Evlilik için sağlık raporu 2023 yılı içinde nasıl alınacağını konu alacağız. Türk Medeni Kanununa göre resmi evlilik için ön şartlardan biri olan sağlık raporu şartı hangi hastanelerden ve toplum sağlık merkezlerden nasıl alınabilir. Hangi hastalıklar evlenmeye engel olmaktadır ve kaç günde çıkmaktadır.
- Evlilik İçin Sağlık Raporu
- Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Nasıl Alınır?
- Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler Nelerdir?
- Evlenmeye Engel Hastalıklar Nelerdir?
- Evlilik İçin Sağlık Raporu Aç Karnına mı Alınır?
- Evlilik Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?
- Nikah İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır?
- Evlilik İçin Sağlık Raporu Örneği
- Evlilik İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?
Evlilik İçin Sağlık Raporu
Evlilik için sağlık raporu neden gereklidir; Türk Medeni Kanunu’na göre resmi nikah için bazı evraklar gerekmektedir. Bu evraklar içerisinde en önemli kısmını ise sağlık raporu oluşturmaktadır. Buradaki en önemli amaçlardan ilki kişinin haberdar olmadığı bulaşıcı hastalıklarının olup olmadığını görmektir. Eğer böyle bir durum varsa önlemini almak, tedaviyi başlatmak amaçlanmaktadır. İkincisi ile ilerleyen süreçte evlenecek çiftin doğacak bebeklerini etkileyecek kan uyuşmazlığı gibi sorunların önceden tespit edilmesidir. Bu nedenlerden dolayı evlilik için sağlık raporu istenmektedir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Nasıl Alınır?
Nikah için sağlık raporu; Evlendirme dairesinden tüm detayları öğrendikten sonra bir sağlık kuruluşunda kontrole girerek bu raporu alabilirsiniz. Ardından alınan evlilik için sağlık raporu aile hekimi tarafından kontrol edilip imzalanması gerekmektedir.
Evlilik için sağlık raporu nereden alınır? Sorusunun yanıtı ise çok basit. Her sağlık kuruluşundan bu raporu alabilirsiniz.
- Sağlık ocakları
- Aile ve toplum sağlığı merkezleri
- Özel hastaneler
- Devlet hastaneleri
Evlenecek çiftin bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Sağlık ocakları ve aile toplum sağlığı merkezleri rapor alınması bakımından sizleri zorlayabilir. Yeterli malzemelerin bulunmaması süreci uzatabilir. Bu nedenle devlet ya da özel hastaneler işinizi daha hızlandıracaktır. Özel hastaneler rapor için ücret almaktadır. Devlet hastanelerinde ise sağlık raporu ücretsiz alınmaktadır.

Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler Nelerdir?
Nikah için istenen sağlık raporunda uygulanan testler; İlk olarak çiftin kan testleri yapılmaktadır. Kan testi sonrası bulaşıcı hastalıkların olup olmadığı kontrol edilir. Kan testi işlemi tamamlandıktan sonra akciğer filmi de çekilmektedir. Akdeniz anemisi içinde özel testler yapılmaktadır.
Evlenmeye Engel Hastalıklar Nelerdir?
Evlenmeye engel hastalıklar; Bel soğukluğu, frengi, şankroid, cüzzam, verem gibi hastalıklar sağlık raporunda belirtilirse evliliğe izin verilmemektedir. Bu hastalıkların tedavisi ardından alınacak sağlık raporu ile tekrardan evlilik için başvuru yapabilirsiniz.
Cüzzam günümüzde rastlanan bir hastalık konumunda değildir. Verem durumunda ise nikah 6 ay ertelenmektedir ve tedavi süreci başlamaktadır.
HIV, hepatit B, hepatit C hastalıkları bulaşıcı kategorisinde sayılmadığı için evliliğe engel olmamaktadır. Fakat çiftler aşılama ve danışma programlarına yönlendirilmektedir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Aç Karnına mı Alınır?
Nikah için sağlık raporu aç karnına mı alınınır; sorusunun cevabı evettir. Çünkü uygulanan testler arasında aç karnına alınacak kan tahlilleri de bulunmaktadır.
Evlilik Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?
Evlilik sağlık raporu geçerlilik süresi; Resmi nikah için gerekli tüm belgelerde olduğu gibi alınan sağlık raporu geçerlilik süresi de 6 aydır. Rapor alındıktan sonra ertelenen nikah durumunda 6 ay sonra yeniden rapor alınması ve diğer belgelerin toplanması gerekmektedir.
Nikah İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır?
Evlilik için sağlık raporu kaç günde alınacağı; Başvuru yaptığınız sağlık kuruluşlarına göre bu süre değişmektedir. Özel hastaneler aynı gün içerisinde tüm testleri yaparak size raporu teslim edebilir. Devlet hastanelerinde ise bu süre daha uzun olmaktadır. Yoğunluğa bağlı olarak rapor alma uzayabilir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Örneği

Nikah için sağlık raporu örneği görseli aşağıda yer almaktadır. Sizlere fikir vermesi adına görsel örneğini yazımıza ekledik.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?
Nikah için sağlık raporu ücreti; Devlet hastaneleri tarafından yapılan sağlık raporu testleri ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Özel hastaneler ise testler için ücret almaktadır. Net bir ücret bulunmamaktadır. Hastaneden hastaneye ücretler değişmektedir.
Evlilik için sağlık raporu nereden alınır? Nikah için sağlık raporu nedir? Neden gereklidir? Şartları nelerdir? Sorularına yanıt verdiğimiz yazımız ile ilgili olarak bizlere soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Evraklar