sunarsa tekrardan tazminatını dilediği gibi alma hakkı bulunmaktadır. Evlilik nedeniyle işten ayrılma hakkı yalnızca kadınlara özel bir haktır. Erkek vatandaşlar için şu anlık böyle bir hak ve işten ayrılması sonucu tazminat alma gibi bir şey sunulmadı.
- Sözleşmeli Personelin İzin Düzenlemesi adlı makalemize göz atabilirsiniz.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesini yazarken ve yazmadan önce dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.
Bunlardan birkaçı şu şekilde yer alıyor;
- Dilekçeyi yazarken ‘’Evlilik Cüzdanı’’ fotokopisi / kopyası eklenme zorunluluğu vardır. Çünkü yazılı bir dilekçe ilgili kurumlara başvuracağımız için önemli kılınan noktalardan birisi budur.
- Dilekçenizi şikâyet içerikli bir gönderi olarak değil işten evliliğiniz nedeniyle ayrılmak istediğinizi düzgün bir biçimde ifade etmenizde fayda var. Sonuçta resmi bir belge ve gönderilen yer devlet olduğu için amacından sapmaz, ciddiye alınır.
- Dilekçeyi verdiğinizi ispatlayan belgenin kopyasını çıkarmanızda fayda vardır. Sonuçta sizin vermediğinizi inkâr eden birisi çıkabilir. Yani önlem almakta fayda vardır.
- İş sahibi ile aranızı bozmadan işten ayrılmak da önemli bir mesele. İleride farklı bir işe başvurmak isterseniz ‘’referans’’ adı altında tekrardan burada çalıştığınızı belirtebilirsiniz.
- Resmi şekilde bir nikah gerçekleştirmediğiniz sürece başvuramıyorsunuz.
- Eğer ücretlerinizi (tazminat, ek mesai vb.) karşı taraftan alamıyorsanız dava yoluyla veya benzer yöntemlere başvurarak alabilirsiniz. Aksi taktirde sizin hakkınız olan ücreti şirket sahibi misliyle ödemek zorunda kalır. Bu durumda kalmak istemezler büyük ihtimalle garanti veremesek de ödemenizi rahatça alabilirsiniz.
- İşe Geç Kalma Savunma Tutanağı Örneği aldı makalemize göz atabilirsiniz.
Evlilik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshedilmesi için düzenlemesi gereken dilekçe örneğini altaki linkten indirebilirsiniz.
Evraklar